Research Article

İbn Hubel ve eseri Kitābu’l-Muḫtārāt fī’ṭ-Ṭıbb’da kafa yaraları ve kafatası kırıkları üzerine

Volume: 9 Number: 3 September 25, 2019
EN TR

İbn Hubel ve eseri Kitābu’l-Muḫtārāt fī’ṭ-Ṭıbb’da kafa yaraları ve kafatası kırıkları üzerine

Abstract

Bu yazıda İbn Hubel el-Baġdādī’in Kitābu’l-Muḫtārāt fī’ṭ-Ṭıbb adlı eserindeki kafa yaraları ve kafatası kırıkları ile ilgili bölümlerin Türkçeye kazandırılması ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada adı geçen eserin Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Kütüphanesi’nde bulunan matbu bir nüshası kullanılmıştır. Kafa yaraları konusu Kitābu’l-Muḫtārāt fī’ṭ-Ṭıbb’ın dördüncü cildinde “Faṣl fī cirāh ve teferruḳi’l-ittiṣāl” başlıklı bölümün son kısmında yer alırken, kafatası kırıkları “Faṣl fī kesri’l-ḳıḥf” başlığı altında ayrı bir bölüm olarak ele alınmıştır. Türkçeye çevirisi yapılan bu bölümler yazının bulgular bölümünde sunulmuştur. Bulgular bölümünde sunulan bu bilgilerin, literatürdeki konuyla ilgili bilgilerle karşılaştırılarak tıp tarihi içerisindeki yerleri belirlenmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak Kitābu’l-Muḫtārāt fī’ṭ-Ṭıbb’ın kafa yaraları hakkındaki kaynağının İbn Sīnā’nın el-Kānun fī’ṭ-Ṭıbb’ı olduğunu söylemek mümkün görünürken, kafatası kırıkları ile ilgili bölümün ʿAlī b. el-ʿAbbās el-Mecūsī’nin Kāmilu’ṣ-Sınāʿati’ṭ-Ṭıbbiyye’sine benzerlik gösterdiği ve olasılıkla bu eserin ilgili bölümde Kitābu’l-Muḫtārāt fī’ṭ-Ṭıbb’a kaynaklık etmiş olabileceğini düşünülmüştür.

Keywords

References

  1. 1. İbn Abī Uṣaybiʿa. ʿUyūnu’l-Anbā fī Tabaḳāti’l-Aṭıbbā. [y.y?]: Matbaʿatu’l-Vahbiyya; 1882. pp: 304-6.
  2. 2. Vernet J. Ibn Hubal. In: Lewis B, Ménage VL, Pellat Ch, Schacht J, editors. The Encyclopaedia of Islam. New Edition. Volume III. Leiden: E.J.Brill, London: Luzac & Co.; 1971. p: 802.
  3. 3. Harvey ER. Ibn Hubal. In: Selin H, editor. Encyclopaedia of the History of Science, Technology, and Medicine in Non-Western Cultures, Volume I (A-K). Berlin: Springer; 2008. pp: 1104-5.
  4. 4. Kitâbu’l-Mukhtâr. Arabic Catalogue: Vol 4 [cited 2007 Aug 4]. Available from: http://kblibrary.bih.nic.in/Vol04/Bp084.htm.
  5. 5. Acıduman A, Er U. İbn Hubel ve eseri Kitābu’l-Muḫtārāt fī’ṭ-Ṭıbb’da omurga hastalık ve travmaları üzerine. Lokman Hekim Dergisi 2018;8(1):71-81.
  6. 6. Muhaẕẕabu’d-dīn Abī’l-Ḥasan ʿAlī b. Aḥmad b. Alī b. Hubal al-Baġdādī. Kitābu’l-Muḫtārāt fī’ṭ-Ṭıbb, aṭ-ṭabʿatu’l-ulā [Birinci Baskı], al-Cuzʾ al-Rābiʿ [Dördüncü Cilt]. Ḥaydarābād: Maṭbaʿatu Camʿiyyati Dāʾirati’l-Maʿārif i’l-ʿUsmāniyya (Haydarabat: Osmanlı Maarif Cemiyeti Dairesi Matbaası); 1362. pp:208-9, 227-30.
  7. 7. Abū Bakr Muḥammad b. Zakariyyā al-Rāzī. Kitāb al-Manṣūrī. İstanbul: Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi, Ayasofya Koleksiyonu, Nr. 3751; pp: 117a-b.
  8. 8. Aciduman A, Aşkit C, Belen D. Medieval times influencing figure Rhazes’ approach to head injuries in Liber Almansoris. World Neurosurg 2014;82(6):1325-30.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Clinical Sciences

