Bu çalışmada, kinoa protein izolatlarına farklı oranlarda (%1, %2, %3, %4 ve %5) 4-hidroksi benzoik asit (HB) ilave edilerek film oluşturulmuş ve elde edilen filmlerin yapısal, fizikokimyasal ve mekanik özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Protein-fenolik etkileşimleri Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FTIR) ile ortaya konulmuştur. Filmlerin morfolojik yapısı taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile değerlendirilmiştir. Yüksek konsantrasyonlarda HB ilavesi (%5) filmlerin kalınlık (0.16 mm) ve nem içeriği (%24.67) değerlerini artırmıştır. Buna karşın HB konsantrasyonlarındaki artışa bağlı L değerleri kademeli olarak azalırken, a* ve b* değerleri ise kademeli olarak artış göstermiştir. Yine benzer şekilde opaklık değerleri 2.54’ten 6.22’ye yükselmiştir. En yüksek su buharı geçirgenliği değeri K-HB5 (0.91) filminde tespit edilmiştir. Ayrıca HB ilavesine bağlı olarak filmlerin mekaniksel özellikleri (gerilme direnci ve uzama katsayısı) iyileştirilmiştir.
In this study, films were formed by incorporating 4-hydroxy benzoic acid (HB) at concentrations of 1%, 2%, 3%, 4%, and 5% into quinoa protein isolates. The effects of these varying concentrations on the structural, physicochemical, and mechanical properties of the resulting films were investigated. Protein-phenolic interactions were revealed by Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR). The morphological structure of the films was evaluated by scanning electron microscope (SEM). When HB addition was 5%, the film thickness (0.16 mm) and moisture content (24.67%) increased. In contrast, as the HB concentrations increased, L values gradually decreased, while a* and b* values gradually increased. Similarly, the opacity values increased from 2.54 to 6.22. The highest water vapor permeability value was determined in the K-HB5 (0.91) film. Furthermore, the addition of HB enhanced the mechanical properties of the films, specifically the tensile strength and elongation coefficient.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 25, 2024 |
Publication Date | January 15, 2025 |
Submission Date | November 27, 2024 |
Acceptance Date | December 15, 2024 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 14 Issue: 1 |