BibTex RIS Cite

Bitki Uçucu Yağlarının Kullanım Alanları ve Muhtemel Genetik Etkileri

Year 2012, Volume: 2 Issue: 2, 21 - 24, 01.08.2012

Abstract

Bitki uçucu yağları yıllardan beri, antimikrobiyal, antioksidan, anti-inflamatuvar, karminatif, antispazmik, simulatif olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda uçucu yağların mutajenik ve antimutajenik aktivitesi, kanserin de dahil olduğu bir çok hastalığın tedavisinde ve önlenmesinde potansiyel kullanım alanına sahip olduğu bulunmuştur. Uçucu yağların bu aktivitesinin hangi mekanizmaların belirlediği ile ilgili çalışmalar bu derleme ile özetlenmeye çalışılmıştır

References

  • Çelik E, Çelik GY. Bitki Uçucu Yağlarının antimikrobiyal özellikleri. Orlab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi 2007;5(2):1-6.
  • Bakkali F, Averbeck S, Averbeck D, Idaomar M. Biological effects of essential oils- A review. Food and Chemical Toxicology 2008;46:446-475.
  • Cowan MM. Plant products as antimicrobial agents. Clinical Microbiology Reviews 1999;12(4):564-582.
  • Sotto AD, Evandri MG, Mazzanti G. Antimutagenic and mutagenic activities of some terpenes in the bacterial reverse mutation assay. Mutation Research 2008;653:130-133.
  • Dalouh A, et al. Genotoxicity and antigenotoxicity studies of commercial Argania spinosa seed oil (argan oil) using the wing somatic mutation and recombination test in Drosophila melanogaster. African Journal of Food Science 2010;4(7): 434-439.
  • Kılıç A. Bitkisel kaynaklı bazı uçucu yağ ve monoterpenlerin olası genotoksik etkilerinin araştırılması, Anadolu Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2005.
  • Martino LD, Feo VD, Nazzaro F. Chemical composition and in Vitro antimicrobial mutagenic activities of seven Lamiaceae essential oils. Molecules 2009;14:4213-4230.
  • Lazutka JR, Mierauskiene J, Slapsyte G, Dedonyte V. Genotoxicity of dill (Anethum graveolens L.), peppermint (MenthaXpiperita L.) and pine (Pinus sylvestris L.) essential oils in human lymphocytes and Drosophila melanogaster. Food and Chemical Toxicology 2001;39:485-492.
  • Ong T, de Serres FJ. Mutagenicity of chemical carcinogens in Neurospora crassa. Cancer Research 1971;32:1890-1893.
  • Loh DSY, Er HM, Chen YS. Mutagenic and antimutagenic activities of aqueous and methanol extracts of Euphorbia hirta. Journal of Ethnopharmacology 2009;126:406-414.
  • Şen G. Bacillus subtilis ve Neurospora crassa suşları ile bazı benzoksazol türevlerinin mutajenik potansiyellerinin karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2005.
  • Miyazawa M, Hisama M. Suppression of chemical mutagen-Induced SOS response by alkylphenols from Clove (Syzgium aromaticum) in the Salmonella typhimurium TA1535/pSK1002 umu test. J. Agric. Food Chem 2001;49:4019-4025.
  • Patenkovic A, Stamenkovic-Radak M, Banjanac T, Andjelkovic M. Antimutagenic effect of sage tea in the wing spot test of Drosophila melanogaster. Food and Chemical Toxicology 2009;47:180-183.
  • Beric T, et al. Protective effect of Basil (Ocimum basilicum L.) against oxidative DNA damage and mutagenesis. Food and Chemical Toxicology 2008;46:724-732.
  • Evandri MG, et al. The antimutagenic activity of Lavandula angustifolia (lavender) essential oil in the bacterial reverse mutation assay. Food and Chemical Toxicology 2005;43:1381-1387.
  • Adıgüzel A, et al. Antimicrobial Effects of Ocimum basilicum (Labiatae) Extract. Turk J Biol 2005;29:155-160.
  • Bağdat RB, The Essential Oil of Lemon Balm (Melissa officinalis L.), Its components and Using Fields. J. of Fac. Of Agric. OMU 2006;21(1):116-121.
  • Korkmaz B. Bazı 2-sübstitüe Perimidin Bileşiklerinin mutajenik aktivitelerinin Ames mutajenite testi ile belirlenmesi, Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2005.
  • Mezzoug N, et al. Investigation of the mutagenic and antimutagenic effects of Origanum compactum essential oil and some of its constituents. Mutation Research 2007;629:100-110.
  • Franzios G, et al. Insecticidal and genotoxic activities of Mint essentisl oils, J. Agric. Food Chem., 1997, 45: 2690-2694.
  • Stammati A, et al. Toxicity of selected plant volatiles in microbial and mammalian short-term assays. Food Chem Toxicol 1999;37:813-823.
  • Özbek T. Doğu Anadolu tıbbi bitkilerine ait bazı türlerin Ames/Salmonella Mikrozom testi kullanılarak antimutajenik özelliklerinin saptanması, Atatürk Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 2006.
  • Vukovic-Gacic B, et al. Antimutagenic effect of essential oil of sage Salvia officinalis L. and its monoterpenes against UV-induced mutations in Escherichia coli and Saccharomyces cerevisiae. Food and Chemical Toxicology 2006;44:1730- 1738.
  • Gomes-Carneiro MR, Dias DMM, De-Oliveira ACAX, Paumgartten FJR. Evaluation of mutagenic and antimutagenic activities of α-Bisabolol in the Salmonella/Microsome Assay. Mutation Research 2005;585:105-112.
  • Bakkali F, et al. Antigenotoxic effects of three essential oils in diploid yeast (Saccharomyces cerevisiae) after treatments with UVC radiation, 8-MOP plus UVA and MMS). Mutation Research 2006;606:27-38.
  • Jayaprakasha GK, Jena BS, Negi PS, Sakariah KK. Evaluation of antioxidant activities and antimutagenicity of Tumeric oil: A byproduct from Curcumin production. Z. Naturforsch 2002;57:828-835.
  • Sghaier MB, et al. Antimutagenic and antioxidant potentials of Teucrium ramosissimum essential oil. Chemistry Biodiversity 2010;7:1754-1764.

