BibTex RIS Cite

TARIM POLİTİKALARINDAKİ DEĞİŞİMİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ

Year 2010, Volume: 10 Issue: 38, 7 - 17, 01.11.2010

Abstract

Tarım insanların beslenme, giyim gibi en temel gereksinimlerini karşıladığı için vazgeçilmez bir faaliyet alanıdır. Bu nedenle tarım ve sağlık arasında birbirini etkileyen bir ilişki mevcuttur. Bu ilişki alanlarından ilki tarımsal faaliyetlerin gıda üretimi ve arzını belirleyerek toplum beslenmesini etkilemesidir. Tarım ve sağlık arasındaki diğer bir ilişki alanı tarımsal faaliyetlerin çevre sağlığı üzerindeki etkileridir. Bunların yanısıra tarımsal faaliyetler ülkemizde önemli bir gelir ve istihdam alanıdır. Kuşkusuz bu alanda çalışanların sosyoekonomik düzeyini etkileyen her türlü değişiklik, sağlık düzeylerini de etkileyecektir. Tarımsal faaliyetlerin doğrudan sağlık üzerine etkili olduğu bir alan da tarım çalışanlarında görülen sağlık sorunlarıdır. Bu şekilde değerlendirildiğinde tarım alanındaki gelişmelerin ve uygulanan politikaların toplum sağlığını doğrudan ilgilendiren önemi olduğu açıktır.

References

  • Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü, http://www. tdkterim.gov.tr/?kategori=bakdetay2&sozid=VHT Robertson, A., Brunner, E., Sheiham, A., “Gıda Politik Bir Meseledir”. İçinde Eds, Marmot M., Wilkinson R. Sağlığın Sosyal Belirleyicileri. Sf: 200-225, İnsev Yayınları 2009.
  • DPT, “Ulusal Gıda ve Beslenme Stratejisi Çalışma Grubu Raporu”, 2001. http://ekutup.dpt.gov.tr/gida/strateji.pdf
  • CDC,Workplace safety and health NIOSH, Agriculture. http://www.cdc.gov/niosh/topics/ agriculture/ Aysu, A. “Mevsimlik tarım işçileri raporu ve çözüm önerilerimiz http://www.sendika.org/yazi.php? yazi_no=12985
  • TÜİK, Hanehalk İşgücü Araştırması 2011 Mart
  • Dönemi Sonuçları http://www.tuik.gov.tr/PreHaber Bultenleri.do?id=8531
  • DPT, “Dokuzuncu Kalkınma Planı. Bitkisel Üretim Özel İhtisas Komisyonu Raporu”, Ankara 2007.
  • Bersntein, H. “Tarımsal Değişimin sınıfsal dinamikleri” Çev. Köymen O. Yordam Kitap 2009.
  • Önal, N.E, Anadolu Tarımının 150 yıllık öyküsü. Yazılama Yayınevi 2010.
  • Aysu, A. “1980-2002 Türkiye tarımında yapılanma(ma):Tarladan sofraya tarım”. Su yayınları İstanbul-2002
  • DPT, Dokuzuncu Kalkınma Planı Tarım Stratejisi, (2006-2010). 30.11.2004 Tarih ve /92 Sayılı YPK Kararı
  • FAO, Hunger. http://www.fao.org/hunger/en/ TÜİK, Bitkisel Üretim İstatistikleri 2010. http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do? id=8470
  • DPT, “Hayvancılık Özel İhtisas Komisyonu Raporu”. Ankara 2007.
  • TÜİK, Hanehalkı Tüketim Harcaması 2009. http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do ?id=6324
  • Tiryaki, O., Canhilal, R, Horuz, S., “Tarım ilaçları kullanımı ve riskleri”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 26(2): 154-169 (2010)
  • Sataloğlu, N., Aydın, B., Turla, A., “Pestisit Zehirlenmeleri”. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, : 6 (3) Özcan, N., İkincioğulları, D., “Ulusal zehir danışma merkezi 2008 yılı çalışma raporu özeti”. Türk Hij. Den. Biyol. Derg. 2009; 66 (3) ek 3
  • Duru, M., Şahin, A., “Türkiye’de Sağlıklı ve Güvenli Hayvansal Üretimin Gerekliliği”. Hayvansal Üretim (1): 36-41 (2004)
  • Harrigon, L., Lawrence, R., Walker, P., “How sustainable agriculture can adress the environment and human health harms of industrial agriculture. Environ mental Health Perspectives. May 2002, Vol.110, Issue 5, p.549-569
  • Temelli, S. “Gıda Zehirlenmesine Neden Olan E.coli O157:H7 ve Önemi”. Uludağ Üniv. J. Fac. Vet. Med. (2002) 133-138
  • Robertson, A., Tirado, C., Lobstein, T., Jermini, M. Food and health in Europe:a new basis for action. WHO regional publications. European series ; No. 96, Wilson, C. “Environmental and human costs of com mercial agricultural production in South Asia”. Inter national Journal of Social Economics, Vol. 27 No. /8/9/10, 2000, pp.816-846
  • Özkaya, T., “Tohumda tekelleşme ve etkileri”. http://www.ekolojistler.org/tohumda-tekellesme-ve- etkileri-prof.-dr.-tayfun-ozkaya.html Forastieri, V. “Providing ocupational safety and health services to workers in agriculture”. Afr Newslett on Occup Health and Safety 2007;17:4-7
  • Rehber, E. “Tarımda Endüstrileşme ve Küreselleşme İ.Ü. İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti”, İktisat Dergisi, Sayı:477, Eylül 2006. s. 20-25
  • TÜİK, “Hanehalkı İşgücü Araştırması”, Mart 2011 Dönemi Sonuçları. http://www.tuik.gov.tr/PreHaber Bultenleri.do?id=8531
  • Toksöz, G. “Türkiye’de Kadın İstihdamının Durumu”. Uluslararası Çalışma Ofisi, Ankara, 2007; s:26. Ekim-Kasım-Aralık 2010
Year 2010, Volume: 10 Issue: 38, 7 - 17, 01.11.2010

