Preservatives are the additives that are used to inhibit the growth of bacteria, molds and yeasts in the foods. Although additives and preservatives are essential for food storage, they can give rise to certain health problems, such as different allergies and hyperactivity. Therefore, natural preservative substances are increase important. Onion (Allium cepa) is one of natural preservative substances. Onion is food ingredient widely used in our gastronomy. Onion, a member of genus Allium, has been used for treatment many diseases. Recently, there are a lot of reseachs to detect antimicrobial and antioksidant effects of onion . In these researches, it was determined that onion shows antimicrobial effect on important food pathogens and very strong antioksidant effect in foods. In these researches, it was determined that onion shows antimicrobial effect on important food pathogens and very strong antioksidant effect in foods. In this review; antimicrobial, antioksidant, pharmacological and toksicological effects of rosemary were evaluated.
Koruyucu
maddeler, gıdalarda bakteri, küf ve mayaların gelişimini engelleyici olarak
katılmaktadır. Koruyucu ve katkı maddeler farklı
alerji ve hiperaktivite gibi sağlık sorunlarını artırmasına rağmen, gıdaların
depolanmasında vazgeçilmezdir. Bu yüzden, doğal koruyucu maddelerin önemi
artmaktadır. Soğan (Allium cepa) doğal
koruyucu maddelerden biridir. Soğan, soframızda yoğun şekilde kullandığımız bir
gıda maddesidir. Allium ailesinden olan soğan çeşitli hastalıkların tedavisinde
kullanılmaktadır. Son yıllarda, soğanın antioksidan ve antimikrobiyal etkisinin
belirlenmesiyle ilgili birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalarda, soğanın
çok güçlü antioksidant ve önemli gıda patojenleri üzerinde antimikrobiyal
etkili olduğu belirlenmiştir. Bu makalede, soğanın antimikrobiyal ve
antioksidant etkilerinin yanında farmakolojik ve toksikolojik etkileri üzerinde
durulmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Basic Sciences |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 5 Issue: 1 |