BibTex RIS Cite

Ticari Kredi Taleplerinin Değerlendirmesine Çok Kriterli Yaklaşım: Özel ve Devlet Bankası Karşılaştırması

Year 2008, Issue: 37, 132 - 142, 01.01.2008

Abstract

Bu çalışmanın amacı; özel ve devlet bankalarının ticari kredi taleplerini değerlendirmede göz önüne aldıkları kriterleri ve bu kriterlerin ağırlıklarını belirlemektir. Ticari kredi talebiyle başvuran firmaların seçimi, hangi firmanın talebinin karşılanacağı, bankalar açısından karmaşık ve çok kriterli bir karar problemi niteliğindedir. Banka, kredi talebini karşılamada kurum olarak risk almaktadır; dolayısıyla taleplerin değerlendirilmesinde nitel ve/veya nicel pek çok kriteri dikkate almak durumundadır. Çalışmada nitel/nicel çok Dört ana kriter (mali, yönetsel, sektörel ve istihbarat) içeren hiyerarşik model, devlet bankası ve özel banka olmak üzere iki ayrı model olarak AHS kullanılmış ve her iki modelin sonuçları karşılaştırılmıştır. AHS sonuçlarına göre; kredi başvurularını değerlendirmede devlet bankası en fazla firmanın mali yapısına, özel banka yönetsel yapı ve elde edilen istihbarata önem vermişlerdir.

Comparison of Public And Private Banks)

Year 2008, Issue: 37, 132 - 142, 01.01.2008

Abstract

(An Approach With Multi Criteria For Evaluating Commercial Credit Applications: Comparison of Public And Private Banks) The purpose of this study is to compare criteria which take into account evaluation credit application for public and private banks and priorities of them. Selection of firms demanding commercial credit is a complex decision problem for banks. The bank takes a risk because the customer firm taking the credit might not pay it back. So banks should take into account a lot of tangible and intangible criteria for evaluating credit applications. In this study Analytic Hierarchy Process (AHP) was used on determining priorities of these criteria. Proposed model consisting of four criteria (financial, managerial, industrial and intelligence) was solved by using AHP for private and public banks, and results of two models were compared. Due to results of AHP, the most important main criterion on evaluating credit applications was financial criterion for public bank, but managerial and intelligent criterion for private bank.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA28TM54TH
Journal Section Research Article
Authors

Nuray Girginer This is me

Publication Date January 1, 2008
Submission Date January 1, 2008
Published in Issue Year 2008 Issue: 37

Cite

APA Girginer, N. (2008). Ticari Kredi Taleplerinin Değerlendirmesine Çok Kriterli Yaklaşım: Özel ve Devlet Bankası Karşılaştırması. Muhasebe Ve Finansman Dergisi(37), 132-142.
AMA Girginer N. Ticari Kredi Taleplerinin Değerlendirmesine Çok Kriterli Yaklaşım: Özel ve Devlet Bankası Karşılaştırması. Muhasebe ve Finansman Dergisi. January 2008;(37):132-142.
Chicago Girginer, Nuray. “Ticari Kredi Taleplerinin Değerlendirmesine Çok Kriterli Yaklaşım: Özel Ve Devlet Bankası Karşılaştırması”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, no. 37 (January 2008): 132-42.
EndNote Girginer N (January 1, 2008) Ticari Kredi Taleplerinin Değerlendirmesine Çok Kriterli Yaklaşım: Özel ve Devlet Bankası Karşılaştırması. Muhasebe ve Finansman Dergisi 37 132–142.
IEEE N. Girginer, “Ticari Kredi Taleplerinin Değerlendirmesine Çok Kriterli Yaklaşım: Özel ve Devlet Bankası Karşılaştırması”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, no. 37, pp. 132–142, January 2008.
ISNAD Girginer, Nuray. “Ticari Kredi Taleplerinin Değerlendirmesine Çok Kriterli Yaklaşım: Özel Ve Devlet Bankası Karşılaştırması”. Muhasebe ve Finansman Dergisi 37 (January 2008), 132-142.
JAMA Girginer N. Ticari Kredi Taleplerinin Değerlendirmesine Çok Kriterli Yaklaşım: Özel ve Devlet Bankası Karşılaştırması. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2008;:132–142.
MLA Girginer, Nuray. “Ticari Kredi Taleplerinin Değerlendirmesine Çok Kriterli Yaklaşım: Özel Ve Devlet Bankası Karşılaştırması”. Muhasebe Ve Finansman Dergisi, no. 37, 2008, pp. 132-4.
Vancouver Girginer N. Ticari Kredi Taleplerinin Değerlendirmesine Çok Kriterli Yaklaşım: Özel ve Devlet Bankası Karşılaştırması. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2008(37):132-4.