Çay Camellia SINENSIS, çaygiller familyasından (Theaceae) nemli iklimlerde yetişen bitkinin yapraklarından elde edilmektedir. Dünyada ilk defa Çin ve Hindistan’da yetiştirilmeye başlanmış olup anavatanı Assam (Hindistan’ın Çin’e bakan iç tarafları) dır. Çay bitkisinin M.Ö 2700 yıllarında Assam’dan Çin’e taşındığı ve orada da kültürü yapılmaya başlandığı bilinmektedir. Camellia ASSAMICA ve Camellia SINENSIS olmak üzere iki türü bulunmaktadır. Üç farklı şekilde elde edilen çay; yeşil çay, siyah çay ve oolong çay olarak bilinmektedir. Bunların yanı sıra, Camellia SINENSIS bitkisinin bazı varyetelerinin tomurcuk ve genç yapraklarından yapılan özel bir çay grubu olan beyaz çay da vardır. Yapılan çalışmalarla çayın, antioksidatif, antiinflamatuar, antimutajenik, antikarsinojenik, antianjiyojenik, apoptotik, antiobezite, antidiabetik, antibakteriyel, antiviral, yaşlanmayı geciktirici gibi değişik farmakolojik etkileri olduğu gösterilmiştir.Makalemizde Rize yöresinde yetiştirilen ve tıbbi açıdan önemli bir bitki olan çayın tarihsel gelişimini, türlerini ve içerdiği etkin maddeleri de değerlendirerek sağlık üzerindeki etkilerini ele alacağız
Abstract Tea, CamelliaSINENSIS, family of theaceae isobtained from the leaves of the plant that grows in humid climates. Startedtobe grown in China and India is the motherland for the first time in Assam (In India China, the innersides). Assam tea plant in China in2700 BC, moved and there began to be built in the culture are known. There are twotypes of Camellia ASSAMICA and Camellia SINENSIS. The three maincategories of tea- green, black and oolong- are the result of different processingprocedures. In addition White tea is a spesific form of tea which is made from budsand young leaves of some varieties of Camellia SINENSIS. Studies showed thattea possessed diverse pharmacological properties, which include anti-oxidative,anti-inflammatory, anti-mutagenic, anticarcinogenic, anti-angiogenic,apoptotic, anti-obesity, hypocholesterolemic, anti-arteriosclerotic,anti-diabetic, anti-bacterial, anti-viral, anti-agingeffects.In this article, Rize grown in tea is aplant, and the historical development of medically important, types, and evaluatingthe health effects of the active ingredients it contains will be handled.
Other ID | JA67JJ72ZR |
---|---|
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2013 |
Submission Date | December 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 3 Issue: 3 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Periodical scientific publication of Mersin University School of Medicine. Can not be cited without reference. Responsibility of the articles belong to the authors
Ayşegül Tuğuz
from composition of İlter Uzel named “Dioscorides and his Student
Address
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü
Yenişehir / Mersin