Review

Çağdaş Müze Sergi Mekânlarında Hikâye Anlatımının Sergileme Vitrinleri ve Vitrin Aydınlatma Tasarımına Etkisi

Volume: 6 Number: 2 August 31, 2021
TR EN

Çağdaş Müze Sergi Mekânlarında Hikâye Anlatımının Sergileme Vitrinleri ve Vitrin Aydınlatma Tasarımına Etkisi

Abstract

Müzelerin giderek sergi mekânlarında sürükleyici bir müze deneyimi yaratmak için hikâye anlatımı ile kurgulanan tasarımlara yer verdikleri görülmektedir. Hikâyenin anlatılabilmesi için sergi konusunun bir teması olmalıdır. Sergileme mekân tasarımı gerçekleştirilirken, serginin temasını destekleyen tasarım öğeleri arasında aydınlatmanın ve vitrin tasarımlarının rolü çok önemlidir. Bu nedenle çalışma kapsamında müze aydınlatmaları içerisinde önemli bir yeri olan vitrinler ve aydınlatma tasarımına yer verilecektir. Vitrinlerin aydınlatmaları ile birlikte ziyaretçilerinin ilgisini çekecek form, renk ve işlevsellikte diğer tasarım öğeleri ile ilişkilendirilerek tasarlanması gerekmektedir. Vitrin ve aydınlatmalarının, müze sergilemelerinin hikâye anlatımının ziyaretçilere ulaştırılmasında ve temanın belirleyiciliği konusunda önemli rol üstlendiği çalışma kapsamında irdelenmeye çalışılmıştır. Çalışmada vitrinlerin ziyaretçinin görsel konfor gereksinimlerini sağlayacak ilkeler doğrultusunda ve hikâye anlatımını destekleyen estetik değerde tasarlanması gerektiği amaçlanmıştır. Bu bağlamda çalışma, müze vitrin aydınlatmalarının müze deneyiminin çekiciliğini artırıcı yönlerini ve tasarımın hikâye anlatımına, görsel konfor ve müze deneyimine etkisini ortaya koymaktadır. Araştırmada, bu amaçla çağdaş müze sergi mekânlarında yapılan vitrin ve aydınlatma tasarımlarının hem görsel konforu sağlayacak hem de sergi temasını vurgulayacak nitelikte gerçekleştirilmesi gerektiği değerlendirilmiştir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir.

Keywords

References

  1. Altan, İlhan. “Mimarlıkta Mekân Kavramı”. İstanbul Üniversitesi Psikoloji Çalışmaları Dergisi, 19(1), İstanbul 1993, s. 78-88.
  2. Adelson, Edward. H. “Lightness Perception and Lightness Illusions”, in The Cognitive Neurosciences, (Ed: M. Gazzaniga), MIT Press,Cambridge, MA, 1999, s.339-351.
  3. Aykut, Züleyha. “Müze Sergilemelerinde İzleyici-Sergi Etkileşimi Bağlamında Mekân Tasarımı”, International Journal of İnterdiciplinary and İntercultural Art, 2, 2017, 219-242.
  4. Belcher, Michael, Exhibitions in Museums, 1.Baskı, Smithsonian Institution Press., Leicester 1991.
  5. Ching, Francis, D. K. ve Binggeli, Corky, Interior Design Illustrated, John Wiley &son., United States of America, 2012.
  6. Gadamer, Hans-Georg, Truth and Method, 2. Baskı, Continuum, New York 2004.
  7. Garside Daniel, Curran Katherine, Korenberg Capucine, MacDonald Lindsay, Teunissen Kees, Robson Stuart, “How is Museum Lighting Selected? An Insight into Current Practice in UK Museums”, Journal of the Institute of Conservation., 40(1), 2017, s. 3–14.
  8. Güngör, Hulusi, Temel Tasar, 3.Baskı, Bilgisayar Destekli Baskı ve Reklam Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., İstanbul 2005.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Architecture

Journal Section

Review

Authors

Publication Date

August 31, 2021

Submission Date

February 19, 2021

Acceptance Date

August 27, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 6 Number: 2

APA
Aykut, Z. (2021). Çağdaş Müze Sergi Mekânlarında Hikâye Anlatımının Sergileme Vitrinleri ve Vitrin Aydınlatma Tasarımına Etkisi. Mimarlık Ve Yaşam, 6(2), 767-778. https://doi.org/10.26835/my.883545
AMA
1.Aykut Z. Çağdaş Müze Sergi Mekânlarında Hikâye Anlatımının Sergileme Vitrinleri ve Vitrin Aydınlatma Tasarımına Etkisi. MY. 2021;6(2):767-778. doi:10.26835/my.883545
Chicago
Aykut, Züleyha. 2021. “Çağdaş Müze Sergi Mekânlarında Hikâye Anlatımının Sergileme Vitrinleri Ve Vitrin Aydınlatma Tasarımına Etkisi”. Mimarlık Ve Yaşam 6 (2): 767-78. https://doi.org/10.26835/my.883545.
EndNote
Aykut Z (August 1, 2021) Çağdaş Müze Sergi Mekânlarında Hikâye Anlatımının Sergileme Vitrinleri ve Vitrin Aydınlatma Tasarımına Etkisi. Mimarlık ve Yaşam 6 2 767–778.
IEEE
[1]Z. Aykut, “Çağdaş Müze Sergi Mekânlarında Hikâye Anlatımının Sergileme Vitrinleri ve Vitrin Aydınlatma Tasarımına Etkisi”, MY, vol. 6, no. 2, pp. 767–778, Aug. 2021, doi: 10.26835/my.883545.
ISNAD
Aykut, Züleyha. “Çağdaş Müze Sergi Mekânlarında Hikâye Anlatımının Sergileme Vitrinleri Ve Vitrin Aydınlatma Tasarımına Etkisi”. Mimarlık ve Yaşam 6/2 (August 1, 2021): 767-778. https://doi.org/10.26835/my.883545.
JAMA
1.Aykut Z. Çağdaş Müze Sergi Mekânlarında Hikâye Anlatımının Sergileme Vitrinleri ve Vitrin Aydınlatma Tasarımına Etkisi. MY. 2021;6:767–778.
MLA
Aykut, Züleyha. “Çağdaş Müze Sergi Mekânlarında Hikâye Anlatımının Sergileme Vitrinleri Ve Vitrin Aydınlatma Tasarımına Etkisi”. Mimarlık Ve Yaşam, vol. 6, no. 2, Aug. 2021, pp. 767-78, doi:10.26835/my.883545.
Vancouver
1.Züleyha Aykut. Çağdaş Müze Sergi Mekânlarında Hikâye Anlatımının Sergileme Vitrinleri ve Vitrin Aydınlatma Tasarımına Etkisi. MY. 2021 Aug. 1;6(2):767-78. doi:10.26835/my.883545

Cited By