KOBİ’lerin Halka Açılma Eğilimleri ve Gelisen İsletmeler Piyasası’nın KOBİ’lerin Halka Açılma İstekleri Üzerine Etkisi: Çankırı-Kastamonu-Sinop Bölgesi Örneği

Number: 49 January 1, 2011
  • Mehmet Saraç
  • İbrahim Bozkurt
TR EN

KOBİ’lerin Halka Açılma Eğilimleri ve Gelisen İsletmeler Piyasası’nın KOBİ’lerin Halka Açılma İstekleri Üzerine Etkisi: Çankırı-Kastamonu-Sinop Bölgesi Örneği

Abstract

Türkiye’nin sosyo-ekonomik gelisiminde çok önemli bir yere sahip olan KOBĐ’lerin finansman ihtiyaçlarını karsılamanın yanında yapısal açıdan da gelismesine katkı sağlayacak olan “halka açılma” seçeneği, bugüne kadar yeterince hayata geçirilememis bir çözümdür. Sermaye Piyasası Kurulu’nun son yıllarda bu konuya özel önem vermesi ile KOBİ’lerin sermaye piyasalarından yararlanabilmesine imkan veren gerekli düzenlemeler yapılmıs ve “Gelisen İsletmeler Piyasası (GİP)” kurulmustur. Bu çalısmanın amacı belirli bir bölgedeki örnek kütleden hareketle KOBİ’lerin halka açılma konusundaki algı ve tutumlarını, ve GİP’in hayata geçirilmesinin, KOBİ’lerin bu konudaki eğilimleri üzerinde nasıl bir etki yarattığınıortaya çıkarmaktır. Yapılan anket ve istatistiksel analizler sonucunda KOBİ’lerin öncelikle halka açılma konusunda yeterli bilgi ve bilince sahip olmadıkları, bu nedenle halka açılmayı hala öncelikli bir seçenek olarak algılamadıkları, ancak yeterli bilgilendirme yapılırsa halka arza istekli olabilecekleri tespit edilmistir. Ayrıca halka arz maliyetinin düsürülmesi, İMKB’de islem görmek için gerekli sayısal kosulların esnetilmesi ve bağımsız denetim raporlarının istenilme aralığının uzatılmasının, KOBİ’lerin halka açılma eğilimlerini olumlu yönde etkilediği ispatlanmıstır. Öte yandan halka arzın, finansman dısındaki yapısal katkıları da KOBİ’ler tarafından önemsenmektedir. Bu konudaki bilinçlendirme basarıldığında GİP amacına ulasmıs olacaktır.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Mehmet Saraç This is me

İbrahim Bozkurt This is me

Publication Date

January 1, 2011

Submission Date

January 1, 2011

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2011 Number: 49

APA
Saraç, M., & Bozkurt, İ. (2011). KOBİ’lerin Halka Açılma Eğilimleri ve Gelisen İsletmeler Piyasası’nın KOBİ’lerin Halka Açılma İstekleri Üzerine Etkisi: Çankırı-Kastamonu-Sinop Bölgesi Örneği. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, 49, 89-98. https://izlik.org/JA38RL68UA
AMA
1.Saraç M, Bozkurt İ. KOBİ’lerin Halka Açılma Eğilimleri ve Gelisen İsletmeler Piyasası’nın KOBİ’lerin Halka Açılma İstekleri Üzerine Etkisi: Çankırı-Kastamonu-Sinop Bölgesi Örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2011;(49):89-98. https://izlik.org/JA38RL68UA
Chicago
Saraç, Mehmet, and İbrahim Bozkurt. 2011. “KOBİ’lerin Halka Açılma Eğilimleri Ve Gelisen İsletmeler Piyasası’nın KOBİ’lerin Halka Açılma İstekleri Üzerine Etkisi: Çankırı-Kastamonu-Sinop Bölgesi Örneği”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, nos. 49: 89-98. https://izlik.org/JA38RL68UA.
EndNote
Saraç M, Bozkurt İ (January 1, 2011) KOBİ’lerin Halka Açılma Eğilimleri ve Gelisen İsletmeler Piyasası’nın KOBİ’lerin Halka Açılma İstekleri Üzerine Etkisi: Çankırı-Kastamonu-Sinop Bölgesi Örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi 49 89–98.
IEEE
[1]M. Saraç and İ. Bozkurt, “KOBİ’lerin Halka Açılma Eğilimleri ve Gelisen İsletmeler Piyasası’nın KOBİ’lerin Halka Açılma İstekleri Üzerine Etkisi: Çankırı-Kastamonu-Sinop Bölgesi Örneği”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, no. 49, pp. 89–98, Jan. 2011, [Online]. Available: https://izlik.org/JA38RL68UA
ISNAD
Saraç, Mehmet - Bozkurt, İbrahim. “KOBİ’lerin Halka Açılma Eğilimleri Ve Gelisen İsletmeler Piyasası’nın KOBİ’lerin Halka Açılma İstekleri Üzerine Etkisi: Çankırı-Kastamonu-Sinop Bölgesi Örneği”. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 49 (January 1, 2011): 89-98. https://izlik.org/JA38RL68UA.
JAMA
1.Saraç M, Bozkurt İ. KOBİ’lerin Halka Açılma Eğilimleri ve Gelisen İsletmeler Piyasası’nın KOBİ’lerin Halka Açılma İstekleri Üzerine Etkisi: Çankırı-Kastamonu-Sinop Bölgesi Örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2011;:89–98.
MLA
Saraç, Mehmet, and İbrahim Bozkurt. “KOBİ’lerin Halka Açılma Eğilimleri Ve Gelisen İsletmeler Piyasası’nın KOBİ’lerin Halka Açılma İstekleri Üzerine Etkisi: Çankırı-Kastamonu-Sinop Bölgesi Örneği”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, no. 49, Jan. 2011, pp. 89-98, https://izlik.org/JA38RL68UA.
Vancouver
1.Mehmet Saraç, İbrahim Bozkurt. KOBİ’lerin Halka Açılma Eğilimleri ve Gelisen İsletmeler Piyasası’nın KOBİ’lerin Halka Açılma İstekleri Üzerine Etkisi: Çankırı-Kastamonu-Sinop Bölgesi Örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi [Internet]. 2011 Jan. 1;(49):89-98. Available from: https://izlik.org/JA38RL68UA