Dissertation

Dijitalleşme Çağında Özel Hayatın Gizliliği ve Gizlilik Hakkı

Volume: 8 Number: 1 June 28, 2026
TR EN

Dijitalleşme Çağında Özel Hayatın Gizliliği ve Gizlilik Hakkı

Abstract

Günümüzde dijitalleşme sürecinde, mahremiyet ihlalleri, veri güvenliği endişeleri, siber saldırılar ve gözetim gibi çeşitli sorunlar önem kazanmaktadır. Bu çalışma, bireysel haklar açısından mahremiyetin önemini vurgulamakta olup, siber uzayda mahremiyet ihlallerinin hangi durumlarda gerçekleştiğini incelemektedir. Ayrıca, bilimsel çalışmaların yanı sıra açık kaynaklardan elde edilen verilerle birlikte, insan hakları belgeleri, anayasa ve kanunlardaki ilgili hükümler ve uluslararası raporlar da dikkate alınmıştır. Siber uzayın yaşamımıza entegre olması, siber saldırılar, güvenlik, gözetim ve istihbarat gibi kavramların güvenlik anlayışımıza derinlemesine dahil edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Uluslararası ilişkiler bağlamında, siber güvenlik kavramının bireyler, toplumlar ve devletler düzeyinde ele alınması ve bu yeni teknolojilere ilişkin bilgi ve farkındalığın yasama ve uygulama düzeyinde artırılması, güvenlik süreçlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiği düşünülmektedir. Bilişim alanında, cihazlar ve yazılımlar için güçlü şifreler ve koruma programları gibi önlemlerin yanı sıra, siber tehditlere karşı devletler arası iş birliğinin siber uzaydaki anonimliği azaltma açısından kritik bir öneme sahip olduğu sonucuna varılmıştır.

Keywords

References

  1. Akıncı, A. (2019). Büyük veri uygulamalarında kişisel veri mahremiyeti [Unpublished Master Thesis, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı].
  2. Akyeşilmen, N. (2018). Disiplinlerarası bir yaklaşımla siber politika & siber güvenlik. Orion Kitabevi.
  3. Atasoy, K. (2016). Kişilik hakkı kapsamında sosyal medyada kişisel verilerin korunması ve veri sahibinin rızası. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, 22(3), 269–301.
  4. Aydın, İ. (2024). AİHM Kararları Işığında Terörle Mücadelede İdari Kolluğun Genel İzleme ve Takip Yetkisi ve Özel Hayatın Korunması. Firat University Journal of Social Sciences/Firat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 34(1).
  5. Benn, S. I., & Gaus, G. F. (Eds.). (2025). Public and private in social life. Taylor & Francis.
  6. CNIL. (2022). Commercial prospecting and rights of individuals: ACCOR fined 600,000 euros. https://www.cnil.fr/en/commercial-prospecting-and-rights-individuals-accor-fined-600000-euros
  7. CNIL. (2024a, December 10). Advertisements inserted among emails: ORANGE fined €50 million. https://www.cnil.fr/en/advertisements-inserted-among-emails-orange-fined-eu50-million
  8. CNIL. (2024b, December 19). Data scraping: KASPR fined €240,000. https://www.cnil.fr/en/data-scraping-kaspr-fined-eu240000

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

International Law

Journal Section

Dissertation

Publication Date

June 28, 2026

Submission Date

July 12, 2025

Acceptance Date

November 20, 2025

Published in Issue

Year 2026 Volume: 8 Number: 1

APA
Kaya Yavuz, E. N. (2026). Dijitalleşme Çağında Özel Hayatın Gizliliği ve Gizlilik Hakkı. Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 8(1), 36-52. https://izlik.org/JA46BB93BM
AMA
1.Kaya Yavuz EN. Dijitalleşme Çağında Özel Hayatın Gizliliği ve Gizlilik Hakkı. NEU SBF Journal. 2026;8(1):36-52. https://izlik.org/JA46BB93BM
Chicago
Kaya Yavuz, Elif Nur. 2026. “Dijitalleşme Çağında Özel Hayatın Gizliliği Ve Gizlilik Hakkı”. Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi 8 (1): 36-52. https://izlik.org/JA46BB93BM.
EndNote
Kaya Yavuz EN (June 1, 2026) Dijitalleşme Çağında Özel Hayatın Gizliliği ve Gizlilik Hakkı. Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi 8 1 36–52.
IEEE
[1]E. N. Kaya Yavuz, “Dijitalleşme Çağında Özel Hayatın Gizliliği ve Gizlilik Hakkı”, NEU SBF Journal, vol. 8, no. 1, pp. 36–52, June 2026, [Online]. Available: https://izlik.org/JA46BB93BM
ISNAD
Kaya Yavuz, Elif Nur. “Dijitalleşme Çağında Özel Hayatın Gizliliği Ve Gizlilik Hakkı”. Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi 8/1 (June 1, 2026): 36-52. https://izlik.org/JA46BB93BM.
JAMA
1.Kaya Yavuz EN. Dijitalleşme Çağında Özel Hayatın Gizliliği ve Gizlilik Hakkı. NEU SBF Journal. 2026;8:36–52.
MLA
Kaya Yavuz, Elif Nur. “Dijitalleşme Çağında Özel Hayatın Gizliliği Ve Gizlilik Hakkı”. Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, vol. 8, no. 1, June 2026, pp. 36-52, https://izlik.org/JA46BB93BM.
Vancouver
1.Elif Nur Kaya Yavuz. Dijitalleşme Çağında Özel Hayatın Gizliliği ve Gizlilik Hakkı. NEU SBF Journal [Internet]. 2026 Jun. 1;8(1):36-52. Available from: https://izlik.org/JA46BB93BM

Journal of Necmettin Erbakan University Faculty of Political Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).