Amaç: Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin yeme tutumlarını demografik değişkenlere göre incelemek amaçlanmıştır.
Materyal-Metod: Araştırmaya 2021–2022 bahar eğitim öğretim döneminde 01.04.2022-10.05.2022 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi’nde öğrenim gören 228 Kadın (Xyaş= 21.01 ± 1.91) ve 234 Erkek (Xyaş= 21.26 ± 1.78) olmak üzere toplam 462 öğrenci (Xyaş= 21.13 ± 1.85) katılmıştır. Araştırmada “Demografik Bilgi Formu” ve “Yeme Tutum Testi” kullanılarak veri toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, t testi, Anova Analizi ve Çoklu Regresyon Analizinden yararlanılmıştır.
Bulgular: Elde edilen bulgulara göre öğrencilerin yeme tutumlarının cinsiyete göre farklılaşmadığı görülmüştür (t=-1.17, p=.24, p>.05). Elde edilen bir diğer bulgu üniversite öğrencilerinin yeme tutumlarının barındıkları yere göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı yönündedir (f=1.14, p=.33, p>.05). Ayrıca üniversite öğrencilerinin yeme tutum testi toplam puanları eğitim gördükleri fakülte değişkeni açısından anlamlı bir şekilde farklılaşmamaktadır (f=1.45, p=.17, p>.05).
Sonuç: Üniversite öğrencilerinin benzer yaşam biçimi davranışlarına sahip olmasının yeme tutumlarının benzerlik göstermesinde rol oynadığı düşünülebilir; Ayrıca cinsiyet, barındıkları yer, fakülte gibi değişkenlere göre farklılaşmaması üzerinde etkisinin olduğu düşünülebilir. Ek olarak Akdeniz bölgesinin mevsimsel koşullar gereği beslenme kültürü açısından oldukça verimli olduğu söylenebilir ve bu kültürün bireylerin yeme tutumlarında sağlıklı bir yaşam biçimini benimsemeleri üzerinde etkisi olduğu söylenebilir. Elde edilen verilerden hareketle üniversite öğrencilerinin yeme tutumlarını etkileyebilecek olan diğer değişkenler düşünülerek yeni araştırmaların yürütülmesi önerilmektedir.
Aim: In this study, it was aimed to examine the eating attitudes of university students according to demographic variables.
Material-Method: A total of 462 students (Xage = 21.13 ± 1.85), 228 female (Xage = 21.01 ± 1.91) and 234 male (Xage = 21.26 ± 1.78) participated to the research who are studying at Mersin University in the 2021-2022 spring academic year. “Demographic Information Form” and “Eating Attitude Test” were used in the study. In the analysis of the data, descriptive statistics, t-test, Anova Analysis and Multiple Regression Analysis were applied.
Findings: As the findings obtained in the study, it was seen that the eating attitudes of the students didn’t change significantly according to the gender variable (t=-1.17, p=.24, p>.05). Another findings is that the eating attitudes of university students don’t differ significantly according to the variable of place of living (f=1.14, p=.33, p>.05). Also, it was observed that the totel scores of the university students’s eating attitudes test didn’t differ significantly according to the variable of the faculty they were educated in (f=1.45, p=.17, p>.05).
Conclusion: It can be thought that university students who have similiar lifestyle behaviors plays a role on the similarity of eating attitudes; Also they don’t differ according to variables such as gender, the place they live and faculty. Based on the data gotten, it is recommended to conduct new studies by considering other variables that may affect the eating attitudes of university students.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2022 |
Submission Date | May 23, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 12 Issue: 3 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Periodical scientific publication of Mersin University School of Medicine. Can not be cited without reference. Responsibility of the articles belong to the authors
Ayşegül Tuğuz
from composition of İlter Uzel named “Dioscorides and his Student
Address
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü
Yenişehir / Mersin