Bu çalışmada Resveratrol ve α-Lipoik asidin 7,12-DMBA uygulanan yaşlı ratların karaciğer ve böbrek dokularındaki yağ asidi kompozisyonu üzerine düzenleyici etkileri araştırıldı. Ratlar, kontrol, DMBA, DMBA+α-LA ve DMBA+R olarak rastgele gruplara ayrıldı. GC kullanılarak yağ asidi içeriğine olan faydalı etkileri araştırıldı. Gaz kromatografi analiz sonuçlarına göre, palmitik asit (16:0) düzeyinin karaciğer dokusunda kontrol grubuna göre yüksek bulundu (p
Bu çalışmada Resveratrol ve α-Lipoik asidin 7,12-DMBA uygulanan yaşlı ratların karaciğer ve böbrek dokularındaki yağ asidi kompozisyonu üzerine düzenleyici etkileri araştırıldı. Ratlar, kontrol, DMBA, DMBA+α-LA ve DMBA+R olarak rastgele gruplara ayrıldı. GC kullanılarak yağ asidi içeriğine olan faydalı etkileri araştırıldı. Gaz kromatografi analiz sonuçlarına göre, palmitik asit (16:0) düzeyinin karaciğer dokusunda kontrol grubuna göre yüksek bulundu (p<0.001). Karaciğerde stearik asit düzeyinin DMBA (p<0.01) ve DMBA+αLA (p<0.05) gruplarında arttığı tespit edildi. Karaciğer dokusunda linoleik asidin (18:2 n–6) DMBA ve DMBA+R gruplarında (p<0.05) azaldığı belirlendi. Araşidonik asit (20:4 n–6) düzeyinin böbrek dokusunda DMBA grubunda arttığı (p<0.05) tespit edildi (p<0.05). Tüm dokularda dokosaheksaenoik asit (22.6 n–3) düzeyinin arttığı saptandı.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Biology |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 4 Issue: 2 |