Research Article

ʿAlī b. Rabben eṭ-Ṭaberī’nin Firdevsu’l-Ḥikme fī’ṭ-Ṭıbb adlı eserinde çocukların tedbiri ve sağlığın korunması üzerine

Volume: 11 Number: 2 May 17, 2021
EN TR

ʿAlī b. Rabben eṭ-Ṭaberī’nin Firdevsu’l-Ḥikme fī’ṭ-Ṭıbb adlı eserinde çocukların tedbiri ve sağlığın korunması üzerine

Abstract

Amaç: Bu çalışmanın amacı Orta Çağ İslam dünyasında yazılmış ilk tıbbi künnāş olarak kabul edilen ʿAlī b. Rabben et-Ṭaberī’nin Firdevsu’l-Ḥikme fī’ṭ-Ṭıbb adlı eserindeki çocukların tedbiri ile sağlığın korunması ile ilgili bölümlerinin sunulması ve değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Firdevsu’l-Ḥikme’nin Muḥammed Zubeyr eṣ-Ṣiddīḳī tarafından hazırlanmış ve 1928 yılında Berlin’de Kunstdruckerei Sonne (Maṭbaʿa-i Āf-tāb)’de basılmış olan bir nüshası incelenmiştir. Firdevsu’l-Ḥikme’nin ikinci nevʿinin, dördüncü makalesinin birinci faslı “Çocukların tedbiri ve sağlığın korunması hakkında” ve ikinci faslı “Büyüdüğünde çocuğun terbiyesi hakkında” olup, adı geçen bölümler Arapçadan Türkçeye çevrilerek yazının bulgular kısmında sunulmuş ve ilgili literatür eşliğinde tartışılmıştır. Bulgular: Birinci bölümde bebeğin beslenmesi, sütannenin özellikleri, sütannenin yiyecekleri, emziren kişinin sütünün azaldığı, inceldiği ya da yoğun olduğu durumlarda yapılacaklar, çocuklarda görülen bazı hastalıklar ve bunların tedavileri, çocukların yiyecekleri ve içecekleri, dişlerin çıkma zamanı ile bu dönemde çocukta görülen bazı rahatsızlıklar açıklanmıştır. İkinci bölümde ise çocuğun büyüdüğünde yapması gereken sporlar, yiyeceği, içeceği, çocuğun eğitimi için gereken öğretmenin nitelikleri ile çocukların hangi konularda eğitilecekleri bildirilmiştir. Sonuç: Yapılan araştırma Ṭaberī’nin çocukların tedbiri hakkındaki bölümleri yazarken, her ne kadar kendisi Galenus’un sözlerinden yararlandığını bildirse de büyük olasılıkla Oribasius’un Collectiones Medicae adlı eserinin Livres Incertains’ı ile Synopsis’inden yararlanmış olabileceğini ortaya koymaktadır.

Keywords

References

  1. 1. Pormann PE, Savage-Smith E. Medieval Islamic Medicine. Edinburgh: Edinburgh University Press; 2007.
  2. 2. Aydın F. Ali b. Rabben et-Taberî hayatı ve eserleri. Sakarya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dergisi 1996;1:303-31.
  3. 3. Taylan N. Ali b. Rabben et-Taberî. In: Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, Cilt 2. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı; 1989. pp:434-6.
  4. 4. Kaya M. Firdevsü’l-Hikme. In: Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, Cilt 13. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı; 1996. pp:131-2.
  5. 5. Aydüz S. İslam dünyasının ilk tıp ansiklopedisi Firdevsü’l-Hikme ve müellifi ʿAlī b. Sehl Rabbān Ṭaberī: Hayatı ve eserleri. Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı 2013; 11(15):17-33.
  6. 6. Meyerhof M. ʿAlî at-Tabarî’s “Paradise of Wisdom” one of the oldest Arabic compendiums of medicine. Isis 1931;16(1):6-54.
  7. 7. Browne EG. Arabian Medicine-İslâm Tıbbı, Çeviren: Anaş E. İstanbul: İnkılâb Yayınları; 2012. p:52.
  8. 8. Ullmann M. Islamic Medicine. Edinburgh: Edinburgh University Press, 1978.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Clinical Sciences

