Üretim faktörlerinin bir araya getirilerek girişime dönüşmesi, ülke ekonomilerinin gelişimi ve buna bağlı olarak refah düzeyinin artması açısından önemlidir. Girişimlerin hayata geçmesi ve faaliyetlerini sürdürebilmesi için öncelikle finansmana ihtiyaç duyulmaktadır. Finansman ihtiyacını karşılayamayan girişimler, fikir olarak kalmaktan öteye geçememektedir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde fikir aşamasında olan projelere geleneksel finansman kaynaklarından fon sağlanması oldukça güçtür. Söz konusu durum; finans kuruluşlarının geri dönme riskinin yüksek olması sebebi ile başlangıç aşamasındaki girişimlere fon sağlamada genellikle isteksiz davranmalarından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple girişimciler, proje fikirlerine fon sağlamak için genellikle alternatif finansman kaynaklarına yönelmektedir. Alternatif finansman yöntemlerinden birisi de Dünya’da son yirmi yıldır Türkiye’de de son beş yıldır uygulanmakta olan kitle fonlamasıdır.
Türkiye’de kitle fonlamanın uygulanması oldukça yeni olup gerek yasal altyapını oluşturulması gerekse de uygulamada karşılaşılan sorunların giderilebilmesi için çalışmalar sürmektedir. Çalışmanın amacı, girişimciler için alternatif bir finansman kaynağı olan kitle fonlamanın bir alt modeli olan paya (hisseye) dayalı kitle fonlamanın Dünya ve Türkiye’deki uygulamalarını inceleyerek, avantaj ve dezavantajlarını ortaya koymak, Türkiye’de paya dayalı kitle fonlamasının gelişimi için öneriler sunmaktır. Paya dayalı kitle fonlama modeli Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde hem girişimlere finansman sağlama hem de mülkiyetin tabana yayılması açısından önemli bir alternatif oluşturmaktadır. Paya dayalı kitle fonlama ile girişimciler daha az maliyet ile finansmana erişebilirken, bireysel yatırımcılar da küçük tutardaki fonlarını birleştirerek bir fikrin/girişimin uygulamaya geçmesine katkı sunabilmektedir.
Bringing together the factors of production and transforming them into an enterprise is important for the development of the country's economy and, accordingly, for increasing the level of prosperity. In order for startups to come to life and continue their operations, financing is first required. Initiatives that cannot meet their financing needs are nothing more than an idea. Especially in developing countries, it is very difficult to obtain funding from traditional financing sources for projects that are still in the idea phase. This is because financial institutions are often reluctant to finance startups due to the high risk of return. For this reason, entrepreneurs often turn to alternative funding sources to finance their project ideas. One of these alternative financing methods is crowdfunding, which has been introduced worldwide in the last twenty years and in Turkey in the last five years.
The introduction of crowdfunding in Turkey is quite new, and studies are currently being conducted to both create the legal infrastructure and solve the problems encountered in practice. The aim of this study is to highlight the advantages and disadvantages of share-based crowdfunding, which is a sub-model of crowdfunding that provides an alternative source of funding for entrepreneurs in the world and in Turkey, and to make suggestions for the development of share-based crowdfunding in Turkey. The share-based crowdfunding model is an important alternative in developing countries like Turkey, both in terms of funding startups and spreading ownership to the grassroots. With share-based crowdfunding, entrepreneurs can access funding at a lower cost, while individual investors can contribute to the implementation of an idea/project by pooling their small amounts of money.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | July 4, 2023 |
Publication Date | July 4, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 5 Issue: 1 |