Introduction: To study the effect of maternal anemia on the week of birth and the weight of the baby. Material and Methods: Hemoglobin levels of 1114 patients who delivered at three centers between August 1 and October 30, 2019, were evaluated. Patient age, mode of delivery, gravidity and parity, hemogram parameters, week of birth, and birth weight were recorded. Births before 37 weeks' gestation were classified as preterm and babies with a birth weight of less than 2500 g were classified as low birth weight babies. Results: A significant difference was found between groups in birth weight scores (p <0.05). When the babies of pregnant women with a hemoglobin value of <9 g/dl were examined, it was found that the birth weight was significantly lower. On the other hand, when evaluating the week of birth and the mode of delivery, a significant difference was found. Conclusion: Hemoglobin levels below 9 during pregnancy have been observed to cause low birth weight in babies.
Giriş: Maternal aneminin doğum haftası ve bebeğin ağırlığı üzerindeki etkisini incelemek. Materyal ve Metod: 1 Ağustos-30 Ekim 2019 tarihleri arasında üç merkezde doğum yapan 1114 hastanın hemoglobin düzeyleri değerlendirildi. Hasta yaşı, doğum şekli, gravide ve parite, hemogram parametreleri, doğum haftası ve doğum ağırlığı kaydedildi. 37. gebelik haftasından önceki doğumlar preterm, 2500 gr'ın altındaki bebekler düşük doğum ağırlıklı bebekler olarak sınıflandırıldı. Bulgular: Doğum ağırlığı skorlarında gruplar arasında anlamlı fark bulundu (p<0.05). Hemoglobin değeri <9 g/dl olan gebelerin bebekleri incelendiğinde, doğum ağırlığının anlamlı olarak daha düşük olduğu tespit edildi. Öte yandan doğum haftası ve doğum şekli değerlendirildiğinde anlamlı bir fark bulundu. Sonuç: Gebelikte 9'un altındaki hemoglobin düzeylerinin bebeklerde düşük doğum ağırlığına neden olduğu gözlemlenmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2022 |
Submission Date | March 17, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |