Letter to Editor

Hekimin Tükenmişliği Hakkında Anımsanan Bir Kitap ve Tavsiyeler

Volume: 11 Number: 2 May 17, 2021
EN TR

Hekimin Tükenmişliği Hakkında Anımsanan Bir Kitap ve Tavsiyeler

Abstract

Günümüzün popüler bir sorunu olan tükenmişlik sendromu, tıp alanında hekimlerin de karşılaştığı bir durumdur. Mesleki tükenmişlik ciddi bir sorundur. İş gücü kaybı, mesleki değerlerin zarar görmesi, bireysel psikolojinin bozulması, duygusal tükenme gibi durumlara yol açabilir. Tükenmişlik sendromu bireyin normal şartlarda kariyerinden, arkadaşlıklarından veya aile etkileşimlerinden aldığı keyfi ve başarı duygusunu azaltan ve bireysel kimliğin kaybedildiğine inanılmasına yol açan bir zihinsel ve fiziksel tükenme durumudur. Tükenmişlik sendromu bireyin normal şartlarda kariyerinden, arkadaşlıklarından veya aile etkileşimlerinden aldığı keyfi ve başarı duygusunu azaltan ve bireysel kimliğin kaybedildiğine inanılmasına yol açan bir zihinsel ve fiziksel tükenme durumudur. Tükenmişlik sendromu nedeniyle bireyin yaşama ve çalıştığı mesleğe bakış açısında bir bozulma yaşanabilir. Psikoloji yönteminde tükenmişlikle mücadele etmek mümkün olmakla birlikte, İslami dönem hekimi Ruhavi'nin önerilerini dikkate almak gerekir. Ruhavi'nin çalışması (Edebü’ṭ-tabîb/Adab al-Tabib) bu açıdan bir referanstır. Bu kitap sorunu anlamada ve size ne yapmanız gerektiğini hatırlatmada rol oynayabilir.


Keywords

Supporting Institution

Yoktur.

Project Number

Yoktur.

Thanks

Yoktur.

References

  1. 1. Freudenberger HJ. Staff burnout. Journal of Social Issues 1974; 30: 159‒165.
  2. 2. Ginsburg S. The problem of the burned-out executive. Personnel Journal 1974; 48: 598-600.
  3. 3. Linda V, Heinemann LV, Heinemann T. Burnout Research: Emergence and Scientific Investigation of a Contested Diagnosis. Sage Open January-March 2017: 1–12.
  4. 4. Arı GS, Bal EÇ. Tükenmişlik Kavramı: Birey ve Örgütler Açısından Önemi. Yönetim ve Ekonomi 2008; 15(1): 131-148.
  5. 5. Can H, Güçlü YA, Doğan S, Erkaleli MB. Cerrahi ve cerrahi dışı kliniklerdeki asistan hekimlerde tükenmişlik sendromu. Tepecik Eğit Hast Dergisi 2010; 20 (1): 33-40.
  6. 6. Algül R, ve ark. Cerrahi ve dahili branş hekimlerinde tükenmişlik düzeyini etkileyen değişkenler ve tükenmişliğin işe bağlılık ve örgütsel bağlılık ile ilişkisi. Klinik Psikiyatri 2016; 19: 176-184.
  7. 7. Sadeghi S, et al. Physician burnout, a new term, a well-known concept in the medieval era: A thematic review of Ruhawi’s Adab al-Tabib. Irish Journal of Psychological Medicine. 2019; 1-8.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Clinical Sciences

Journal Section

Letter to Editor

Publication Date

May 17, 2021

Submission Date

February 8, 2021

Acceptance Date

March 22, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 11 Number: 2

APA
Üstün, Ç., & Özçiftçi, S. (2021). Hekimin Tükenmişliği Hakkında Anımsanan Bir Kitap ve Tavsiyeler. Lokman Hekim Dergisi, 11(2), 193-194. https://izlik.org/JA75TF25KJ
AMA
1.Üstün Ç, Özçiftçi S. Hekimin Tükenmişliği Hakkında Anımsanan Bir Kitap ve Tavsiyeler. Lokman Hekim Dergisi. 2021;11(2):193-194. https://izlik.org/JA75TF25KJ
Chicago
Üstün, Çağatay, and Seçil Özçiftçi. 2021. “Hekimin Tükenmişliği Hakkında Anımsanan Bir Kitap Ve Tavsiyeler”. Lokman Hekim Dergisi 11 (2): 193-94. https://izlik.org/JA75TF25KJ.
EndNote
Üstün Ç, Özçiftçi S (May 1, 2021) Hekimin Tükenmişliği Hakkında Anımsanan Bir Kitap ve Tavsiyeler. Lokman Hekim Dergisi 11 2 193–194.
IEEE
[1]Ç. Üstün and S. Özçiftçi, “Hekimin Tükenmişliği Hakkında Anımsanan Bir Kitap ve Tavsiyeler”, Lokman Hekim Dergisi, vol. 11, no. 2, pp. 193–194, May 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA75TF25KJ
ISNAD
Üstün, Çağatay - Özçiftçi, Seçil. “Hekimin Tükenmişliği Hakkında Anımsanan Bir Kitap Ve Tavsiyeler”. Lokman Hekim Dergisi 11/2 (May 1, 2021): 193-194. https://izlik.org/JA75TF25KJ.
JAMA
1.Üstün Ç, Özçiftçi S. Hekimin Tükenmişliği Hakkında Anımsanan Bir Kitap ve Tavsiyeler. Lokman Hekim Dergisi. 2021;11:193–194.
MLA
Üstün, Çağatay, and Seçil Özçiftçi. “Hekimin Tükenmişliği Hakkında Anımsanan Bir Kitap Ve Tavsiyeler”. Lokman Hekim Dergisi, vol. 11, no. 2, May 2021, pp. 193-4, https://izlik.org/JA75TF25KJ.
Vancouver
1.Çağatay Üstün, Seçil Özçiftçi. Hekimin Tükenmişliği Hakkında Anımsanan Bir Kitap ve Tavsiyeler. Lokman Hekim Dergisi [Internet]. 2021 May 1;11(2):193-4. Available from: https://izlik.org/JA75TF25KJ

                                                                                                                                  Creative Commons Lisansı                        
                                                                  This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

  

                                    Periodical scientific publication of Mersin University School of Medicine. Can not be cited without referenceResponsibility of the articles belong to the authors

  Cover

Ayşegül Tuğuz

from composition of İlter Uzel named Dioscorides and his Student

Address

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir / Mersin