Objective: Circumcision is included in European urology guidelines as a treatment choice only for severe phimosis, while it is a procedure routinely performed for socio-cultural reasons in many different countries. Parents bring their children to urology clinics requesting circumcision. Before circumcision, it is very important to perform full urogenital examination because many urogenital anomalies that require treatment may be identified so. In this study, we aimed to determine the urogenital anomalies identified in children before circumcision.
Material and Method: This study retrospectively investigated findings of 190 pediatric cases attending our urology for circumcision between September 2015 and September 2021. Each child had standard examinations of penis, urethra, testis and scrotum. The presence and laterality of undescended testis, presence and laterality of retractile testis, presence and degree of phimosis, presence and localization of hypospadias, presence and degree of buried penis, presence direction, and angle of penis chordee-curvature, presence of penoscrotal web, presence and laterality of hydrocele, presence of urethral stenosis, and presence of urethral duplication were recorded. Complete phimosis was noted when the foreskin could not be retracted or when less than half of the glans penis could be seen when retracted; partial phimosis was noted when more than half of the glans penis could be seen but not the whole penis; and no phimosis was noted when the foreskin could be easily retracted without difficulty and the glans penis could be seen completely. When grading the buried penis, fully and partially buried penis were recorded.
Results: In our study assessing the examination findings of 190 pediatric cases attending our urology clinic for circumcision between September 2015 and September 2021, a total of 127 children had urogenital anomalies (66%). Buried penis (46 cases, 24%) was the most frequently encountered urogenital anomaly. Undescended testis was the second most common (19 cases, 10%), while retractile testis (15 cases, 7%) was the third most common anomaly. Accordingly, phimosis was identified in 11 cases, penile curvature in 6 cases, hypospadias in 3 cases, hydrocele in 3 cases, penoscrotal web in 1 cases and urethral meatus duplication in 1 case.
Conclusion: Circumcision is performed for both medical reasons and socio-cultural reasons in many countries. However, these patients may have serious urogenital anomalies. Careful physical examination is very important for patients attending for circumcision.
Amaç: Sünnet Türkiye'de ve birçok ülkede sosyo-kültürel nedenlerle rutin olarak uygulanan bir işlemdir. Ebeveynler çocuklarını üroloji kliniklerine sünnet talebiyle getirmektedirler. Bu çocukların tam bir ürogenital muayeneden geçmesi çok önemlidir çünkü bu muayene ile tedavi gerektiren birçok ürogenital anomali tespit edilebilir. Bu çalışmada sünnet için kliniğimize getirilen çocuklarda saptanan ürogenital anomalileri belirlemeyi amaçladık.
Materyal ve Metot: Bu çalışmada Eylül 2015-Eylül 2021 tarihleri arasında üroloji kliniğimize sünnet için başvuran 190 çocuk olgunun muayene bulguları retrospektif olarak incelendi. Her çocuğun standart penis, üretra, testis ve skrotum muayeneleri yapıldı. İnmemiş testis varlığı ve lateralitesi, retraktil testis varlığı ve lateralitesi, fimosis varlığı ve derecesi, hipospadias varlığı ve lokalizasyonu, gömülü penis varlığı ve derecesi, penis kordi-eğriliğinin varlığı ve açısı, penoskrotal web varlığı, hidrosel varlığı ve lateralitesi, üretral stenoz varlığı ve üretral duplikasyon varlığı araştırıldı. Sünnet derisi geri çekilemediğinde veya geri çekildiğinde penis başının yarısından daha azı görülebildiğinde tam fimozis; penis başının yarısından fazlası görülüp penisin tamamı görülemiyorsa parsiyel fimozis; sünnet derisi zorlanmadan kolayca geri çekilebildiğinde ve glans penis tam görüldüğünde fimozis olmadığı kaydedildi. Gömük penis derecelendirilirken, tam ve kısmi gömülü penis kaydedildi.
Bulgular: Eylül 2015-Eylül 2021 tarihleri arasında Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi üroloji kliniğine sünnet için başvuran 190 çocuk olgunun muayene bulgularının değerlendirildiği çalışmamızda toplam 127 çocukta ürogenital anomali saptandı (%66). Gömük penis (46 olgu, %24) en sık karşılaşılan ürogenital anomaliydi. İnmemiş testis ikinci sıklıkta (19 olgu, %10), retraktil testis (15 olgu, %7) üçüncü sıklıkta anomaliydi. Bunları takiben 11 olguda fimozis, 6 olguda penil eğrilik, 3 olguda hipospadias, 3 olguda hidrosel, 1 olguda penoskrotal web ve 1 olguda üreteral meatus duplikasyonu saptandı.
Sonuç: Sünnet, Türkiye'de olduğu gibi birçok ülkede hem tıbbi hem de sosyo-kültürel nedenlerle yapılan küçük cerrahi bir uygulamadır. Ancak çalışmamızın da ortaya koyduğu gibi bu nedenle başvuran hastalarda ciddi oranlarda ürogenital anomalilerle karşılaşılmaktadır. Bu hastalarda dikkatli fizik muayene çok önemlidir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Pediatric Urology, Urology |
Journal Section | Original Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2024 |
Submission Date | August 22, 2024 |
Acceptance Date | December 30, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 11 Issue: 3 |