Research Article

Rıza ile kaybedilen mahremiyet: Dijital aşk

Number: 8 December 31, 2021
TR EN

Rıza ile kaybedilen mahremiyet: Dijital aşk

Abstract

Toplumların belirli konularda yaşam pratiklerinin değişen dünya düzeni ve hızlı bir şekilde gelişen teknoloji hizmetleriyle dönüşüme uğradığı bilinmektedir. Dönüşüme uğrayan bu pratikler, toplumları daha farklı bir açıdan ele almak gerekliliğini de beraberinde getirmektedir. Değişen düzenin yarattığı modern toplumlar, teknolojinin önemini vurgulamak amacıyla ağ toplumları olarak da adlandırılabilmektedir. Ağ toplumlarında, gerçek hayattan ağların yarattığı sanal dünyaya bir göç söz konusudur. Sanal dünya, pek çok farklı açıdan değerlendirilmesi mümkün olan bir dünyadır. Bu çalışmada olumsuz yönden bakan teknolojik deterministlerin de üzerinde durduğu konulardan biri olan mahremiyet ihlalinin üzerinde durularak, gerçek anlamından uzaklaşan aşk kavramının dijital boyutu açıklanmaya çalışılmıştır. Teknolojinin hayatın her alanına girmesiyle varlığı eskisinden daha az görünür olan gözetim olgusu, mahremiyet ile doğrudan bağlantılı bir konudur. Sanal dünyanın sunduğu özgürlük alanı gerçek dünya ile karşılaştırıldığında zaman ve mekândan bağımsız olmasıyla tercih edilirliği artan bir alan haline gelmiştir. Sınırsızlığı sebebiyle tercih edilen bu dünyanın sınırlarını çizen gözetleme mekanizmalarının varlığı görünür olmadığından, kişiler sınırların olmadığı yanılgısına kapılmaktadır. Gözetleme mekanizmalarının belirlediği alanlar içindeki sınırsızlık için feda edilen şeyler ise duyulan haz oranına göre daha tercih edilebilir hale gelmektedir. Feda edilen kişinin kendisine ait mahrem verileri olmakta ve kişi kendi rızası ile bu sürece dahil olmaktadır. Dahil olunan, mekanizmaların belirlediği normal alanlardır. Bu normal alanlar, kişilerin dünya düzeninde eksik kalan hazlarını tamamlayabilmelerine imkân vermektedir. Bahsedilen hazların temellendiği durumların başında gelen ikili ilişkiler ve ikili ilişkiler içerisinde değerlendirilen aşk kavramı bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Aşkın dijital boyutuna erişiminde mahremiyet kavramının anlamının değişmeye başlaması, sanal dünya pratiklerine bu açıdan bakılmasını gerekli kılmaktadır.

Keywords

References

  1. Adler, A. (2020). İnsan psikolojisi (A. Özüpek, Çev.). Ankara: Yason Yayınları.
  2. Adler, A. (2006). İnsanı tanıma sanatı (K. Şipal, Çev.). İstanbul: Say Yayınları.
  3. Adler, A. (1983). Kişilik bozuklukları ve toplumsal bütünleşme (B. Çorakçı, Çev.). İstanbul: Say Yayınları.
  4. Akıncı Çötok, N. (2017). Giddens sosyolojisinde toplumsal dönüşümün temel kavramları ve bağlantılar: Yapılanma, modernite ve küreselleşme. Sosyal ve Kültürel Araştırmalar Dergisi (The Journal of Social and Cultural Studies), 3(5), 189-207.
  5. Başer, D., Hülür, H. (2015). Akışkan modernitede yabancının durumu: Hiç kimseleşme süreci. The Journal of Academic Social Science Studies, 35, 399-410.
  6. Bauman, Z., Lyon, D. (2020). Akışkan gözetim (E. Yılmaz, Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  7. Bauman, Z., Raud.R. (2018). Benlik pratikleri (M. Ekinci, Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  8. Castells, M. (2003). Enformasyon çağı: Ekonomi, toplum ve kültür ağ toplumunun yükselişi İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Communication and Media Studies

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2021

Submission Date

August 24, 2021

Acceptance Date

December 2, 2021

Published in Issue

Year 2021 Number: 8

APA
Gündoğdu, R. (2021). Rıza ile kaybedilen mahremiyet: Dijital aşk. NOSYON: Uluslararası Toplum Ve Kültür Çalışmaları Dergisi, 8, 103-115. https://izlik.org/JA94JH92RG
AMA
1.Gündoğdu R. Rıza ile kaybedilen mahremiyet: Dijital aşk. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi. 2021;(8):103-115. https://izlik.org/JA94JH92RG
Chicago
Gündoğdu, Rabia. 2021. “Rıza Ile Kaybedilen Mahremiyet: Dijital Aşk”. NOSYON: Uluslararası Toplum Ve Kültür Çalışmaları Dergisi, nos. 8: 103-15. https://izlik.org/JA94JH92RG.
EndNote
Gündoğdu R (December 1, 2021) Rıza ile kaybedilen mahremiyet: Dijital aşk. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi 8 103–115.
IEEE
[1]R. Gündoğdu, “Rıza ile kaybedilen mahremiyet: Dijital aşk”, NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi, no. 8, pp. 103–115, Dec. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA94JH92RG
ISNAD
Gündoğdu, Rabia. “Rıza Ile Kaybedilen Mahremiyet: Dijital Aşk”. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi. 8 (December 1, 2021): 103-115. https://izlik.org/JA94JH92RG.
JAMA
1.Gündoğdu R. Rıza ile kaybedilen mahremiyet: Dijital aşk. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi. 2021;:103–115.
MLA
Gündoğdu, Rabia. “Rıza Ile Kaybedilen Mahremiyet: Dijital Aşk”. NOSYON: Uluslararası Toplum Ve Kültür Çalışmaları Dergisi, no. 8, Dec. 2021, pp. 103-15, https://izlik.org/JA94JH92RG.
Vancouver
1.Rabia Gündoğdu. Rıza ile kaybedilen mahremiyet: Dijital aşk. NOSYON: Uluslararası Toplum ve Kültür Çalışmaları Dergisi [Internet]. 2021 Dec. 1;(8):103-15. Available from: https://izlik.org/JA94JH92RG