BibTex RIS Cite

IMPORTANCE OF ARCOBACTER SPP. IN POULTRY MEAT

Year 2009, Volume: 4 Issue: 4, 47 - 55, 01.05.2009

Abstract

The genus Arcobacter, previously known as aerotolerant Campylobacters were isolated from aborted bovine and porcine fetuses. Arcobacter spp. differ from Campylobacter spp. by their ability to grow at lower temperatures and in air. The genus Arcobacter comprises six species. Arcobacter nitrofigilis, Arcobacter halophilus and Arcobacter sulfidicus are environmental-related species. No association with human or animal infection has been reported. The other species, Arcobacter butzleri,Arcobacter cryaerophilus, Arcobacter skirrowii and Arcobacter cibarius have all been isolated from poultry products. Arcobacters are considered to be emerging food-borne pathogens and a possible route of transmission to humans is from the consumption of raw and undercooked contaminated meat. Arcobacter spp. was isolated from many disease in addition to human enteritis. It was concluded that Arcobacter spp. might be an important risk factor as far as public health is concerned.

KANATLI ETLERİNDE ARCOBACTER SPP. VARLIĞI VE ÖNEMİ

Year 2009, Volume: 4 Issue: 4, 47 - 55, 01.05.2009

Abstract

Önceleri, aerotolerant Campylobacter
olarak bilinen Arcobacter’ler aborte sığır ve domuz fetuslerinden izole
edilmiştir. Arcobacter’ler Campylobacter’lerden düşük ısıda ve
oksijenli ortmada üreyebilme yetenekleri ile ayrılırlar.Arcobacter
genusu altı tür içermektedir. Arcobacter
nitrofigilis
, Arcobacter halophilus
ve Arcobacter sulfidicus çevresel kayaklarile ilişkilidir ve
insan ve hayvanlarda hastalık nedeni değildirler. Diğer türler; Arcobacter butzleri, Arcobacter
cryaerophilus
, Arcobacter skirrowii and Arcobacter cibarius türlerinin
hepsi kanatlı ürünlerinden izole edilmiştir. Arcobacter’ler gıda
kaynaklı patojen olarak kabul edilmektedir. İnsanlara bulaşma çiğ yada az pişmiş
kontamine etler ile olmaktadır. Arcobacter spp. enteritisi de içeren bir
çok hastalık olgularından izole edilmektedir.Bu nedenle
etkenin
halk sağlığı açısından önemli bir risk faktörü oluşturabileceği düşünülmektedir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Basic Sciences
Authors

Necla Ertaş This is me

Publication Date May 1, 2009
Published in Issue Year 2009 Volume: 4 Issue: 4

Cite

APA Ertaş, N. (2009). KANATLI ETLERİNDE ARCOBACTER SPP. VARLIĞI VE ÖNEMİ. Veterinary Sciences, 4(4), 47-55.
AMA Ertaş N. KANATLI ETLERİNDE ARCOBACTER SPP. VARLIĞI VE ÖNEMİ. Veterinary Sciences. May 2009;4(4):47-55.
Chicago Ertaş, Necla. “KANATLI ETLERİNDE ARCOBACTER SPP. VARLIĞI VE ÖNEMİ”. Veterinary Sciences 4, no. 4 (May 2009): 47-55.
EndNote Ertaş N (May 1, 2009) KANATLI ETLERİNDE ARCOBACTER SPP. VARLIĞI VE ÖNEMİ. Veterinary Sciences 4 4 47–55.
IEEE N. Ertaş, “KANATLI ETLERİNDE ARCOBACTER SPP. VARLIĞI VE ÖNEMİ”, Veterinary Sciences, vol. 4, no. 4, pp. 47–55, 2009.
ISNAD Ertaş, Necla. “KANATLI ETLERİNDE ARCOBACTER SPP. VARLIĞI VE ÖNEMİ”. Veterinary Sciences 4/4 (May 2009), 47-55.
JAMA Ertaş N. KANATLI ETLERİNDE ARCOBACTER SPP. VARLIĞI VE ÖNEMİ. Veterinary Sciences. 2009;4:47–55.
MLA Ertaş, Necla. “KANATLI ETLERİNDE ARCOBACTER SPP. VARLIĞI VE ÖNEMİ”. Veterinary Sciences, vol. 4, no. 4, 2009, pp. 47-55.
Vancouver Ertaş N. KANATLI ETLERİNDE ARCOBACTER SPP. VARLIĞI VE ÖNEMİ. Veterinary Sciences. 2009;4(4):47-55.