Research Article
BibTex RIS Cite

ŞEMSUDDÎN ES-SEMERKANDÎ’DE ÎMAN-AMEL İLİŞKİSİ

Year 2017, Volume: 4 Issue: 7, 21 - 39, 30.06.2017
https://doi.org/10.30523/mutefekkir.331935

Abstract

Kelâm ilminin temel konularından olan îman-amel ilişkisi, esasında mümin kimsenin büyük günah işledikten sonra hâlâ o vasfı taşıyıp taşımadığı sorunudur. İlk bakışta bu konu, farklı biçimlerde çalışılmaya müsait bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Bu açıdan bir sorun olarak bu konu, belli bir ekolün ya da âlimin görüş ve düşünceleriyle sınırlanabileceği gibi, belirli bir dönemle sınırlı olarak da çalışılabilir. Böylelikle çalışma sürecinde verilen konu başlığı, ister istemez çalışmaya yönelik kendi içinde belli bir çerçeve çizme ve sınırlamayı öngörmektedir. Çizilen bu çerçeve ve sınırlama, çalışmanın yöntem ve içeriğini belirlemekle birlikte konuyu bir sorun olarak teolojik ve dilsel düzeyde ele almayı gerektirir. Bu çalışmada, Mâturîdî geleneğin Mâverâünnehir bölgesindeki önemli âlimlerinden olan Şemsuddin es-Semerkandî’nin îman-amel ilişkisini gerek kendi yaklaşımları gerekse alternatif yaklaşımları dikkate alarak hangi bağlamda ele aldığı ortaya konulmaya çalışılmıştır.

References

  • Akbulut, Ahmet, Sahâbe Dönemi İktidar Kavgası, 2. Baskı, Otto Yayınları, Ankara 2015.

The Faith-Action Relationship According to Shams al-Dîn al-Samarqandî

Year 2017, Volume: 4 Issue: 7, 21 - 39, 30.06.2017
https://doi.org/10.30523/mutefekkir.331935

Abstract

The faith-action relationship, which is one of the basic subjects of Islamic Theology basically is the problem that anyone who believer after he has committed a cardinal sin whether or not still carrying that qualification. Firstly, this subject is viewed as a problem to be deal with from different perspectives. From this aspect, this subject could both be limited to certain scholar’s view or a movement’s perspective or could be studied in respect to a defined historical period. Thus, this title within the study imposes a framework or restriction about the study itself. This framework and limitation not only defines the methodology and content of the study but also requires working on the problem from theological and linguistic perspective. In this study, the approach of Shams al-Dîn al-Samarqandî who is one of the important scholars of the Mâturîdiyyah tradition in the Transoxania (Mâwarâ’al-Nahr) region, about problem of the faith-action relationship is handled by considering both their own approaches and also alternative approaches.

References

  • Akbulut, Ahmet, Sahâbe Dönemi İktidar Kavgası, 2. Baskı, Otto Yayınları, Ankara 2015.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Hasan Türkmen

Publication Date June 30, 2017
Submission Date February 23, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 4 Issue: 7

Cite

ISNAD Türkmen, Hasan. “ŞEMSUDDÎN ES-SEMERKANDÎ’DE ÎMAN-AMEL İLİŞKİSİ”. Mütefekkir 4/7 (June 2017), 21-39. https://doi.org/10.30523/mutefekkir.331935.

Aksaray Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi dergisi Mütefekkir, her yılın 15 Haziran ve 15 Aralık tarihlerinde olmak üzere basılı ve online olarak yayınlanan, uluslararası akademik ve hakemli bir dergidir.