Patulin,
başlıca olarak Penicillium türleri
tarafından üretilen bir mikotoksindir. Başta elma olmak üzere birçok meyve,
meyve suyu, badem, fındık gibi gıdalarda sentezlendiği bilinmektedir. İnsan ve
hayvan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle çeşitli gıdalarda patuline
ait maksimum bulunma limitleri belirlenmiştir. Bu nedenle, günümüzde doğru ve
güvenilir patulin tespit yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, HPLC
yöntemiyle patulin varlığının tespiti ve miktar tayini için metot validasyon
çalışması yürütülmüş ve metot performans parametreleri belirlenmiştir.
Validasyon çalışması sonucuna göre 5.0, 25.0 ve 50.0 mg/mL patulin
konsantrasyonları için metoda ait geri kazanım (%) ve tekrar edilebilirlik (%
RSDr) değerleri aynı gün ve farklı günlerde yapılan çalışma sonuçlarına göre
kabul edilebilir limitler içindedir. Ayrıca, Metoda ait belirsizlik bütçesinde
kalibrasyon eğrisinden, geri kazanımdan ve tekrar edilebilirlikten gelen bileşenler
hesaplanmış ve % 95 güven aralığında (k=2) 5.0 (µg /mL) ± 1.8449 (µg /mL), 25.0 (µg /mL) ± 0.7974 (µg /mL) ve 50.0 (µg /mL) ± 0.0819 (µg /mL) olarak rapor edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Food Engineering |
Authors | |
Publication Date | January 30, 2020 |
Submission Date | April 1, 2019 |
Acceptance Date | November 20, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 |