(Developments that effect the accounting education, practices and shape the beginnings of the new century and its effects towards MUFAD’s activities)

Number: 41 January 1, 2009
  • Oktay Güvemli
TR EN

Osmanlı’da Vakıf Muhasebesi ve Lala Sinan Paşa Vakfı Muhasebe Örneği

Abstract

Vakıfların, İslam devletlerinde VIII. Yüzyılın ortalarından XIX. Yüzyılın sonlarına kadar iktisadi ve sosyal yaşamda önemli etkileri olan sosyal ve dini bir kurum olarak varlığını koruduğu görülmektedir (İslam Ansiklopedisi, 13.cilt, vakıf maddesi). Osmanlı devletinde de vakıfların toplumsal etkinlikleri nedeniyle hemen her şehirde birden çok vakıfın olduğu kayıtlardan tespit edilmektedir. Afyonkarahisar bölgesinde de Osmanlı dönemine dayanan çok sayıda vakıf bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Lala Sinan Paşa Vakfıdır. Bu vakıf Afyonkarahisar Sinanpaşa ilçesinde Sinan Paşa tarafından tesis edilmiş olup Sinan Paşa’nın türbesi de (Öl: 932/1526) vakıf külliyesinin içerisinde yer almaktadır (Gönçer, 1991, 226).Vakıfın, gelir ve giderlerinin kaydedilmesinde Osmanlı devlet muhasebesi olan Merdiven Yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmamızda Sinan Paşa vakıf kayıt örneği ele alınarak vakıflarda uygulanan muhasebe sistemi incelenmiştir.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Oktay Güvemli This is me

Publication Date

January 1, 2009

Submission Date

January 1, 2009

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2009 Number: 41

APA
Güvemli, O. (2009). Osmanlı’da Vakıf Muhasebesi ve Lala Sinan Paşa Vakfı Muhasebe Örneği. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, 41, 229-232. https://izlik.org/JA98UB43RU
AMA
1.Güvemli O. Osmanlı’da Vakıf Muhasebesi ve Lala Sinan Paşa Vakfı Muhasebe Örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2009;(41):229-232. https://izlik.org/JA98UB43RU
Chicago
Güvemli, Oktay. 2009. “Osmanlı’da Vakıf Muhasebesi Ve Lala Sinan Paşa Vakfı Muhasebe Örneği”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, nos. 41: 229-32. https://izlik.org/JA98UB43RU.
EndNote
Güvemli O (January 1, 2009) Osmanlı’da Vakıf Muhasebesi ve Lala Sinan Paşa Vakfı Muhasebe Örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi 41 229–232.
IEEE
[1]O. Güvemli, “Osmanlı’da Vakıf Muhasebesi ve Lala Sinan Paşa Vakfı Muhasebe Örneği”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, no. 41, pp. 229–232, Jan. 2009, [Online]. Available: https://izlik.org/JA98UB43RU
ISNAD
Güvemli, Oktay. “Osmanlı’da Vakıf Muhasebesi Ve Lala Sinan Paşa Vakfı Muhasebe Örneği”. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 41 (January 1, 2009): 229-232. https://izlik.org/JA98UB43RU.
JAMA
1.Güvemli O. Osmanlı’da Vakıf Muhasebesi ve Lala Sinan Paşa Vakfı Muhasebe Örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2009;:229–232.
MLA
Güvemli, Oktay. “Osmanlı’da Vakıf Muhasebesi Ve Lala Sinan Paşa Vakfı Muhasebe Örneği”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, no. 41, Jan. 2009, pp. 229-32, https://izlik.org/JA98UB43RU.
Vancouver
1.Oktay Güvemli. Osmanlı’da Vakıf Muhasebesi ve Lala Sinan Paşa Vakfı Muhasebe Örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi [Internet]. 2009 Jan. 1;(41):229-32. Available from: https://izlik.org/JA98UB43RU