Mutagenic and Antimutagenic Effects of the Essential Oils

Year 2012, Volume: 2 Issue: 2, 21 - 24, 01.08.2012

Abstract

Abstract Since the years, the essential oils of the plants have been commonly used for antimicrobial, antioxidant, anti-inflammatory, carminative, spasmolytic and sedative. Recently, their mutagenic and antimutagenic activity have been found potentially useful in the prevention and therapy of several diseases, including cancer. It has been argued which mechanisms cause mutagenic and antimutagenic activity of the essential oils in the procaryotic and eucaryotic cells. In this review, the recent some works on this subject have been summarized.

References

  • Çelik E, Çelik GY. Bitki Uçucu Yağlarının antimikrobiyal özellikleri. Orlab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi 2007;5(2):1-6.
  • Bakkali F, Averbeck S, Averbeck D, Idaomar M. Biological effects of essential oils- A review. Food and Chemical Toxicology 2008;46:446-475.
  • Cowan MM. Plant products as antimicrobial agents. Clinical Microbiology Reviews 1999;12(4):564-582.
  • Sotto AD, Evandri MG, Mazzanti G. Antimutagenic and mutagenic activities of some terpenes in the bacterial reverse mutation assay. Mutation Research 2008;653:130-133.
  • Dalouh A, et al. Genotoxicity and antigenotoxicity studies of commercial Argania spinosa seed oil (argan oil) using the wing somatic mutation and recombination test in Drosophila melanogaster. African Journal of Food Science 2010;4(7): 434-439.
  • Kılıç A. Bitkisel kaynaklı bazı uçucu yağ ve monoterpenlerin olası genotoksik etkilerinin araştırılması, Anadolu Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2005.
  • Martino LD, Feo VD, Nazzaro F. Chemical composition and in Vitro antimicrobial mutagenic activities of seven Lamiaceae essential oils. Molecules 2009;14:4213-4230.
  • Lazutka JR, Mierauskiene J, Slapsyte G, Dedonyte V. Genotoxicity of dill (Anethum graveolens L.), peppermint (MenthaXpiperita L.) and pine (Pinus sylvestris L.) essential oils in human lymphocytes and Drosophila melanogaster. Food and Chemical Toxicology 2001;39:485-492.
  • Ong T, de Serres FJ. Mutagenicity of chemical carcinogens in Neurospora crassa. Cancer Research 1971;32:1890-1893.
  • Loh DSY, Er HM, Chen YS. Mutagenic and antimutagenic activities of aqueous and methanol extracts of Euphorbia hirta. Journal of Ethnopharmacology 2009;126:406-414.
  • Şen G. Bacillus subtilis ve Neurospora crassa suşları ile bazı benzoksazol türevlerinin mutajenik potansiyellerinin karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2005.
  • Miyazawa M, Hisama M. Suppression of chemical mutagen-Induced SOS response by alkylphenols from Clove (Syzgium aromaticum) in the Salmonella typhimurium TA1535/pSK1002 umu test. J. Agric. Food Chem 2001;49:4019-4025.
  • Patenkovic A, Stamenkovic-Radak M, Banjanac T, Andjelkovic M. Antimutagenic effect of sage tea in the wing spot test of Drosophila melanogaster. Food and Chemical Toxicology 2009;47:180-183.
  • Beric T, et al. Protective effect of Basil (Ocimum basilicum L.) against oxidative DNA damage and mutagenesis. Food and Chemical Toxicology 2008;46:724-732.
  • Evandri MG, et al. The antimutagenic activity of Lavandula angustifolia (lavender) essential oil in the bacterial reverse mutation assay. Food and Chemical Toxicology 2005;43:1381-1387.
  • Adıgüzel A, et al. Antimicrobial Effects of Ocimum basilicum (Labiatae) Extract. Turk J Biol 2005;29:155-160.
  • Bağdat RB, The Essential Oil of Lemon Balm (Melissa officinalis L.), Its components and Using Fields. J. of Fac. Of Agric. OMU 2006;21(1):116-121.
  • Korkmaz B. Bazı 2-sübstitüe Perimidin Bileşiklerinin mutajenik aktivitelerinin Ames mutajenite testi ile belirlenmesi, Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2005.
  • Mezzoug N, et al. Investigation of the mutagenic and antimutagenic effects of Origanum compactum essential oil and some of its constituents. Mutation Research 2007;629:100-110.
  • Franzios G, et al. Insecticidal and genotoxic activities of Mint essentisl oils, J. Agric. Food Chem., 1997, 45: 2690-2694.
  • Stammati A, et al. Toxicity of selected plant volatiles in microbial and mammalian short-term assays. Food Chem Toxicol 1999;37:813-823.
  • Özbek T. Doğu Anadolu tıbbi bitkilerine ait bazı türlerin Ames/Salmonella Mikrozom testi kullanılarak antimutajenik özelliklerinin saptanması, Atatürk Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 2006.
  • Vukovic-Gacic B, et al. Antimutagenic effect of essential oil of sage Salvia officinalis L. and its monoterpenes against UV-induced mutations in Escherichia coli and Saccharomyces cerevisiae. Food and Chemical Toxicology 2006;44:1730- 1738.
  • Gomes-Carneiro MR, Dias DMM, De-Oliveira ACAX, Paumgartten FJR. Evaluation of mutagenic and antimutagenic activities of α-Bisabolol in the Salmonella/Microsome Assay. Mutation Research 2005;585:105-112.
  • Bakkali F, et al. Antigenotoxic effects of three essential oils in diploid yeast (Saccharomyces cerevisiae) after treatments with UVC radiation, 8-MOP plus UVA and MMS). Mutation Research 2006;606:27-38.
  • Jayaprakasha GK, Jena BS, Negi PS, Sakariah KK. Evaluation of antioxidant activities and antimutagenicity of Tumeric oil: A byproduct from Curcumin production. Z. Naturforsch 2002;57:828-835.
  • Sghaier MB, et al. Antimutagenic and antioxidant potentials of Teucrium ramosissimum essential oil. Chemistry Biodiversity 2010;7:1754-1764.
There are 27 citations in total.