Abstract

References

  • Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü, http://www. tdkterim.gov.tr/?kategori=bakdetay2&sozid=VHT Robertson, A., Brunner, E., Sheiham, A., “Gıda Politik Bir Meseledir”. İçinde Eds, Marmot M., Wilkinson R. Sağlığın Sosyal Belirleyicileri. Sf: 200-225, İnsev Yayınları 2009.
  • DPT, “Ulusal Gıda ve Beslenme Stratejisi Çalışma Grubu Raporu”, 2001. http://ekutup.dpt.gov.tr/gida/strateji.pdf
  • CDC,Workplace safety and health NIOSH, Agriculture. http://www.cdc.gov/niosh/topics/ agriculture/ Aysu, A. “Mevsimlik tarım işçileri raporu ve çözüm önerilerimiz http://www.sendika.org/yazi.php? yazi_no=12985
  • TÜİK, Hanehalk İşgücü Araştırması 2011 Mart
  • Dönemi Sonuçları http://www.tuik.gov.tr/PreHaber Bultenleri.do?id=8531
  • DPT, “Dokuzuncu Kalkınma Planı. Bitkisel Üretim Özel İhtisas Komisyonu Raporu”, Ankara 2007.
  • Bersntein, H. “Tarımsal Değişimin sınıfsal dinamikleri” Çev. Köymen O. Yordam Kitap 2009.
  • Önal, N.E, Anadolu Tarımının 150 yıllık öyküsü. Yazılama Yayınevi 2010.
  • Aysu, A. “1980-2002 Türkiye tarımında yapılanma(ma):Tarladan sofraya tarım”. Su yayınları İstanbul-2002
  • DPT, Dokuzuncu Kalkınma Planı Tarım Stratejisi, (2006-2010). 30.11.2004 Tarih ve /92 Sayılı YPK Kararı
  • FAO, Hunger. http://www.fao.org/hunger/en/ TÜİK, Bitkisel Üretim İstatistikleri 2010. http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do? id=8470
  • DPT, “Hayvancılık Özel İhtisas Komisyonu Raporu”. Ankara 2007.
  • TÜİK, Hanehalkı Tüketim Harcaması 2009. http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do ?id=6324
  • Tiryaki, O., Canhilal, R, Horuz, S., “Tarım ilaçları kullanımı ve riskleri”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 26(2): 154-169 (2010)
  • Sataloğlu, N., Aydın, B., Turla, A., “Pestisit Zehirlenmeleri”. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, : 6 (3) Özcan, N., İkincioğulları, D., “Ulusal zehir danışma merkezi 2008 yılı çalışma raporu özeti”. Türk Hij. Den. Biyol. Derg. 2009; 66 (3) ek 3
  • Duru, M., Şahin, A., “Türkiye’de Sağlıklı ve Güvenli Hayvansal Üretimin Gerekliliği”. Hayvansal Üretim (1): 36-41 (2004)
  • Harrigon, L., Lawrence, R., Walker, P., “How sustainable agriculture can adress the environment and human health harms of industrial agriculture. Environ mental Health Perspectives. May 2002, Vol.110, Issue 5, p.549-569
  • Temelli, S. “Gıda Zehirlenmesine Neden Olan E.coli O157:H7 ve Önemi”. Uludağ Üniv. J. Fac. Vet. Med. (2002) 133-138
