Bu araştırmanın amacı, Erasmus öğrenci değişim programına katılan mesleki müzik eğitimi alan öğrencilerin Erasmus deneyimleri doğrultusunda ses eğitimi ve koro derslerine yönelik görüşlerini her iki ders kapsamında karşılaştırarak incelemektir. Uluslararası eğitim faaliyetlerinin artmasında gelişen teknoloji, küresel etkileşim ve seyahat kolaylığının etkileri görülmektedir. Küresel etkileşimin popülerleşmesinde birçok kuruluş kadar Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşlar da önemli bir rol üstlenmektedir. Avrupa Birliği tarafından eğitim, iş deneyimi ve sportif faaliyet gibi alanlarda, bireylerin kendilerini geliştirmeleri için hazırlanmış Erasmus programına, yükseköğrenim gören öğrencilerin katılımı artarak devam etmektedir. Avrupa Birliği tarafından hazırlanan öğrenci hareketlilik programlarına etkin katılım yükseköğretim kurumlarında eğitimde kalitenin artmasının önemli faktörlerindendir. Bu bağlamda her alanda olduğu gibi eğitim alanında da yükseköğrenim gören öğrencilerin yurt dışında eğitim görmeleri; kültür paylaşımı, kariyer fırsatları ve yabancı dil gelişimi gibi deneyimleri kazanmalarına olanak sağlamaktadır. Avrupa'da çeşitli üniversiteler, konservatuvarlar ve müzik okulları ses eğitimi programları sunmaktadır. Erasmus öğrenci değişim programı kapsamında ses eğitimi ve koro eğitimi derslerinde; diğer müzik türlerinde vokal becerilerin geliştirilmesine yönelik teknikler, repertuvar çalışmaları, sahne performansı ve müzik teorisi gibi konu içerikleri uygulanmaktadır.
Bu araştırma, betimsel bir çalışma olup veriler nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği ile toplanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu, kapsam geçerliği almak için doktora düzeyinde eğitimi olan 5 alan uzmanın değerlendirmelerinden sonra 9 soruluk son şeklini almıştır. Çalışma grubunu, 2015- 2023 yılları arasında katılan mesleki müzik eğitimi alan 17 öğrenci oluşturmuştur. Öğrencilerin Erasmus öğrenci değişim programında en fazla tercih ettikleri ülkeler Polonya, İtalya, Almanya, Kazakistan, İspanya, Romanya ve Çek Cumhuriyeti olarak saptanmıştır.
Araştırmada, kendi kurumu ile Erasmus kapsamında bulunduğu kurum arasında ses eğitimi ve koro derslerinde egzersizler yönünden büyük farklılıkların bulunmadığı, öğrencilerin yerel dillerdeki eserlerde zorlandığı, ortak dillerde söylenen şarkılarda büyük başarı gösterdikleri, geniş ortam ve dersliklerde daha konforlu bir ders yapıldığı, genel olarak sınıf arkadaşları ile kolay uyum sağlandığı, disiplinli işlenen derslerde çok verim alındığı sonucuna ulaşılmıştır.
Erasmus öğrenci değişim programı ses eğitimi koro eğitimi müzik eğitimi kültürel etkileşim AB
The aim of this study is to examine the opinions of the students who receive vocational music education participating in the Erasmus student exchange program about voice education and choir lessons in line with their Erasmus experiences by comparing them within the scope of both courses. The effects of developing technology, global interaction and ease of travel are seen in the increase of international education activities. International organizations such as the European Union play an important role in the popularization of global interaction as well as many organizations. The participation of higher education students in the Erasmus program, which has been prepared by the European Union for individuals to improve themselves in areas such as education, work experience and sports activities, continues to increase. Effective participation in student mobility programs prepared by the European Union is one of the important factors in increasing the quality of education in higher education institutions. In this context, as in all areas, students who receive higher education in the field of education should study abroad; It allows them to gain experiences such as culture sharing, career opportunities and foreign language development. Various universities, conservatories and music schools in Europe offer voice training programs. Within the scope of Erasmus student exchange program, voice training and choir training courses; Techniques for the development of vocal skills in other types of music, repertoire studies, stage performance and music theory are applied.
This research is a descriptive study and the data were collected from qualitative research methods by interview technique. The semi-structured interview form took its final form of 9 questions after the evaluations of 5 field experts with doctoral level training to obtain scope validity. The study group consisted of 17 students who received vocational music education between 2015 and 2023. The most preferred countries of students in the Erasmus student exchange program are Poland, Italy, Germany, Kazakhstan, Spain, Romania and the Czech Republic.
In the research, it was concluded that there were no major differences between the institution within the scope of Erasmus and the institution in terms of exercises in voice training and choir lessons, that students had difficulty in works in local languages, that they showed great success in songs sung in common languages, that a more comfortable lesson was held in large environments and classrooms, that easy harmony was achieved with classmates in general, and that a lot of efficiency was obtained in disciplined lessons.
Erasmus student exchange program voice education choral education music education cultural interaction EU
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Müzik Eğitimi |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 17 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 14 Sayı: 2 |
Bilginin ışığında aydınlanmak dileğiyle....
ODÜSOBİAD