Translation

Bilgi Edebiyatı ve Güç Edebiyatı: Thomas De Quincey’nin “Alexander Pope” Denemesinden

Number: 9 October 23, 2025
  • Thomas De Quincey
TR EN

Bilgi Edebiyatı ve Güç Edebiyatı: Thomas De Quincey’nin “Alexander Pope” Denemesinden

Abstract

Bu yazı, İngiliz yazar Thomas De Quincey’nin Essays on the Poets and Other English Writers (Ticknor, Reed and Fields, 1853) başlıklı kitabının “Alexander Pope” bölümünde kaleme aldığı, bilgi edebiyatı ve güç edebiyatı konulu paragrafların Türkçeye çevirisidir. Denemesinin bu bölümünde Thomas De Quincey edebiyat kavramına, edebiyat ve kitap ilişkisine, edebiyatın içinde bilgi edebiyatı ve güç edebiyatı olarak kavramlaştırılabilecek iki ayrı türün oluşuna, bu türlerin işlevlerinin ve yaklaşımlarının birbirlerinden farklı oluşuna, kitaplarda sunulan bilgi ile hakikat arasındaki ayrıma, hakikatin de ötesinde bir kavram olarak güce, edebiyatın insani duyguları diri tutuşuna, güç edebiyatının aklın ötesinde anlayan kalbe hitap edişine, edebî adalet kavramına, harekete geçiren edebiyat yazarının yalnızca öğreten yazara olan üstünlüğüne, bilgi edebiyatı eserlerinin geçiciliğine ve buna karşın güç edebiyatı eserlerinin kalıcılığına, bir başkasına benzemeyişin insan elinden çıkan harikulade sanat eserlerinin önemli bir özelliği oluşuna dair görüşlerini eleştirel bir bakış açısıyla ortaya koyuyor.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

World Languages, Literature and Culture (Other), Literary Theory, Comparative and Transnational Literature, Literary Studies (Other)

Journal Section

Translation

Authors

Thomas De Quincey This is me
United Kingdom

Publication Date

October 23, 2025

Submission Date

September 27, 2025

Acceptance Date

October 10, 2025

Published in Issue

Year 2025 Number: 9

APA
De Quincey, T. (2025). Bilgi Edebiyatı ve Güç Edebiyatı: Thomas De Quincey’nin “Alexander Pope” Denemesinden (M. Bal, Trans.). Nesir: Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 9, 469-472. https://doi.org/10.64957/nesir.1801441
AMA
1.De Quincey T. Bilgi Edebiyatı ve Güç Edebiyatı: Thomas De Quincey’nin “Alexander Pope” Denemesinden. Nesir: Edebiyat Araştırmaları Dergisi. 2025;(9):469-472. doi:10.64957/nesir.1801441
Chicago
De Quincey, Thomas. 2025. “Bilgi Edebiyatı Ve Güç Edebiyatı: Thomas De Quincey’nin ‘Alexander Pope’ Denemesinden”. Translated by Mustafa Bal. Nesir: Edebiyat Araştırmaları Dergisi, nos. 9 (October): 469-72. https://doi.org/10.64957/nesir.1801441.
EndNote
De Quincey T (October 1, 2025) Bilgi Edebiyatı ve Güç Edebiyatı: Thomas De Quincey’nin “Alexander Pope” Denemesinden. Nesir: Edebiyat Araştırmaları Dergisi 9 469–472.
IEEE
[1]T. De Quincey, “Bilgi Edebiyatı ve Güç Edebiyatı: Thomas De Quincey’nin ‘Alexander Pope’ Denemesinden”, Nesir: Edebiyat Araştırmaları Dergisi, no. 9, pp. 469–472, Oct. 2025, doi: 10.64957/nesir.1801441.
ISNAD
De Quincey, Thomas. “Bilgi Edebiyatı Ve Güç Edebiyatı: Thomas De Quincey’nin ‘Alexander Pope’ Denemesinden”. Nesir: Edebiyat Araştırmaları Dergisi. Trans. Mustafa Bal. 9 (October 1, 2025): 469-472. https://doi.org/10.64957/nesir.1801441.
JAMA
1.De Quincey T. Bilgi Edebiyatı ve Güç Edebiyatı: Thomas De Quincey’nin “Alexander Pope” Denemesinden. Nesir: Edebiyat Araştırmaları Dergisi. 2025;:469–472.
MLA
De Quincey, Thomas. “Bilgi Edebiyatı Ve Güç Edebiyatı: Thomas De Quincey’nin ‘Alexander Pope’ Denemesinden”. Nesir: Edebiyat Araştırmaları Dergisi, translated by Mustafa Bal, no. 9, Oct. 2025, pp. 469-72, doi:10.64957/nesir.1801441.
Vancouver
1.Thomas De Quincey. Bilgi Edebiyatı ve Güç Edebiyatı: Thomas De Quincey’nin “Alexander Pope” Denemesinden. Nesir: Edebiyat Araştırmaları Dergisi. 2025 Oct. 1;(9):469-72. doi:10.64957/nesir.1801441

Authors retain copyright of the works they submit to Nesir: Journal of Literary Studies, while agreeing to distribute their work under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0). Under this license, others may share, reproduce, distribute, and reuse the work, provided that appropriate credit is given to the author(s), the title of the work, and the name of the journal. Nesir holds only the first publishing rights; all copyright remains with the author(s).


Home | Aim & Scope | Boards | Guidelines | Ethics | Peer Review | Price Policy | Indexes | Archive | CfP | Contact

Published by the Association for Thought and Literary Studies (Samsun, Türkiye)
Journal contact: editor@nesirdergisi.com | Publisher contact: info@dedad.org