Journal Section

Research Article

Publication Date

September 25, 2019

Submission Date

May 15, 2019

Acceptance Date

July 11, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 9 Number: 3

APA
Acıduman, A., & Kökeş, F. (2019). İbn Hubel ve eseri Kitābu’l-Muḫtārāt fī’ṭ-Ṭıbb’da kafa yaraları ve kafatası kırıkları üzerine. Lokman Hekim Dergisi, 9(3), 302-311. https://doi.org/10.31020/mutftd.566182
AMA
1.Acıduman A, Kökeş F. İbn Hubel ve eseri Kitābu’l-Muḫtārāt fī’ṭ-Ṭıbb’da kafa yaraları ve kafatası kırıkları üzerine. Lokman Hekim Dergisi. 2019;9(3):302-311. doi:10.31020/mutftd.566182
Chicago
Acıduman, Ahmet, and Fatih Kökeş. 2019. “İbn Hubel Ve Eseri Kitābu’l-Muḫtārāt Fī’ṭ-Ṭıbb’da Kafa Yaraları Ve Kafatası Kırıkları üzerine”. Lokman Hekim Dergisi 9 (3): 302-11. https://doi.org/10.31020/mutftd.566182.
EndNote
Acıduman A, Kökeş F (September 1, 2019) İbn Hubel ve eseri Kitābu’l-Muḫtārāt fī’ṭ-Ṭıbb’da kafa yaraları ve kafatası kırıkları üzerine. Lokman Hekim Dergisi 9 3 302–311.
IEEE
[1]A. Acıduman and F. Kökeş, “İbn Hubel ve eseri Kitābu’l-Muḫtārāt fī’ṭ-Ṭıbb’da kafa yaraları ve kafatası kırıkları üzerine”, Lokman Hekim Dergisi, vol. 9, no. 3, pp. 302–311, Sept. 2019, doi: 10.31020/mutftd.566182.
ISNAD
Acıduman, Ahmet - Kökeş, Fatih. “İbn Hubel Ve Eseri Kitābu’l-Muḫtārāt Fī’ṭ-Ṭıbb’da Kafa Yaraları Ve Kafatası Kırıkları üzerine”. Lokman Hekim Dergisi 9/3 (September 1, 2019): 302-311. https://doi.org/10.31020/mutftd.566182.
JAMA
1.Acıduman A, Kökeş F. İbn Hubel ve eseri Kitābu’l-Muḫtārāt fī’ṭ-Ṭıbb’da kafa yaraları ve kafatası kırıkları üzerine. Lokman Hekim Dergisi. 2019;9:302–311.
MLA
Acıduman, Ahmet, and Fatih Kökeş. “İbn Hubel Ve Eseri Kitābu’l-Muḫtārāt Fī’ṭ-Ṭıbb’da Kafa Yaraları Ve Kafatası Kırıkları üzerine”. Lokman Hekim Dergisi, vol. 9, no. 3, Sept. 2019, pp. 302-11, doi:10.31020/mutftd.566182.
Vancouver
1.Ahmet Acıduman, Fatih Kökeş. İbn Hubel ve eseri Kitābu’l-Muḫtārāt fī’ṭ-Ṭıbb’da kafa yaraları ve kafatası kırıkları üzerine. Lokman Hekim Dergisi. 2019 Sep. 1;9(3):302-11. doi:10.31020/mutftd.566182

Cited By

                                                                                                                                  Creative Commons Lisansı                        
                                                                  This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

  

                                    Periodical scientific publication of Mersin University School of Medicine. Can not be cited without referenceResponsibility of the articles belong to the authors

  Cover

Ayşegül Tuğuz

from composition of İlter Uzel named Dioscorides and his Student

Address

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir / Mersin