TR
EN
Osmanlı İmparatorluğu’nda Çingeneleri / Romanları Çalışmak ya da İğneyle Kuyu Kazmak
Abstract
Çingeneler / Romanlar büyük tarih anlatıları içinde yer edinememiş pek çok toplumsal grup ya da topluluktan biridir. Dolayısıyla Osmanlı İmparatorluğu’nun özellikle erken modern döneminde Çingeneleri merkeze alan tarihi anlatıları inşa etme amacını güdüyorsak gerek metodolojik gerek kavramsal ve gerek tarih yazınsal zorluklarla baş etmeyi ihtiva eden çetrefilli bir yolculuğa çıkmamız gerekiyor. Dolayısıyla, bu çalışmanın amacı birbiriyle bağlantılı bu zorluklarin bir haritasını çıkarmak ve zaman zaman bu zorluklarla baş etmek için birtakım öneriler sunmaktır. Anlatıyı kolaylaştırmak adına bu zorluklar dört ayrı kategori altında incelenmiştir: “Tarihsel Kaynaklara Dair Zorluklar”, “Kavrama Dair Zorluklar”, “Kuramsal Zorluklar” ve “Historiografik ya da Tarih-Yazınsal Zorluklar.”
Keywords
References
- Acton, T. (1974). Gypsy Politics and Social Change. The Development of Ethnic Ideology and Pressure Politics among British Gypsies from Victorian Reformism to Romany Nationalism. Lon- don: Routledge & Kegan Paul.
- Agmon, I. (2004). Women's History and Ottoman Shari'a Court Records: Shifting Perspectives in Social History. Hawwa, 2, ss. 172-209.
- Agmon, I., ve Shahar, I. (2008). Shifting Perspectives in the Study of Shari'a Courts: Methodo- logies and Paradigms. Islamic Law and Society, 15(1), ss. 1-19.
- Akkan, B., Deniz M., Ertan M. (2011). Sosyal Dışlanmanın Roman Halleri. Istanbul: N.P.
- Akkan, B., Gümüş, G., Karatay, A. ve Erel, B. (2008). Romanlar ve Sosyal Politika. İstanbul: N.P.
- Aksu, M. (1993). Türkiye'de Çingene Olmak. İstanbul: Ozan Yayıncılık.
- Alpman, N. (1997). Başka Dünyanın İnsanları Çingeneler. İstanbul: Ozan Yayıncılık.
- Alpman, N. (2004). Trakya Çingeneleri: Sınırda Yaşayanlar. İstanbul: Bileşim Yayınları.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Authors
Publication Date
December 1, 2018
Submission Date
-
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2018 Number: 18
APA
Çelik, F. (2018). Osmanlı İmparatorluğu’nda Çingeneleri / Romanları Çalışmak ya da İğneyle Kuyu Kazmak. MSGSÜ Sosyal Bilimler, 18, 249-266. https://izlik.org/JA38HD25TZ
AMA
1.Çelik F. Osmanlı İmparatorluğu’nda Çingeneleri / Romanları Çalışmak ya da İğneyle Kuyu Kazmak. MSGSÜ Sosyal Bilimler. 2018;(18):249-266. https://izlik.org/JA38HD25TZ
Chicago
Çelik, Faika. 2018. “Osmanlı İmparatorluğu’nda Çingeneleri Romanları Çalışmak Ya Da İğneyle Kuyu Kazmak”. MSGSÜ Sosyal Bilimler, nos. 18: 249-66. https://izlik.org/JA38HD25TZ.
EndNote
Çelik F (December 1, 2018) Osmanlı İmparatorluğu’nda Çingeneleri / Romanları Çalışmak ya da İğneyle Kuyu Kazmak. MSGSÜ Sosyal Bilimler 18 249–266.
IEEE
[1]F. Çelik, “Osmanlı İmparatorluğu’nda Çingeneleri / Romanları Çalışmak ya da İğneyle Kuyu Kazmak”, MSGSÜ Sosyal Bilimler, no. 18, pp. 249–266, Dec. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA38HD25TZ
ISNAD
Çelik, Faika. “Osmanlı İmparatorluğu’nda Çingeneleri Romanları Çalışmak Ya Da İğneyle Kuyu Kazmak”. MSGSÜ Sosyal Bilimler. 18 (December 1, 2018): 249-266. https://izlik.org/JA38HD25TZ.
JAMA
1.Çelik F. Osmanlı İmparatorluğu’nda Çingeneleri / Romanları Çalışmak ya da İğneyle Kuyu Kazmak. MSGSÜ Sosyal Bilimler. 2018;:249–266.
MLA
Çelik, Faika. “Osmanlı İmparatorluğu’nda Çingeneleri Romanları Çalışmak Ya Da İğneyle Kuyu Kazmak”. MSGSÜ Sosyal Bilimler, no. 18, Dec. 2018, pp. 249-66, https://izlik.org/JA38HD25TZ.
Vancouver
1.Faika Çelik. Osmanlı İmparatorluğu’nda Çingeneleri / Romanları Çalışmak ya da İğneyle Kuyu Kazmak. MSGSÜ Sosyal Bilimler [Internet]. 2018 Dec. 1;(18):249-66. Available from: https://izlik.org/JA38HD25TZ