Review
BibTex RIS Cite

AMİGDALİN VE ÖZELLİKLERİ

Year 2017, Volume: 6 Issue: 1, 28 - 37, 31.01.2017
https://doi.org/10.28948/ngumuh.297720

Abstract

   Doğada en çok karşılaşılan siyanojenik glikozit olan amigdalin kayısı, badem, kiraz, elma, erik, armut ve şeftali gibi meyvelerin çekirdeklerinde bulunur. Amigdalin, D(-)-mandelonitril-β-D-gentiobiyozit, D(-)-amigdalin, R-amigdalin, laetril ve vitamin B17 gibi isimlerle de anılmaktadır. Amigdalinin parçalanması enzimatik aktivite, ısıl işlem, mineral asitler ve yüksek askorbik asit konsantrasyonları ile gerçekleşebilir ve parçalanma sonucunda zehirli hidrojen siyanür oluşur. Amigdalin, alyuvar üretiminin kaybı ile karakterize edilen kansızlık, astım, yüksek tansiyon, damar sertliği, şeker hastalığı, migren ve özellikle de kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Laboratuvar koşullarında yapılan bazı çalışmalarda tümör gelişiminin engellenmesine dair olumlu sonuçlar elde edilmiş olmasına karşın özellikle hastalığı ilerlemiş kişilerde amigdalinin tümör gelişimini önlediğine ilişkin ikna edici veriler bulunmamaktadır. Bu nedenle amigdalinin anti-kanserojen etkisinin olup olmadığı konusunun biran önce açıklığa kavuşturulması için ayrıntılı bilimsel çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu derlemede, amigdalinin kimyasal özellikleri, bulunduğu gıdalar, parçalanması, sağlık üzerine etkisi ve analiz yöntemlerine ilişkin bilgiler verilmiştir.

References

  • VETTER, J., “Plant Cyanogenic Glycosides”, Toxicon, 38, 11-36, 2000.
  • ZAGROBELNY, M., BAK, S., RASMUSSEN, A.N., JØRGENSEN, B., NAUMANN, C.M., MØLLER, B.L., “Cyanogenic Glycosides and Plant-Insect Interactions”, Phytochemistry, 65, 293-306, 2004.
  • BRIMER, L., CICALINI, A.R., FEDERICI, F., PETRUCCIOLI, M., “Amygdalin Degradation by Mucor Circinelloides and Penicillium Aurantiogriseum: Mechanisms of Hydrolysis”, Arch Microbiol, 169, 106-112, 1998.

AMYGDALIN AND ITS PROPERTIES

Year 2017, Volume: 6 Issue: 1, 28 - 37, 31.01.2017
https://doi.org/10.28948/ngumuh.297720

Abstract

   Amygdalin is the most common cyanogenic glycoside in nature, and it is found in fruit kernels, such as apricot, almond, cherry, apple, plum, pear and peach. Amygdalin is also called D(-)-mandelonitrile-β-D-gentiobioside, D(-)-amygdalin, R-amygdalin, laetrile and vitamin B 17. Amygdalin can be degraded by enzymatic activity, heat treatment, mineral acids or high concentrations of ascorbic acid, and after its degradation, toxic hydrogen cyanide is formed. Amygdalin has been used to treat aplastic anaemia, asthma, hypertension, athero­sclerosis, diabetes, migraine, and most important of all, cancer. Although tumour-inhibiting effects of amygdalin have been observed from some in vitro studies, there is no substantial evidence showing that amygdalin induces discrete tumour regression in cancer patients, particularly in those with late-stage disease. Therefore, further investigation is necessary to clarify whether amygdalin has an anti-carcinogenic effect as soon as possible. This paper aims to provide current knowledge about amygdalin regarding its chemical properties, presence in foods, degradation, possible health effects, and analysis methods.

References

  • VETTER, J., “Plant Cyanogenic Glycosides”, Toxicon, 38, 11-36, 2000.
  • ZAGROBELNY, M., BAK, S., RASMUSSEN, A.N., JØRGENSEN, B., NAUMANN, C.M., MØLLER, B.L., “Cyanogenic Glycosides and Plant-Insect Interactions”, Phytochemistry, 65, 293-306, 2004.
  • BRIMER, L., CICALINI, A.R., FEDERICI, F., PETRUCCIOLI, M., “Amygdalin Degradation by Mucor Circinelloides and Penicillium Aurantiogriseum: Mechanisms of Hydrolysis”, Arch Microbiol, 169, 106-112, 1998.
There are 3 citations in total.

Details

Subjects Food Engineering
Journal Section Food Engineering
Authors

Mehtap Çelik This is me

Metin Yıldırım

Publication Date January 31, 2017
Submission Date September 7, 2016
Acceptance Date November 17, 2016
Published in Issue Year 2017 Volume: 6 Issue: 1

Cite

APA Çelik, M., & Yıldırım, M. (2017). AMİGDALİN VE ÖZELLİKLERİ. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 6(1), 28-37. https://doi.org/10.28948/ngumuh.297720
AMA Çelik M, Yıldırım M. AMİGDALİN VE ÖZELLİKLERİ. NOHU J. Eng. Sci. January 2017;6(1):28-37. doi:10.28948/ngumuh.297720
Chicago Çelik, Mehtap, and Metin Yıldırım. “AMİGDALİN VE ÖZELLİKLERİ”. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 6, no. 1 (January 2017): 28-37. https://doi.org/10.28948/ngumuh.297720.
EndNote Çelik M, Yıldırım M (January 1, 2017) AMİGDALİN VE ÖZELLİKLERİ. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 6 1 28–37.
IEEE M. Çelik and M. Yıldırım, “AMİGDALİN VE ÖZELLİKLERİ”, NOHU J. Eng. Sci., vol. 6, no. 1, pp. 28–37, 2017, doi: 10.28948/ngumuh.297720.
ISNAD Çelik, Mehtap - Yıldırım, Metin. “AMİGDALİN VE ÖZELLİKLERİ”. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 6/1 (January 2017), 28-37. https://doi.org/10.28948/ngumuh.297720.
JAMA Çelik M, Yıldırım M. AMİGDALİN VE ÖZELLİKLERİ. NOHU J. Eng. Sci. 2017;6:28–37.
MLA Çelik, Mehtap and Metin Yıldırım. “AMİGDALİN VE ÖZELLİKLERİ”. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 6, no. 1, 2017, pp. 28-37, doi:10.28948/ngumuh.297720.
Vancouver Çelik M, Yıldırım M. AMİGDALİN VE ÖZELLİKLERİ. NOHU J. Eng. Sci. 2017;6(1):28-37.

download