Abstact (Macro and Micro Contradiction of Overvaluation of Turkish Lira)

Number: 25 January 1, 2005
  • Özer Ertuna
TR EN

TL'nin Aşırı Değerlenmesinin Makro ve Mikro Çelişkisi

Abstract

TL'nin aşırı değerlenmesi, beklentilere uygun olarak dış ticaret açıklarını ve bunun sonucu olarak da cari İşlem açıklarını tehlikeli düzeylere yükseltmiştir. Bunun sonucunda, Türkiye'nin zaten çok yüksek olan dış borçları hızla artmakta ve Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve politik tercihlerini kısıtlamaktadır, öbür yandan bu denli yüksek makro ekonomik maliyetlere rağmen, mikro açıdan, şirketler karlı sonuçlar elde edebilmektedir. Bu çelişkinin iyi irdelenmesi gerekir. Esasında, şirketlerin karlılığı düşerken, ortak karlılıkları artmaktadır. Bunun da nedeni, TL'nin aşırı değer kazanması sonucunda yurt dışından borçlanmaların maliyetinin çok düşmesi, bazen de kazanca dönüşmesidir. Ancak, şirketler yurt dışından borçlanarak ortak karlılıklarını arttırdıklarında önemli oranda devalüasyon ve kriz riski taşımaktadır. Bugün makro ekonomik tedbir olarak TL'nin değerinin ayarlanmasının maliyeti çok yükseldiğinden Türkiye ekonomik politika üretmede bir çıkmaza sürüklenmektedir.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Özer Ertuna This is me

Publication Date

January 1, 2005

Submission Date

January 1, 2005

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2005 Number: 25

APA
Ertuna, Ö. (2005). TL’nin Aşırı Değerlenmesinin Makro ve Mikro Çelişkisi. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, 25, 6-17. https://izlik.org/JA92EZ42SA
AMA
1.Ertuna Ö. TL’nin Aşırı Değerlenmesinin Makro ve Mikro Çelişkisi. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2005;(25):6-17. https://izlik.org/JA92EZ42SA
Chicago
Ertuna, Özer. 2005. “TL’nin Aşırı Değerlenmesinin Makro Ve Mikro Çelişkisi”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, nos. 25: 6-17. https://izlik.org/JA92EZ42SA.
EndNote
Ertuna Ö (January 1, 2005) TL’nin Aşırı Değerlenmesinin Makro ve Mikro Çelişkisi. Muhasebe ve Finansman Dergisi 25 6–17.
IEEE
[1]Ö. Ertuna, “TL’nin Aşırı Değerlenmesinin Makro ve Mikro Çelişkisi”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, no. 25, pp. 6–17, Jan. 2005, [Online]. Available: https://izlik.org/JA92EZ42SA
ISNAD
Ertuna, Özer. “TL’nin Aşırı Değerlenmesinin Makro Ve Mikro Çelişkisi”. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 25 (January 1, 2005): 6-17. https://izlik.org/JA92EZ42SA.
JAMA
1.Ertuna Ö. TL’nin Aşırı Değerlenmesinin Makro ve Mikro Çelişkisi. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2005;:6–17.
MLA
Ertuna, Özer. “TL’nin Aşırı Değerlenmesinin Makro Ve Mikro Çelişkisi”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, no. 25, Jan. 2005, pp. 6-17, https://izlik.org/JA92EZ42SA.
Vancouver
1.Özer Ertuna. TL’nin Aşırı Değerlenmesinin Makro ve Mikro Çelişkisi. Muhasebe ve Finansman Dergisi [Internet]. 2005 Jan. 1;(25):6-17. Available from: https://izlik.org/JA92EZ42SA