Interaction Between Derivatives and Spot Markets: An Analysis on VOB

Number: 56 October 1, 2012
  • Koray Kayalıdere
  • Hakan Aracı
  • Hüseyin Aktaş
TR EN

Türev Ve Spot Piyasalar Arasındaki Etkileşim: VOB Üzerine Bir İnceleme

Abstract

Bu çalışmada VOB-İMKB 30, VOB-TL/Dolar Vadeli İşlem Sözleşmeleri verileri kullanılarak, spot ve türev piyasalar arasındaki etkileşimlerin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Piyasa fiyatları arasındaki kısa ve uzun dönemli dinamikler VAR (Vector Autoregressive Regression) Modeli ile araştırılmıştır. 02.01.2006 – 30.12.2011 dönemini kapsayan araştırmanın genel bulgularına göre kısa dönemli ilişkiler her iki değişken grubu açısından değerlendirildiğinde; İMKB 30 endeksinde tek yönlü, ABD dolarında ise çift yönlü nedenselliğe yönelik bulgulara rastlanmıştır. İncelenen zaman dilimi alt dönemlere ayrılarak analiz edildiğinde; son yılları kapsayan alt dönemde vadeli piyasalardan spot piyasalara doğru bir etki gözlemlenmekte iken, ilk yılları kapsayan birinci alt dönemde ise spot piyasalardan vadeli piyasalara doğru bir etkileşim gözlenmiştir.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Koray Kayalıdere This is me

Hakan Aracı This is me

Hüseyin Aktaş This is me

Publication Date

October 1, 2012

Submission Date

October 1, 2012

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2012 Number: 56

APA
Kayalıdere, K., Aracı, H., & Aktaş, H. (2012). Türev Ve Spot Piyasalar Arasındaki Etkileşim: VOB Üzerine Bir İnceleme. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, 56, 137-154. https://izlik.org/JA29NE86LY
AMA
1.Kayalıdere K, Aracı H, Aktaş H. Türev Ve Spot Piyasalar Arasındaki Etkileşim: VOB Üzerine Bir İnceleme. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2012;(56):137-154. https://izlik.org/JA29NE86LY
Chicago
Kayalıdere, Koray, Hakan Aracı, and Hüseyin Aktaş. 2012. “Türev Ve Spot Piyasalar Arasındaki Etkileşim: VOB Üzerine Bir İnceleme”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, nos. 56: 137-54. https://izlik.org/JA29NE86LY.
EndNote
Kayalıdere K, Aracı H, Aktaş H (October 1, 2012) Türev Ve Spot Piyasalar Arasındaki Etkileşim: VOB Üzerine Bir İnceleme. Muhasebe ve Finansman Dergisi 56 137–154.
IEEE
[1]K. Kayalıdere, H. Aracı, and H. Aktaş, “Türev Ve Spot Piyasalar Arasındaki Etkileşim: VOB Üzerine Bir İnceleme”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, no. 56, pp. 137–154, Oct. 2012, [Online]. Available: https://izlik.org/JA29NE86LY
ISNAD
Kayalıdere, Koray - Aracı, Hakan - Aktaş, Hüseyin. “Türev Ve Spot Piyasalar Arasındaki Etkileşim: VOB Üzerine Bir İnceleme”. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 56 (October 1, 2012): 137-154. https://izlik.org/JA29NE86LY.
JAMA
1.Kayalıdere K, Aracı H, Aktaş H. Türev Ve Spot Piyasalar Arasındaki Etkileşim: VOB Üzerine Bir İnceleme. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2012;:137–154.
MLA
Kayalıdere, Koray, et al. “Türev Ve Spot Piyasalar Arasındaki Etkileşim: VOB Üzerine Bir İnceleme”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, no. 56, Oct. 2012, pp. 137-54, https://izlik.org/JA29NE86LY.
Vancouver
1.Koray Kayalıdere, Hakan Aracı, Hüseyin Aktaş. Türev Ve Spot Piyasalar Arasındaki Etkileşim: VOB Üzerine Bir İnceleme. Muhasebe ve Finansman Dergisi [Internet]. 2012 Oct. 1;(56):137-54. Available from: https://izlik.org/JA29NE86LY