Özet
Sosyal medya, sağlıkla ilgili bilgilere erişimde önemli bir araç haline gelmiştir ancak içeriklerin bilgi kalitesi ve güvenilirliği çoğu zaman belirsizdir. MIND diyeti, Akdeniz ve DASH diyetlerinin sağlıklı yönlerini birleştirerek bilişsel gerilemeyi önlemeyi amaçlayan bir beslenme modelidir. Bu çalışmanın amacı, MIND diyetine yönelik Instagram’da yapılan paylaşımların içerik kalitesi ve güvenilirliğinin incelenmesidir. Çalışmada #minddiyeti, #mınddiyeti ve #mindditetinedir etiketlerinde yer alan 90 içerik incelenmiştir. İçeriklerin güvenilirliği modifiye DISCERN (m-DISCERN); kalitesi Global Kalite Skoru (GKS) ve İşitsel-Görsel Kalite (İGK) Skoru kullanılarak üç uzman diyetisyen tarafından değerlendirilmiştir. Gönderi sahiplerinin %68,9’u diyetisyen, %13,3’ü diğer sağlık profesyonelleridir; %53,3’ü nano-influencer olarak sınıflandırılmıştır. Ortalama GKS skoru 2,63 (±1,13); m-DISCERN puanı 2,27 (±1,51) ve İGK puanı 2,22 (±0,73)’dir. İçeriklerin genel olarak düşük kaliteli, bilgi açısından yetersiz ve görsel-işitsel açıdan orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. GKS ile m-DISCERN arasında pozitif yönlü ve güçlü; GKS ile İGK arasında ve m-DISCERN ile İGK arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon olduğu saptanmıştır (sırasıyla, r=0,762, r=0,449, r=0,432; p<0,001). Kalite puanları ile takipçi sayısı ve meslek grupları açısından anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. GKS’ye göre içeriklerin %31,1’i orta kalitededir; yalnızca %4,4’ü mükemmel kalitededir. m-DISCERN puanlarına göre içeriklerin %62,2’si kötü kalitededir. İçeriklerin %70,0’ında bilgi kaynakları güvenilir değildir; %84,4’ü ek bilgi kaynaklarına yer vermemiştir ve %71,1’i tartışmalı ya da belirsiz konuları ele almamaktadır. Bu çalışmanın bulguları, Instagram’da MIND diyetiyle ilgili paylaşımların bilgi kalitesi ve güvenilirliğinin genel olarak yetersiz olduğunu ortaya koymuştur. İçerik üreticilerinin, paylaşımlarında bilginin doğruluğunu ve açıklığını önceliklendirmeleri ve daha güvenilir, nitelikli içerikler üretmeleri, yanlış yönlendirmelerin önlenmesi açısından önem arz etmektedir.
Bu çalışma kapsamında etik ilkelere uyulmuştur. Araştırmada yer alan Instagram paylaşımları herkese açık olarak erişilebilen gönderilerden seçilmiş olup, herhangi bir özel veya kişisel bilgiye yer verilmemiştir. İçerik sahiplerinin kimlikleri ifşa edilmemiş, veriler yalnızca bilimsel amaçla ve anonim şekilde kullanılmıştır. Bu nedenle etik kurul iznine gerek duyulmamıştır. Araştırma sürecinde Helsinki Bildirgesi ve ilgili etik kurallar dikkate alınmıştır.
Destekleyen kuruluş yoktur.
Social media has grown to be a valuable resource for finding health-related information, although the content's dependability and quality are frequently questionable. The MIND diet combines the beneficial elements of the DASH and Mediterranean diets in an effort to prevent cognitive deterioration. This study aimed to examine the content quality and reliability of Instagram posts about the MIND diet. The study examined 90 contents tagged with #minddiyeti, #mınddiyeti, and #mindditetinedir. The reliability of the contents was evaluated by three expert dietitians using modified DISCERN (m-DISCERN), and their quality was assessed by Global Quality Score (GQS) and Audio-Visual Quality Score (AVQ). Among the content creators, 68.9% were dietitians and 13.3% were other healthcare professionals; additionally, 53.3% were classified as nano-influencers. The average GQS score was 2.63 (±1.13); the m-DISCERN score was 2.27 (±1.51), and the İGK score was 2.22 (±0.73). The content was generally found to be of low quality, insufficient information, and moderate quality regarding visual-auditory aspects. A strong positive correlation was found between GQS and m-DISCERN, and moderate positive correlations were found between GQS and İGK, and between m-DISCERN and İGK (respectively, r=0.762, r=0.449, r=0.432; p<0.001). No significant differences were found between quality scores and the number of followers or occupational groups. According to GQS, 31.1% of the content is of moderate quality, and only 4.4% is of excellent quality. According to m-DISCERN scores, 62.2% of the content is poor quality. In 70.0% of the content, information sources are unreliable; 84.4% do not include additional information sources, and 71.1% do not address controversial or ambiguous topics. This study found that Instagram posts about the MIND diet generally lack adequate information quality and reliability. To prevent misinformation, content creators should prioritize accuracy and clarity, producing more reliable and high-quality content.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Nutrition and Dietetics (Other) |
| Journal Section | Research Paper |
| Authors | |
| Early Pub Date | July 17, 2025 |
| Publication Date | July 17, 2025 |
| Submission Date | June 12, 2025 |
| Acceptance Date | July 8, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 1 Issue: 1 |