BibTex RIS Cite

The Determination of Antioxidant Activities in Anise (Pimpinella anisum) and Fennel (Foeniculum vulgaris).

Year 2012, Volume: 7 Issue: 1, 49 - 54, 01.02.2012

Abstract

In this study, determination of antioxidant activity for anise and fennel suplied as packed unprocessed from three different regions and processed in three different brands, was carried out by spectrophotometric method. The antioxidant activity was determined by the method of metal chelating activity. To determine of antioxidant activity in anise and fennel, were used samples which obtained results infusion, decoction and extraction. According to analysis results, the highest and lowest values were obtained to be, unprocessed anise; % 89,2±0,5 (infusion), processed anise; % 22,5±6,7 (decoction), unprocessed fennel % 78,3±0,6 (decoction and infusion), processed fennel; % 32,9±2,3 (decoction) respectively.

Anason (Pimpinella Anisum) ve Rezene (Foeniculum Vulgaris)'nin Antioksidan Aktivitelerinin Tayini

Year 2012, Volume: 7 Issue: 1, 49 - 54, 01.02.2012

Abstract

Bu çalışmada, üç farklı bölge ve üç farklı markada, açık olarak ve işlenmiş paketlenmiş olarak temin edilen anason ve rezene örneklerinde antioksidan aktiviteleri, spetrofotometrik olarak metal şelatlama aktivitesi metodu ile tayin edildi. Anason ve rezene örneklerinden infüzyon (demleme), dekoksiyon (kaynatma) ve ektrasiyon sonucu elde edilen örneklerde antioksidan aktivitesi belirlendi. Analiz sonuçlarına göre en yüksek ve en düşük değerler sırasıyla, işlenmemiş anasonda % 89,2±0,5 (infüzyon), işlenmiş anasonda %22,5±6,7 (deoksiyon), işlenmemiş rezenede % 78,3±0,6 (dekoksiyon), işlenmiş rezenede ise %32,9±2,3 olarak elde edilmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Physics
Authors

Habibe Özmen This is me

Publication Date February 1, 2012
Published in Issue Year 2012 Volume: 7 Issue: 1

Cite

APA Özmen, H. (2012). Anason (Pimpinella Anisum) ve Rezene (Foeniculum Vulgaris)’nin Antioksidan Aktivitelerinin Tayini. Physical Sciences, 7(1), 49-54. https://doi.org/10.12739/10.12739
AMA Özmen H. Anason (Pimpinella Anisum) ve Rezene (Foeniculum Vulgaris)’nin Antioksidan Aktivitelerinin Tayini. Physical Sciences. February 2012;7(1):49-54. doi:10.12739/10.12739
Chicago Özmen, Habibe. “Anason (Pimpinella Anisum) Ve Rezene (Foeniculum Vulgaris)’nin Antioksidan Aktivitelerinin Tayini”. Physical Sciences 7, no. 1 (February 2012): 49-54. https://doi.org/10.12739/10.12739.
EndNote Özmen H (February 1, 2012) Anason (Pimpinella Anisum) ve Rezene (Foeniculum Vulgaris)’nin Antioksidan Aktivitelerinin Tayini. Physical Sciences 7 1 49–54.
IEEE H. Özmen, “Anason (Pimpinella Anisum) ve Rezene (Foeniculum Vulgaris)’nin Antioksidan Aktivitelerinin Tayini”, Physical Sciences, vol. 7, no. 1, pp. 49–54, 2012, doi: 10.12739/10.12739.
ISNAD Özmen, Habibe. “Anason (Pimpinella Anisum) Ve Rezene (Foeniculum Vulgaris)’nin Antioksidan Aktivitelerinin Tayini”. Physical Sciences 7/1 (February 2012), 49-54. https://doi.org/10.12739/10.12739.
JAMA Özmen H. Anason (Pimpinella Anisum) ve Rezene (Foeniculum Vulgaris)’nin Antioksidan Aktivitelerinin Tayini. Physical Sciences. 2012;7:49–54.
MLA Özmen, Habibe. “Anason (Pimpinella Anisum) Ve Rezene (Foeniculum Vulgaris)’nin Antioksidan Aktivitelerinin Tayini”. Physical Sciences, vol. 7, no. 1, 2012, pp. 49-54, doi:10.12739/10.12739.
Vancouver Özmen H. Anason (Pimpinella Anisum) ve Rezene (Foeniculum Vulgaris)’nin Antioksidan Aktivitelerinin Tayini. Physical Sciences. 2012;7(1):49-54.