Obesity is a chronic and complex disease which is
increasing rapidly in recent years. It has been accepted in the current
literature that obesity has an effect on the increase of cardiovascular, renal,
musculoskeletal system and psychological disorders and many other functional
disorders besides some diseases such as cancer, metabolic syndrome, type 2
diabetes. In cases of regular physical activity with healthy diets or
pharmacological treatment are not effective in the treatment of obesity, bariatric
surgery is performed by experienced teams in well-equipped centers. The success
of the process is possible by deciding the most appropriate bariatric surgery
for the patient and the nutritional and metabolic monitoring throughout the
process. Each application has advantages and disadvantages. In this review,
general information about past and current methods of bariatric surgery were
collected.
Obezite; çağımızın görülme sıklığı hızla artmakta
olan kronik ve kompleks bir hastalığıdır. Obezitenin kanser, metabolik sendrom,
tip 2 diyabet gibi bazı hastalıkların yanında kardiyovasküler, renal ve muskuloskeletal sistem bozukluklarının, psikolojik rahatsızlıkların ve
diğer birçok işlevsel bozukluğun artışında etkisinin olduğu günümüz
literatürünce kabul edilmiştir. Obezitenin tedavisinde düzenli
fiziksel aktivite eşliğinde sağlıklı diyet uygulamalarının veya medikal
tedavilerin sonuç vermediği durumlarda; donanımlı merkezlerde deneyimli ekipler
tarafından bariatrik cerrahi uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Sürecin
başarılı geçmesi hastaya en uygun bariatrik cerrahi uygulamasına karar
verilmesi ve süreç boyunca sürekli beslenme ve metabolik takip ile mümkündür.
Her bir uygulamanın ise avantajları ve dezavantajları mevcuttur. Bu derlemede bariatrik cerrahinin
eski ve yeni uygulamaları hakkındaki genel bilgiler bir araya getirilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 7 Issue: 2 |