Bu çalışmanın amacı, Pyracantha coccinea meyvelerinin ekstrakt çözeltisinin ortam koşullarında bulunan demir elektrot üzerinde çevre dostu ve sürdürülebilir bir korozyon inhibitörü olarak potansiyelini araştırmaktır. Bu yeşil inhibitörün etkisi, potansiyodinamik polarizasyon ve elektrokimyasal impedans spektroskopisi (EIS) gibi farklı elektrokimyasal teknikler kullanılarak incelenmiştir. P. coccinea meyve ekstraktının üç farklı derişimleriyle yapılan deneylerin bir saatlik incelenmesinin ardından, meyve ekstraktının 1,0 M HCl çözeltisindeki demir elektrot üzerinde güçlü bir inhibisyon sergilediği belirlenmiştir. P. coccinea meyvelerinden elde edilen ekstrakt, güçlü bir inhibitör etki gösterdi ve pirakanta ekstraktı derişimindeki artışla birlikte, demir elektrotların HCl çözeltilerindeki koruyucu etkisi de artmıştır. Son olarak, P. coccinea meyve ekstraktı içeren ve içermeyen agresif HCl elektrolitindeki demir elektrotlarının yüzey morfolojilerini analiz etmek için alan emisyon taramalı elektron mikroskobu (FE-SEM) kullanılarak bir saatlik daldırma sonrasında yüzey görüntüleri alınmış ve P. coccinea ekstresi içeren yüzeyin boş olandan daha pürüzsüz olduğu sonucuna varılmıştır.
Yeşil inhibitör Pyracantha coccinea Demir Asidik korozyon FE-SEM
The purpose of this study is to explore the potential of Pyracantha coccinea berries extract as a sustainable and environmentally friendly corrosion inhibitor on iron electrode under ambient conditions. This green inhibitor's impact was examined using different electrochemical experiments such as potentiodynamic polarization and electrochemical impedance spectroscopy (EIS). After a one-hour examination of the experiments with three different concentrations of Pyracantha coccinea berry extract, it was determined that the berry extract strongly inhibited the iron electrode in a solution containing 1.0 M HCl. The extract from Pyracantha coccinea berries revealed a strong inhibitor action, and iron electrode protection in HCl solutions increased as pyracantha extract concentrations increased. Finally, surface images were taken after an hour of immersion using a field-emission scanned electron microscope (FE-SEM) to analyse the surface morphology of the iron electrodes in aggressive HCl electrolyte with and without Pyracantha coccinea berry extract, and the surface containing the pyracantha extract was smoother than the blank one.
Green inhibitor Pyracantha coccinea Iron Acidic corrosion FE-SEM
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Malzeme Bilimi ve Teknolojileri, Kimya Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 6 Eylül 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2024 |
Gönderilme Tarihi | 4 Ağustos 2024 |
Kabul Tarihi | 15 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 13 Sayı: 4 |