In the present study, the effect of corn glutein addiation by replacing with the 25 %, 50 and 100% of the control ration used for tilapia (Tilapia nilotica) feeding on the live weight increase, total lenght, live weight gain, relative growth rate, spesific growth rate, condition factor, monthly food in take, daily food intake, feed conversion ratio, protein efficiency ratio and protein evalution index of tilapia was investigated. To the results obtained, the highest values of live weight gain, relative growth rate, food intake and feed concervion ratio have been obtained from the tilapia (Tilapia nilotica) in the control groups which are fed with control rations. It was determined on the Tilapia (Tilapia nilotica) feed with testing rations, in which 100% corn glutein insted of fish meal was used, that live weight gain was decreased and that food intake stoped completely, and fish deaths were seen.
Bu çalışmada, tilapia (Tilapia nilotica)'nın beslenmesinde kullanılan kontrol rasyonundaki balık unu ile %25, 50 ve 100 oranlarında mısır gluteni yer değiştirilerek katılıp; balıkların canlı ağırlık artışı, total boy, oransal büyüme, spesifik büyüme oranı, kondisyon faktörü, aylık yem tüketimi, canlı ağırlığa göre günlük yem tüketimi, yem dönüşüm oranı, protein etkinlik oranı, protein değerlendirme indeksi ve et kalitesine (ham protein, ham yağ, ham kül, azotsuz öz madde, nem) olan etkileri incelenmiştir. Elde edilen verilere göre, canlı ağırlık artışı, oransal büyüme, yem tüketimi ve yem değerlendirme oranlarındaki en yüksek artış kontrol rasyonuyla beslenen kontrol grubundaki tilapia'lardan elde edilmiştir. Balık ununun %100'ü yerine mısır gluteni kullanılarak elde edilen rasyon ile beslenen tilapia'ların canlı ağırlık artışının düştüğü, yem alımının tamamen durduğu ve ölüm olaylarının başladığı tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Biology |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2008 |
Published in Issue | Year 2008 Volume: 3 Issue: 3 |