Research Article

Bauhaus’ta Eğitim: El Sanatlarından Endüstriyel Üretime, Bireyselden Kolektif Yaratıma

Volume: 1 Number: 23 June 1, 2021

Bauhaus’ta Eğitim: El Sanatlarından Endüstriyel Üretime, Bireyselden Kolektif Yaratıma

Abstract

Sanayileşme sonrası, Avrupa’da değişen ekonomik ve sosyal koşullar sanatta da “alışılagelen görev, fonksiyon ve uygulanma sistemi”nin tartışılmasına neden olmuştur. Almanya’da Werkbund’la başlayan yeni sisteme entegre olma çabası daha sonra Bauhaus Okulu ile devam edecektir. Tümel (bütüncül) bir sanat anlayışını (Gesamtkunstwerk) benimseyen okulu, Vorkurs bağlamında, kronolojik olarak iki ayrı dönemde ele almak mümkündür. Okulun kurulduğu ilk yıllardan itibaren eğitim programında değişmeyen tek şey Vorkurs’tur. Vorkurs’ta verilen eğitimi 1919 yılından 1922 yılına kadar geçen süreçte özellikle Johannes Itten’in eğitim anlayışının belirgin olduğu birinci dönem ve Bauhaus Okulu’nun bir tasarım enstitüsü olarak tanımlandığı Dessau’daki fonksiyonelitenin, rasyonalitenin ve ekonomik olanın öne çıkarıldığı ikinci dönem olmak üzere iki dönemde ele almak mümkündür. Kurulduğu ilk yıllardaki eğitim felsefesi tamamen yok olmamış olsa dahi okulun süreç içinde koşullara bağlı olarak değişim ve dönüşüm yaşadığı ve bunun da eğitim ve öğretimin içerik ve uygulanış şekline yansıdığı görülmektedir. Bauhaus’un kurulduğu andan kapatıldığı ana kadar olan süreci, sadece değişen siyasi ve ekonomik koşulların bir sonucu olarak değil bunlara bağlı olarak okulda yaşanan iç çatışmalarla değerlendirmek daha doğru olacaktır. Zira bilinmelidir ki Bauhaus açıkladığı manifestosunun çok uzağına düşmese de içerdeki çatışmaların ve dışardan gelen saldırıların eğitimin yeniden örgütlenmesine etkisi olmuştur.

Keywords

References

  1. Artun, A. ve Aliçavuşoğlu, E. (Ed.). (2009). Bauhaus: Modernleşmenin tasarımı. İstanbul: İletişim Yayınları.
  2. Bektaş, D. (1992). Çağdaş grafik tasarımının gelişimi. İstanbul: YKY.
  3. Conrads, U. (1991). 20. yüzyıl mimarisinde program ve manifestolar. (S. Yavuz, Çev.). İstanbul: Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı Yayınları.
  4. Dreher, O. ve Ganz, E. (1979). Mazdaznan nedir? Mazdaznan yaşam biliminin Dr. O. Z. Haniş yönünden yeniden canlandırılması. (G. Ananias, Çev.). İstanbul: Renkiş Basımevi.
  5. Droste, M. (1993). Bauhaus 1919-1933. Köln: Benedikt Taschen.
  6. Fiedler, J. ve Feierabend, P. (Ed.). (1999). Bauhaus. Köln: Könemann.
  7. Forgacs, E. (2017). Bauhaus 1919-1933. (A. Tümertekin, Çev.). İstanbul: Janus.
  8. Gropius, W. (1967). Yeni mimari ve Bauhaus. (Ö. Aksoy-E. Aksoy, Çev.). İstanbul: Mimarlar Odası Kültür Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 1, 2021

Submission Date

April 5, 2021

Acceptance Date

April 14, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 1 Number: 23

APA
Bunulday, S. (2021). Bauhaus’ta Eğitim: El Sanatlarından Endüstriyel Üretime, Bireyselden Kolektif Yaratıma. MSGSÜ Sosyal Bilimler, 1(23), 492-505. https://izlik.org/JA27CZ68XN
AMA
1.Bunulday S. Bauhaus’ta Eğitim: El Sanatlarından Endüstriyel Üretime, Bireyselden Kolektif Yaratıma. MSGSÜ Sosyal Bilimler. 2021;1(23):492-505. https://izlik.org/JA27CZ68XN
Chicago
Bunulday, Solmaz. 2021. “Bauhaus’ta Eğitim: El Sanatlarından Endüstriyel Üretime, Bireyselden Kolektif Yaratıma”. MSGSÜ Sosyal Bilimler 1 (23): 492-505. https://izlik.org/JA27CZ68XN.
EndNote
Bunulday S (June 1, 2021) Bauhaus’ta Eğitim: El Sanatlarından Endüstriyel Üretime, Bireyselden Kolektif Yaratıma. MSGSÜ Sosyal Bilimler 1 23 492–505.
IEEE
[1]S. Bunulday, “Bauhaus’ta Eğitim: El Sanatlarından Endüstriyel Üretime, Bireyselden Kolektif Yaratıma”, MSGSÜ Sosyal Bilimler, vol. 1, no. 23, pp. 492–505, June 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA27CZ68XN
ISNAD
Bunulday, Solmaz. “Bauhaus’ta Eğitim: El Sanatlarından Endüstriyel Üretime, Bireyselden Kolektif Yaratıma”. MSGSÜ Sosyal Bilimler 1/23 (June 1, 2021): 492-505. https://izlik.org/JA27CZ68XN.
JAMA
1.Bunulday S. Bauhaus’ta Eğitim: El Sanatlarından Endüstriyel Üretime, Bireyselden Kolektif Yaratıma. MSGSÜ Sosyal Bilimler. 2021;1:492–505.
MLA
Bunulday, Solmaz. “Bauhaus’ta Eğitim: El Sanatlarından Endüstriyel Üretime, Bireyselden Kolektif Yaratıma”. MSGSÜ Sosyal Bilimler, vol. 1, no. 23, June 2021, pp. 492-05, https://izlik.org/JA27CZ68XN.
Vancouver
1.Solmaz Bunulday. Bauhaus’ta Eğitim: El Sanatlarından Endüstriyel Üretime, Bireyselden Kolektif Yaratıma. MSGSÜ Sosyal Bilimler [Internet]. 2021 Jun. 1;1(23):492-505. Available from: https://izlik.org/JA27CZ68XN