An Assessment of Energy Sector in the Turkish

Number: 14 December 1, 2005
  • Ozan Bahar
TR EN

Türkiye’de Enerji Sektörü Üzerine Bir Değerlendirme

Abstract

Ekonomik olarak üretimin en önemli girdisini oluşturan enerji, geçmişte olduğu gibi bugün de insanoğlunun önemle üzerinde durduğu ve sahip olabilmek için uğrunda savaştığı bir üretim faktörüdür. Dünyadaki enerji kaynakları yavaş yavaş tükenmeye başlamış ve mevcut olanlar da çok değerli hale gelmiştir. Çalışmanın amacı; mevcut bilgilerin ışığında Türkiye’de enerji sektörünü incelemek ve yapılan detaylı literatür taramasına göre, dünyada ve Türkiye’de enerji sektörü ile ilgili olarak yapılmış değişik çalışmalardan bulgular ortaya koymaktır. Elde edilen sonuçlar, Türkiye’de giderek tüketimi yerli üretimle karşılamanın mümkün olamayacağını ve dışa bağımlılığın artacağını ve sanayi sektöründe uygulanan fiyatlandırma politikasının uygun olmadığını göstermektedir. Bu bağlamda; Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu görmek ve ekonomik büyümeyi sürdürebilmek açısından enerji sektörüne gereken önemi vermek ve stratejik planlamaları bir an önce gerçekleştirmek gerekmektedir.

Keywords

References

  1. Enerji Raporu (1998). Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, Ankara.
  2. Altaş Macide ve Diğerleri (1994). Türkiye Enerji Sektörünün Gelişimi ve Arz- Talep Projeksiyonları, Ajans-Türk Matbaacılık, Ankara 1994.
  3. Arabul Hüseyin (1999). “Türkiye’de Elektrik Enerjisi Dağıtımında Yatırım Fırsatları”, Enerji Dünyası,Sayı25,Ankara.
  4. Aruoba Çelik, Alpar Cem (1992). Türkiye Ekonomisi Sektörel Gelişmeler, Özyurt Matbaacılık, Ankara.
  5. Atılgan İbrahim (2000). “Türkiye’nin Enerji Potansiyeline Bakış”,Gazi Üniversitesi Müh. Mim. Fak. Dergisi, Cilt 15, No:1.
  6. Aybar Emine N. ve Diğerleri (1986). Türkiye’nin Bugünkü ve Gelecekteki Enerji Durumu, İzmir. Bayar Güzin. http://www.dtm.gov.tr/ead/ekonomi/sayi13/bor.htm.15.09.2004. ve Türkiye İçin Önemi”,
  7. Bayraktar Nazım (1997). “Enerji Kullanımı Yönünden Ülkelerin Uygarlık Düzeylerinin Karşılaştırılması”,Türkiye 7. Enerji Kongresi, Ankara.
  8. DİE (2003),Türkiye İstatistik Yıllığı, DİE Yayını, Ankara.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Ozan Bahar This is me

Publication Date

December 1, 2005

Submission Date

December 1, 2005

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2005 Number: 14

APA
Bahar, O. (2005). Türkiye’de Enerji Sektörü Üzerine Bir Değerlendirme. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14, 35-59. https://izlik.org/JA23JK89XB
AMA
1.Bahar O. Türkiye’de Enerji Sektörü Üzerine Bir Değerlendirme. İLKE. 2005;(14):35-59. https://izlik.org/JA23JK89XB
Chicago
Bahar, Ozan. 2005. “Türkiye’de Enerji Sektörü Üzerine Bir Değerlendirme”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, nos. 14: 35-59. https://izlik.org/JA23JK89XB.
EndNote
Bahar O (December 1, 2005) Türkiye’de Enerji Sektörü Üzerine Bir Değerlendirme. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 14 35–59.
IEEE
[1]O. Bahar, “Türkiye’de Enerji Sektörü Üzerine Bir Değerlendirme”, İLKE, no. 14, pp. 35–59, Dec. 2005, [Online]. Available: https://izlik.org/JA23JK89XB
ISNAD
Bahar, Ozan. “Türkiye’de Enerji Sektörü Üzerine Bir Değerlendirme”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 14 (December 1, 2005): 35-59. https://izlik.org/JA23JK89XB.
JAMA
1.Bahar O. Türkiye’de Enerji Sektörü Üzerine Bir Değerlendirme. İLKE. 2005;:35–59.
MLA
Bahar, Ozan. “Türkiye’de Enerji Sektörü Üzerine Bir Değerlendirme”. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 14, Dec. 2005, pp. 35-59, https://izlik.org/JA23JK89XB.
Vancouver
1.Ozan Bahar. Türkiye’de Enerji Sektörü Üzerine Bir Değerlendirme. İLKE [Internet]. 2005 Dec. 1;(14):35-59. Available from: https://izlik.org/JA23JK89XB