  • Robertson, A., Tirado, C., Lobstein, T., Jermini, M. Food and health in Europe:a new basis for action. WHO regional publications. European series ; No. 96, Wilson, C. “Environmental and human costs of com mercial agricultural production in South Asia”. Inter national Journal of Social Economics, Vol. 27 No. /8/9/10, 2000, pp.816-846
  • Özkaya, T., “Tohumda tekelleşme ve etkileri”. http://www.ekolojistler.org/tohumda-tekellesme-ve- etkileri-prof.-dr.-tayfun-ozkaya.html Forastieri, V. “Providing ocupational safety and health services to workers in agriculture”. Afr Newslett on Occup Health and Safety 2007;17:4-7
  • Rehber, E. “Tarımda Endüstrileşme ve Küreselleşme İ.Ü. İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti”, İktisat Dergisi, Sayı:477, Eylül 2006. s. 20-25
  • TÜİK, “Hanehalkı İşgücü Araştırması”, Mart 2011 Dönemi Sonuçları. http://www.tuik.gov.tr/PreHaber Bultenleri.do?id=8531
  • Toksöz, G. “Türkiye’de Kadın İstihdamının Durumu”. Uluslararası Çalışma Ofisi, Ankara, 2007; s:26. Ekim-Kasım-Aralık 2010
There are 23 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Çiğdem Çağlayan This is me

Publication Date November 1, 2010
Published in Issue Year 2010 Volume: 10 Issue: 38

Cite

APA Çağlayan, Ç. (2010). TARIM POLİTİKALARINDAKİ DEĞİŞİMİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ. TTB Mesleki Sağlık Ve Güvenlik Dergisi, 10(38), 7-17.
AMA Çağlayan Ç. TARIM POLİTİKALARINDAKİ DEĞİŞİMİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ. MSG. November 2010;10(38):7-17.
Chicago Çağlayan, Çiğdem. “TARIM POLİTİKALARINDAKİ DEĞİŞİMİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ”. TTB Mesleki Sağlık Ve Güvenlik Dergisi 10, no. 38 (November 2010): 7-17.
EndNote Çağlayan Ç (November 1, 2010) TARIM POLİTİKALARINDAKİ DEĞİŞİMİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ. TTB Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi 10 38 7–17.
IEEE Ç. Çağlayan, “TARIM POLİTİKALARINDAKİ DEĞİŞİMİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ”, MSG, vol. 10, no. 38, pp. 7–17, 2010.
ISNAD Çağlayan, Çiğdem. “TARIM POLİTİKALARINDAKİ DEĞİŞİMİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ”. TTB Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi 10/38 (November 2010), 7-17.
JAMA Çağlayan Ç. TARIM POLİTİKALARINDAKİ DEĞİŞİMİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ. MSG. 2010;10:7–17.
MLA Çağlayan, Çiğdem. “TARIM POLİTİKALARINDAKİ DEĞİŞİMİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ”. TTB Mesleki Sağlık Ve Güvenlik Dergisi, vol. 10, no. 38, 2010, pp. 7-17.
Vancouver Çağlayan Ç. TARIM POLİTİKALARINDAKİ DEĞİŞİMİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ. MSG. 2010;10(38):7-17.