BibTex RIS Cite

Ürün Maliyetini Belirlemenin Bilgi Değeri Nedir?

Year 2007, Issue: 33, 46 - 60, 01.01.2007

Abstract

Şirketlerde ürün maliyetini “daha iyi” belirleyebilmek için çok miktarda zaman ve kaynak harcanmaktadır. Ancak, Dr. Eliyahu M. Goldratt’ın geliştirdiği Kısıtlar Kuramı, saptanan ürün maliyeti değerlerinin anlamlı olmadığını ve hiçbir şekilde kararların doğru olarak verilmesini garanti etmediğini açıkça göstermiştir. Sorun sabit-maliyetlerin ürünlere veya alt-sistemlere dağıtılmasından kaynak-lanmaktadır, yanlış dağıtılmasından değil. Amacın birim maliyetleri düşürmek değil, şirketin kârını artırmak olduğunu herkesin kabul etmesinin ve bu iki amacın aynı şey olmadığının anlaşılmasının önemi büyüktür. Birim maliyetleri düşürme çabaları şirketin stok bulundurma, ek-mesai gibi gerçek maliyetlerini artırarak ve müşteri hizmetlerini aksatarak şirkete zarar vermektedir. Başarılı bir Kısıtlar Kuramı uygulamasının önşartı olan Net-gelir muhasebesi, ürün maliyetlerini belirlemeden, çok az veri ile, yalnız Net-gelir, Sabit-işletme giderleri ve Yatırımlardaki değişimleri saptayarak, ürün öncelikleri, satış fiatları, stok değerleri, yeni bir ürün, makine alımları, kendin yap/dışarıya yaptır seçenekleri ile ilgili bütün kararlarda şirket kârını artırmaktadır. Bu makalenin amacı ülkemizde tanınması bir hayli geciken bu ekolün bir an evvel Türkiye’deki şirketlere duyurulmasını ve uygulanmasını sağlamaktır.

What is The Knowledge Value of Determination of Product Cost?

Year 2007, Issue: 33, 46 - 60, 01.01.2007

Abstract

Companies invest a lot of time and money to obtain a “better” estimate of product cost. However, Theory of Constraints (TOC), a management philosophy developed by Dr. Eliyahu M. Goldratt, has demonstrated that estimated product cost values are meaningless and in no way guarantee correct decisions. Problem is not due to bad allocation, but to allocation itself. It is important for everyone to understand that the goal of a company is not to decrease unit costs but to increase company profit and that the two objectives are not the same. Efforts to decrease unit costs harm the company by increasing inventory carrying cost, expediting and overtime costs and product lead-time. Throughput accounting, a prerequisite to a successful TOC implementation, requires little data to calculate the change in Throughput, Operating Expense and Investment. Without a need to determine product costs, Throughput Accounting leads to an increase in company profit by allowing correct decisions in all problems involving product portfolio selection, new product evaluation, product pruning, product price determination, machine investments, and make/buy alternatives. The purpose of this article is to introduce this management philosophy to our country and to promote its overdue application in Turkish companies.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA78DF54ST
Journal Section Research Article
Authors

Seyhan Tuğcu This is me

Publication Date January 1, 2007
Submission Date January 1, 2007
Published in Issue Year 2007 Issue: 33

Cite

APA Tuğcu, S. (2007). Ürün Maliyetini Belirlemenin Bilgi Değeri Nedir?. Muhasebe Ve Finansman Dergisi(33), 46-60.
AMA Tuğcu S. Ürün Maliyetini Belirlemenin Bilgi Değeri Nedir?. Muhasebe ve Finansman Dergisi. January 2007;(33):46-60.
Chicago Tuğcu, Seyhan. “Ürün Maliyetini Belirlemenin Bilgi Değeri Nedir?”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, no. 33 (January 2007): 46-60.
EndNote Tuğcu S (January 1, 2007) Ürün Maliyetini Belirlemenin Bilgi Değeri Nedir?. Muhasebe ve Finansman Dergisi 33 46–60.
IEEE S. Tuğcu, “Ürün Maliyetini Belirlemenin Bilgi Değeri Nedir?”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, no. 33, pp. 46–60, January 2007.
ISNAD Tuğcu, Seyhan. “Ürün Maliyetini Belirlemenin Bilgi Değeri Nedir?”. Muhasebe ve Finansman Dergisi 33 (January 2007), 46-60.
JAMA Tuğcu S. Ürün Maliyetini Belirlemenin Bilgi Değeri Nedir?. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2007;:46–60.
MLA Tuğcu, Seyhan. “Ürün Maliyetini Belirlemenin Bilgi Değeri Nedir?”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, no. 33, 2007, pp. 46-60.
Vancouver Tuğcu S. Ürün Maliyetini Belirlemenin Bilgi Değeri Nedir?. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2007(33):46-60.