Chia tohumu (Salvia hispanica L.), Meksika ve Guetamala kökenli, besin değeri yüksek bir tohum olup yüzyıllar boyunca, Aztekler ve Maya uygarlıkları tarafından hem besin kaynağı hem de enerji verici olarak kullanılmıştır. Günümüzde, chia tohumu, özellikle sağlıklı yaşam ve beslenme trendlerinin artan popülaritesi ile dünya çapında yaygın olarak tüketilmektedir. Zengin bir omega-3 yağ asidi, lif, protein ve minerallerin kaynağı olan chia tohumu, sağlığı destekleyen birçok faydaya sahiptir. Lif içeriği sindirim sistemine yardımcı olurken, omega-3 yağ asitleri kalp sağlığını destekler ve inflamasyonu azaltır. Chia tohumları aynı zamanda klorojenik ve kafeik asitler, kuersetin ve kaempferol gibi antioksidanların bir kaynağı olup, serbest radikallere karşı protektif etki göstererek peroksidasyonu engeller. Kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir ve kilo yönetiminde önemli bir rol oynayabilir. Gluten içermemesi ve bitkisel kaynaklı olması nedeniyle vejetaryenler ve gluten intoleransı olanlar için ideal bir besin kaynağıdır. Chia tohumlarının sağlık üzerindeki etkileri ile ilgili yapılan araştırmalar, bu besinin potansiyel faydalarını daha iyi anlamamıza yardımcı olmakta ve gelecekteki kullanım alanlarını genişletmektedir.
Chia seeds (Salvia hispanica L.) are a highly nutritious seed native to Mexico and Guatemala, and for centuries, they have been used by the Aztec and Maya civilizations as both a food source and an energy booster. Today, chia seeds are widely consumed around the world, especially with the growing popularity of healthy living and nutrition trends. Rich in omega-3 fatty acids, fiber, protein, and minerals, chia seeds offer numerous health benefits. The high fiber content supports the digestive system, while omega-3 fatty acids promote heart health and reduce inflammation. Chia seeds are also a source of antioxidants such as chlorogenic and caffeic acids, quercetin, and kaempferol, which have protective effects against free radicals and prevent peroxidation. It can help regulate blood sugar levels and play an important role in weight management. Due to their gluten-free and plant-based nature, chia seeds are an ideal food source for vegetarians and those with gluten intolerance. Research on the health effects of chia seeds is helping us better understand their potential benefits and expand their future applications.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Traditional, Complementary and Integrative Medicine (Other) |
Journal Section | Review |
Authors | |
Early Pub Date | January 30, 2025 |
Publication Date | |
Submission Date | November 19, 2024 |
Acceptance Date | December 13, 2024 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 15 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Periodical scientific publication of Mersin University School of Medicine. Can not be cited without reference. Responsibility of the articles belong to the authors
Ayşegül Tuğuz
from composition of İlter Uzel named “Dioscorides and his Student
Address
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü
Yenişehir / Mersin