Çalışmada, Sivas yöresinde büyükbaş ve
küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile hayvansal ürünlerin elde ediliş ve
değerlendirilmesine yönelik folklorik bilgi ve uygulamaların ortaya çıkarılarak
Türk halkbilimi envanterine katkı sağlanması amaçlandı. Çalışmanın materyalini,
Sivas yöresinde hayvancılıkla uğraşan 102 kaynak kişiden
yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak elde edilen veriler oluşturdu. Çalışma
kapsamında elde edilen bu veriler “büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği”
ve “hayvansal ürünlerin değerlendirilmesi” başlıkları altında incelendi.
Çalışmada, “dölücek”, “sağsak”, “eşme”, “hezan”, “akbunluk”, “pernek”, “elçim” gibi
hayvan yetiştiriciliğinde kullanılan folklorik terimler yanında “keşik gütme”, “örüm yayma”, “ediklemek”,
“kular enemesi”, “kesme”, “buzağı tezemesi” ve “burma”
gibi birçok yetiştiricilik uygulamasının olduğu tespit edildi. Yörede hayvan
boynuzlarından bıçak ve tarak gibi ev ve süs eşyalarının yapıldığı; koyun ve
keçi kılından çorap, keçe, kepenek, halı, kilim, çuval, torba ve “papak” dokunulduğu ve hayvan eti ve
sütünden kavurma,“tike”, “köremez”, “taşağız”, peynir, yağ ve yoğurt hazırlandığı belirlendi. Sivas
yöresinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yayla-mera ya da ahır
hayvancılığı üzerine yapıldığı, hayvanların büyük ölçüde geleneksel bilgilere
dayalı yöntemlerle yetiştirildiği, yetiştiricilikte yöreye özgü folklorik
kelime ve terimlerin kullanıldığı ve hayvansal ürünlerin ekonomiye ve el
sanatlarına olumlu katkılar sağladığı belirlendi.
The aim of the this study was to contribute to the inventory of
Turkish folklore by revealing folkloric knowledge and applications for the
evaluation of animal production and cattle and sheep breeding in Sivas region.
The material of the study was obtained by using face-to-face interview technique
from 102 animal breeders in Sivas region. The data obtained within the scope of
the study were examined under the titles of “cattle and sheep breeding” and
“evaluation of animal products”. It was found that folkloric terms such as “dölücek”, “sağsak”, “eşme”, “hezan”, “akbunluk”, “pernek”, “elçim” were used by farmers of animal
rearing. It was also revealed that there are many traditional breeding
practices such as “keşik gütme”, “örüm yayma”, “ediklemek”, “kular enemesi”,
“kesme”, “buzağı tezemesi” and “burma”.
In addition, it was noted that home and ornament items such as knives and combs
from animal horns were produced; socks, mugs, carpets, rugs, sacks, bags and “papak” were weaved from sheep and goat
wool; roasted meat and “tike” were
made from meat; “köremez”, “taşağız”, cheese, butter and yogurt were
prepared from raw milk. It is concluded that cattle and sheep breeding in Sivas
region is based on plateau pasture grazing or barn stockbreeding, the use of
local folkloric terms in breeding, and that animals are reared in a largely
traditional methods and products of animal are contributed positively to arts,
crafts and economics.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | May 30, 2018 |
Submission Date | January 5, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 8 Issue: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Periodical scientific publication of Mersin University School of Medicine. Can not be cited without reference. Responsibility of the articles belong to the authors
Ayşegül Tuğuz
from composition of İlter Uzel named “Dioscorides and his Student
Address
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü
Yenişehir / Mersin