BibTex RIS Kaynak Göster

IMPORTANCE OF ARCOBACTER SPP. IN POULTRY MEAT

Yıl 2009, Cilt: 4 Sayı: 4, 47 - 55, 01.05.2009

Öz

The genus Arcobacter, previously known as aerotolerant Campylobacters were isolated from aborted bovine and porcine fetuses. Arcobacter spp. differ from Campylobacter spp. by their ability to grow at lower temperatures and in air. The genus Arcobacter comprises six species. Arcobacter nitrofigilis, Arcobacter halophilus and Arcobacter sulfidicus are environmental-related species. No association with human or animal infection has been reported. The other species, Arcobacter butzleri,Arcobacter cryaerophilus, Arcobacter skirrowii and Arcobacter cibarius have all been isolated from poultry products. Arcobacters are considered to be emerging food-borne pathogens and a possible route of transmission to humans is from the consumption of raw and undercooked contaminated meat. Arcobacter spp. was isolated from many disease in addition to human enteritis. It was concluded that Arcobacter spp. might be an important risk factor as far as public health is concerned.

KANATLI ETLERİNDE ARCOBACTER SPP. VARLIĞI VE ÖNEMİ

Yıl 2009, Cilt: 4 Sayı: 4, 47 - 55, 01.05.2009

Öz

Önceleri, aerotolerant Campylobacter
olarak bilinen Arcobacter’ler aborte sığır ve domuz fetuslerinden izole
edilmiştir. Arcobacter’ler Campylobacter’lerden düşük ısıda ve
oksijenli ortmada üreyebilme yetenekleri ile ayrılırlar.Arcobacter
genusu altı tür içermektedir. Arcobacter
nitrofigilis
, Arcobacter halophilus
ve Arcobacter sulfidicus çevresel kayaklarile ilişkilidir ve
insan ve hayvanlarda hastalık nedeni değildirler. Diğer türler; Arcobacter butzleri, Arcobacter
cryaerophilus
, Arcobacter skirrowii and Arcobacter cibarius türlerinin
hepsi kanatlı ürünlerinden izole edilmiştir. Arcobacter’ler gıda
kaynaklı patojen olarak kabul edilmektedir. İnsanlara bulaşma çiğ yada az pişmiş
kontamine etler ile olmaktadır. Arcobacter spp. enteritisi de içeren bir
çok hastalık olgularından izole edilmektedir.Bu nedenle
etkenin
halk sağlığı açısından önemli bir risk faktörü oluşturabileceği düşünülmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Temel Bilimler
Yazarlar

Necla Ertaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 4 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Ertaş, N. (2009). KANATLI ETLERİNDE ARCOBACTER SPP. VARLIĞI VE ÖNEMİ. Veterinary Sciences, 4(4), 47-55.
AMA Ertaş N. KANATLI ETLERİNDE ARCOBACTER SPP. VARLIĞI VE ÖNEMİ. Veterinary Sciences. Mayıs 2009;4(4):47-55.
Chicago Ertaş, Necla. “KANATLI ETLERİNDE ARCOBACTER SPP. VARLIĞI VE ÖNEMİ”. Veterinary Sciences 4, sy. 4 (Mayıs 2009): 47-55.
EndNote Ertaş N (01 Mayıs 2009) KANATLI ETLERİNDE ARCOBACTER SPP. VARLIĞI VE ÖNEMİ. Veterinary Sciences 4 4 47–55.
IEEE N. Ertaş, “KANATLI ETLERİNDE ARCOBACTER SPP. VARLIĞI VE ÖNEMİ”, Veterinary Sciences, c. 4, sy. 4, ss. 47–55, 2009.
ISNAD Ertaş, Necla. “KANATLI ETLERİNDE ARCOBACTER SPP. VARLIĞI VE ÖNEMİ”. Veterinary Sciences 4/4 (Mayıs 2009), 47-55.
JAMA Ertaş N. KANATLI ETLERİNDE ARCOBACTER SPP. VARLIĞI VE ÖNEMİ. Veterinary Sciences. 2009;4:47–55.
MLA Ertaş, Necla. “KANATLI ETLERİNDE ARCOBACTER SPP. VARLIĞI VE ÖNEMİ”. Veterinary Sciences, c. 4, sy. 4, 2009, ss. 47-55.
Vancouver Ertaş N. KANATLI ETLERİNDE ARCOBACTER SPP. VARLIĞI VE ÖNEMİ. Veterinary Sciences. 2009;4(4):47-55.