Isırgan otunun (yaprağı ve kökü), antihistaminik, antialerjik, antiromatizmal, antiinflamatuvar etkileri nedeniyle dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de yaygın bir kullanımı vardır. Bu derlemede amacımız, ısırgan yaprağının kontakt temas ve oral yolla alımı sonrası ortaya çıkan etkilerin değerlendirilmesidir. Anahtar Kelimeler: Isırgan yaprağı; Alerji; Histamin; Ürtiker.
Abstract Nettle (leaf and root) antihistaminic, anti-allergic, anti-rheumatic, anti-inflammatory is used widely in Turkey as in all over the world. In this review, our goal was to evaluate the effects of nettle leaf after contact and oral intake.
Other ID | JA33CC87YG |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2012 |
Submission Date | April 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 2 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Periodical scientific publication of Mersin University School of Medicine. Can not be cited without reference. Responsibility of the articles belong to the authors
Ayşegül Tuğuz
from composition of İlter Uzel named “Dioscorides and his Student
Address
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü
Yenişehir / Mersin