Material and Methods: A total of 465 patients with chronic otitis who were admitted to the Otorhinolaryngology outpatient clinic of Private Keşan Hospital between 2013 April - 2018 July were included in this study. Patients who were hospitalized for other reasons, had used antibiotics, had predisposing factors (allergy, lip-palate cleft, immune suppression), had polyps in the middle ear or cholesteatoma were excluded. All the patients included in the study were assessed by detailed examination and the patients’ age, gender, antibiotic treatment history and risk factors were recorded. Physical examination and the results of microbial sensitivity tests were evaluated.
Results:211 (45.4%) of the patients were female and 254 (54.6%) were male. The mean age of the participants was 49.7 ± 17.3 years. The most frequently isolated bacteria were the Pseudomonasgenus in 36.6% (n = 170) of patients. The second most common bacterial genus was Staphylococcus, found in 23.4% (n = 109) of patients. Pseudomomasbacteria were most susceptible to Ceftazidime (97.6%), Ciprofloxacin (93.5%) and Gentamycin (92.4%).
Conclusions:In this study, we aimed to reveal the causative pathogens and their antibiotic susceptibility in patients with chronic otitis. Pseudomonas was the most commonly isolated bacterial genus. Accurate detection of the causative microorganism and determination of antibiotic susceptibility will contribute to the prevention of both complications and development of new infection by enabling the selection of correct antibiotics for treatment.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Özel Keşan Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Polikliniği’ne 2013 Nisan-2018 Temmuz aralığında başvuran kronik otitis tanısı alan toplam 465 hasta dâhil edildi. Başka sebeplerle olsa da hastanede yatan, antibiyotik kullanmış olan, predispozan faktörü (alerji, dudak-damak yarığı, immün süprese), orta kulakta yaygın polipöz gelişim veya kolesteatom olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Çalışmaya dahil edilen hastaların tümünden yaşları, cinsiyetleri, antibiyotik tedavi öyküleri, risk faktörleri gibi konularda ayrıntılı öykü alındı. Hastaların fizik muayeneleri yapıldı, kültür ve antibiyogram sonuçları değerlendirildi.
Bulgular:Çalışmaya katılan hastaların 211’i (%45,4) kadın, 254’ü (%54,6) erkekti. Katılımcıların yaş ortalaması 49,7 ± 17,3 idi. Etkenler içinde en sık izole edilen bakteri cinsi, %36,6 (n=170) ile Pseudomonas olarak bulundu. İkinci en sık üreyen bakteri cinsi ise %23,4 (n=109) ile Staphylococcus idi. Pseudomonasın en duyarlı olduğu üç antibiyotik; Seftazidim (%97,6), Siprofloksasin (%93,5) ve Gentamisin (%92,4) olarak tespit edildi.
Sonuç: Kronik otitis tanılı hastalarda etken patojenleri ve onların antibiyotik duyarlılığını ortaya koymayı amaçladığımız bu çalışmada, en sık izole edilen bakteri cinsi Pseudomonas olarak bulundu. Etken mikroorganizmanın doğru bir şekilde saptanması ve antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesi doğru tedavinin seçilerek hem komplikasyonların hem de oluşabilecek yeni enfeksiyon ataklarının önlenmesine katkı sağlayacaktır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Orginal Article |
Authors | |
Publication Date | December 18, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 7 Issue: 3 |