Journal Section

Research Article

Publication Date

May 17, 2021

Submission Date

March 30, 2020

Acceptance Date

June 5, 2020

Published in Issue

Year 2021 Volume: 11 Number: 2

APA
Aciduman, A., & Acıduman, G. (2021). ʿAlī b. Rabben eṭ-Ṭaberī’nin Firdevsu’l-Ḥikme fī’ṭ-Ṭıbb adlı eserinde çocukların tedbiri ve sağlığın korunması üzerine. Lokman Hekim Dergisi, 11(2), 269-283. https://doi.org/10.31020/mutftd.711186
AMA
1.Aciduman A, Acıduman G. ʿAlī b. Rabben eṭ-Ṭaberī’nin Firdevsu’l-Ḥikme fī’ṭ-Ṭıbb adlı eserinde çocukların tedbiri ve sağlığın korunması üzerine. Lokman Hekim Dergisi. 2021;11(2):269-283. doi:10.31020/mutftd.711186
Chicago
Aciduman, Ahmet, and Gözde Acıduman. 2021. “ʿAlī B. Rabben Eṭ-Ṭaberī’nin Firdevsu’l-Ḥikme Fī’ṭ-Ṭıbb Adlı Eserinde çocukların Tedbiri Ve Sağlığın Korunması üzerine”. Lokman Hekim Dergisi 11 (2): 269-83. https://doi.org/10.31020/mutftd.711186.
EndNote
Aciduman A, Acıduman G (May 1, 2021) ʿAlī b. Rabben eṭ-Ṭaberī’nin Firdevsu’l-Ḥikme fī’ṭ-Ṭıbb adlı eserinde çocukların tedbiri ve sağlığın korunması üzerine. Lokman Hekim Dergisi 11 2 269–283.
IEEE
[1]A. Aciduman and G. Acıduman, “ʿAlī b. Rabben eṭ-Ṭaberī’nin Firdevsu’l-Ḥikme fī’ṭ-Ṭıbb adlı eserinde çocukların tedbiri ve sağlığın korunması üzerine”, Lokman Hekim Dergisi, vol. 11, no. 2, pp. 269–283, May 2021, doi: 10.31020/mutftd.711186.
ISNAD
Aciduman, Ahmet - Acıduman, Gözde. “ʿAlī B. Rabben Eṭ-Ṭaberī’nin Firdevsu’l-Ḥikme Fī’ṭ-Ṭıbb Adlı Eserinde çocukların Tedbiri Ve Sağlığın Korunması üzerine”. Lokman Hekim Dergisi 11/2 (May 1, 2021): 269-283. https://doi.org/10.31020/mutftd.711186.
JAMA
1.Aciduman A, Acıduman G. ʿAlī b. Rabben eṭ-Ṭaberī’nin Firdevsu’l-Ḥikme fī’ṭ-Ṭıbb adlı eserinde çocukların tedbiri ve sağlığın korunması üzerine. Lokman Hekim Dergisi. 2021;11:269–283.
MLA
Aciduman, Ahmet, and Gözde Acıduman. “ʿAlī B. Rabben Eṭ-Ṭaberī’nin Firdevsu’l-Ḥikme Fī’ṭ-Ṭıbb Adlı Eserinde çocukların Tedbiri Ve Sağlığın Korunması üzerine”. Lokman Hekim Dergisi, vol. 11, no. 2, May 2021, pp. 269-83, doi:10.31020/mutftd.711186.
Vancouver
1.Ahmet Aciduman, Gözde Acıduman. ʿAlī b. Rabben eṭ-Ṭaberī’nin Firdevsu’l-Ḥikme fī’ṭ-Ṭıbb adlı eserinde çocukların tedbiri ve sağlığın korunması üzerine. Lokman Hekim Dergisi. 2021 May 1;11(2):269-83. doi:10.31020/mutftd.711186

Cited By

                                                                                                                                  Creative Commons Lisansı                        
                                                                  This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

  

                                    Periodical scientific publication of Mersin University School of Medicine. Can not be cited without referenceResponsibility of the articles belong to the authors

  Cover

Ayşegül Tuğuz

from composition of İlter Uzel named Dioscorides and his Student

Address

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir / Mersin