Objective: Environmental conditions, climate, frequency of reservoirs and intermediate hosts, contamination of soil and water with feces may affect the parasite epidemiology. Water also plays an important role in the transmission of parasitic diseases. In this direction, it is aimed to evaluate the spring waters in Ordu province and used as drinking water by the people of the region in terms of the presence of parasites.
Material method: Samples were collected from 30 spring waters available in Ordu province between January 2017 and January 2018. Collected water samples were brought to the parasitology laboratory without waiting and examined. After the samples were examined by direct inspection and sedimentation, they were stained with acid fast, modified trichrome and trichrome dyes of quinion. The prepared preparations were evaluated in terms of parasitology under the light microscope.
Results: In 5 regions only Cryptosporidium spp., only unidentified protozoan in 11 regions,
unidentified protozoan and hookworm eggs in 1 region, unidentified protozoan and hookworm eggs in 1 region, Cryptosporidium spp. and amoeba in 1 region unidentified protozoan and Cryptosporidium spp. in 1 region were found. No parasites were found in the spring waters of 10 regions.
Conclusion: Various parasites were found in 67.3% of the spring waters in Ordu City. Cryptosporidium spp. in 20%, hookworm eggs in 6.6%, amoeba trophozoites in 3.3% and unidentified protozoa in 43.3% of the parasites. In this direction, suggestions were made to plan studies on parasite epidemiology in the region and to make regular checks of spring waters
Amaç: Çevre koşulları, iklim, rezervuar ve ara konakların sıklığı, toprak ve suların dışkıyla kontaminasyonu parazit epidemiyolosijini etkileyebilir. Paraziter hastalıkların bulaşımında da sular da önemli bir yer tutmaktadır. Bu doğrultuda çalışmada Ordu ilinde bulunan ve bölge halkı tarafından içme suyu olarak kullanılan kaynak sularının parazit varlığı açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Materyal metods: Ordu ilinde ulaşılabilen 30 kaynak suyundan Ocak 2017-Ocak 2018 tarihleri arasında örnekler toplanılmıştır. Toplanılan su örnekleri bekletilmeden parazitoloji laboratuvarına getirilmiş ve incelenmiştir. Örnekler direk bakı ve sedimantasyon ile incelendikten sonra kinyonun asit fast, modifiye trichrome ve trichrome boyaları ile boyanmıştır. Hazırlanan preparatlar ışık mikroskobunda parazitolojik açıdan değerlendirilmiştir.
Bulgular: Cryptosporidium spp. sadece 5 bölgede, 11 bölgede sadece tanımlanmayan protozoon, 1 bölgede tanımlanmayan protozoon ve kancalı kurt yumurtası, 1 bölgede tanımlanmayan protozoon ve kancalı kurt yumurtası 1 bölgede Cryptosporidium spp. ve amip, 1 bölgede de tanımlanmayan protozoon ve Cryptosporidium spp. tespit edilmiş olup 10 bölgede de kaynak sularında herhangi bir parazite rastlanılmadı.
Sonuç: Ordu ilinde bulunan kaynak sularının %67,3 ünde çeşitli parazitlere rastlanmıştır. Parazitlerin %20 sinde Cryptosporidium spp., %6,6 sında kancalı kurt yumurtası, %3,3 ünde amip trofozoitleri ve %43,3 ünde tanımlanamayan protozoon oluşturmaktadır. Bu doğrultuda bölgede parazit epidemiyoloji ile ilgili çalışmaların planlanması ve kaynak sularının düzenli kontrollerinin yapılması gerektiği önerileri sunulmuştur
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Articles |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 8 Issue: 1 |