Details

Other ID JA28EN44HY
Journal Section Research Article
Authors

Elif Ayşe Erdoğan This is me

Publication Date August 1, 2012
Submission Date August 1, 2012
Published in Issue Year 2012 Volume: 2 Issue: 2

Cite

APA Erdoğan, E. A. (2012). Bitki Uçucu Yağlarının Kullanım Alanları ve Muhtemel Genetik Etkileri. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 2(2), 21-24.
AMA Erdoğan EA. Bitki Uçucu Yağlarının Kullanım Alanları ve Muhtemel Genetik Etkileri. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. August 2012;2(2):21-24.
Chicago Erdoğan, Elif Ayşe. “Bitki Uçucu Yağlarının Kullanım Alanları Ve Muhtemel Genetik Etkileri”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi 2, no. 2 (August 2012): 21-24.
EndNote Erdoğan EA (August 1, 2012) Bitki Uçucu Yağlarının Kullanım Alanları ve Muhtemel Genetik Etkileri. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 2 2 21–24.
IEEE E. A. Erdoğan, “Bitki Uçucu Yağlarının Kullanım Alanları ve Muhtemel Genetik Etkileri”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, vol. 2, no. 2, pp. 21–24, 2012.
ISNAD Erdoğan, Elif Ayşe. “Bitki Uçucu Yağlarının Kullanım Alanları Ve Muhtemel Genetik Etkileri”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 2/2 (August 2012), 21-24.
JAMA Erdoğan EA. Bitki Uçucu Yağlarının Kullanım Alanları ve Muhtemel Genetik Etkileri. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2012;2:21–24.
MLA Erdoğan, Elif Ayşe. “Bitki Uçucu Yağlarının Kullanım Alanları Ve Muhtemel Genetik Etkileri”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, vol. 2, no. 2, 2012, pp. 21-24.
Vancouver Erdoğan EA. Bitki Uçucu Yağlarının Kullanım Alanları ve Muhtemel Genetik Etkileri. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2012;2(2):21-4.

                                                                                                                                  Creative Commons Lisansı                        
                                                                  This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

  

                                    Periodical scientific publication of Mersin University School of Medicine. Can not be cited without referenceResponsibility of the articles belong to the authors

  Cover

Ayşegül Tuğuz

from composition of İlter Uzel named Dioscorides and his Student

Address

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir / Mersin