BibTex RIS Cite

Çimento Üretim Teknolojisinde Kullanılan Ana Ekipmanlar

Year 2013, Issue: 4, 31 - 40, 01.07.2013

Abstract

Çimento hammaddeleri olan kalker ve şist; patlatmalı kazı yöntemi ile kazıcı-yükleyici, sondaj, kompresör, taşıyıcı gibi ekipmanlar yardımıyla ocaktan çıkarılmaktadır. Öğütülmüş kalker ve diğer hammaddeler belirli oranlarda karıştırılmakta ve döner fırınlarda pişirildikten sonra klinker elde edilmektedir. Çimentonun ana malzemesi olan yarı mamul klinker ve istenilen çimento çeşidine göre alçı taşı, tras, kül, demir gibi diğer katkı maddeleri ile karıştırılarak çimento değirmeninde öğütülmesiyle toz halindeki bağlayıcı olan çimento elde edilmektedir. Elde edilen çimento yatayda havalı bant ve düşeyde elevatör aracılığı ile çimento silolarına taşınmakta ve stoklanmaktadır. Bu stoklardan paketleme ünitesinde paketlenerek veya dökme olarak satışa sunulmaktadır. Bu çalışmada örnek bir çimento fabrikasında kullanılan kırıcılar, farin değirmenleri, döner fırın, çimento değirmenleri, taşıyıcılar ve silo gibi ana ekipmanların özellikleri anlatılmaktadır

Main Equipment Used in Cement Production Technology

Year 2013, Issue: 4, 31 - 40, 01.07.2013

Abstract

Cement raw materials, limestone and schist, are mined from quarry by applied blasting excavation method with backhoe loaders, drilling, compressors and conveyors. Ground limestone and other raw materials, after mixing specific proportions by clinker in rotary kilns is obtained by cooking. According to the desired type of cement; clinker by adding additives such as gypsum, trass, flyash and iron mixed in cement mill. In this way cement is milled to obtain the binder in the powder form. Obtained cement transported and stocked to silos by pneumatic bands and elevators. Then, offered for sale as in bulk or packaged form by the packaging unit. In this study, described the characteristics of the main equipments for the cement plant such as crushers, grinding mills, rotary kiln, cement mills, silos and conveyors

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA26HN69VG
Journal Section Collection
Authors

Öykü Bilgin This is me

Ercüment Koç This is me

Publication Date July 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Issue: 4

Cite

APA Bilgin, Ö., & Koç, E. (2013). Çimento Üretim Teknolojisinde Kullanılan Ana Ekipmanlar. MT Bilimsel(4), 31-40.
AMA Bilgin Ö, Koç E. Çimento Üretim Teknolojisinde Kullanılan Ana Ekipmanlar. MT Bilimsel. July 2013;(4):31-40.
Chicago Bilgin, Öykü, and Ercüment Koç. “Çimento Üretim Teknolojisinde Kullanılan Ana Ekipmanlar”. MT Bilimsel, no. 4 (July 2013): 31-40.
EndNote Bilgin Ö, Koç E (July 1, 2013) Çimento Üretim Teknolojisinde Kullanılan Ana Ekipmanlar. MT Bilimsel 4 31–40.
IEEE Ö. Bilgin and E. Koç, “Çimento Üretim Teknolojisinde Kullanılan Ana Ekipmanlar”, MT Bilimsel, no. 4, pp. 31–40, July 2013.
ISNAD Bilgin, Öykü - Koç, Ercüment. “Çimento Üretim Teknolojisinde Kullanılan Ana Ekipmanlar”. MT Bilimsel 4 (July 2013), 31-40.
JAMA Bilgin Ö, Koç E. Çimento Üretim Teknolojisinde Kullanılan Ana Ekipmanlar. MT Bilimsel. 2013;:31–40.
MLA Bilgin, Öykü and Ercüment Koç. “Çimento Üretim Teknolojisinde Kullanılan Ana Ekipmanlar”. MT Bilimsel, no. 4, 2013, pp. 31-40.
Vancouver Bilgin Ö, Koç E. Çimento Üretim Teknolojisinde Kullanılan Ana Ekipmanlar. MT Bilimsel. 2013(4):31-40.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Authors transfer copyright to the publisher for the accepted submissions.