Bu araştırmada, kızılçam (Pinus brutia Ten.) ve Monteri çamı (Pinus radiata D. Don.) türlerinden toplam verim ve delignifikasyonu geliştirmek amacı ile alternatif bir Sodyum borhidrür (NaBH4)-Kraft kâğıt hamuru elde etme yöntemi üzerinde çalışılmıştır. Delignifikasyon derecesi ve hamur verimi üzerinde reaksiyon koşullarının etkileri değerlendirilmiştir.
Sonuçlar, sodyum borhidrür ilavesinin bilinen Kraft yöntemine göre her iki çam türünün hem verim hem de delignifikasyonunu geliştirmek için daha etkili olduğunu göstermektedir. Sodyum borhidrür (NaBH4)-Kraft yönteminin, geleneksel Kraft yönteminin tek başına verdiği kappa numarası ve yüksek verim açısından, daha hızlı ve daha seçici olduğu düşünülmektedir. Ancak, kızılçam için en iyi Sodyum borhidrür (NaBH4)-Kraft kâğıt hamuru üretim koşulu Aktif Alkali: %16, Sülfidite: %28, NaBH4 oranı: %0.5 iken, Monteri çamı için en iyi Sodyum borhidrür (NaBH4)-Kraft kâğıt hamuru üretim koşulunun ise Aktif Alkali: %20, Sülfidite: %26, NaBH4 Oranı: %0.7 olduğu bulunmuştur.
The Calabrian pine (Pinus brutia Ten.) and Monterey pine (Pinus radiata
D. Don.) species were pulped using an alternative Sodium borohydride
(NaBH4)-Kraft pulping process with the aim of improving delignification
and total yield. The effects of reaction conditions on the pulp yield
and degree of delignification were evaluated.
The results
indicate that adding sodium borohydride to conventional kraft process
was effective for improving both delignification and yield of both pine
species. It was found that the delignification proceeded more rapidly
and more selectively with NaBH4-kraft than it did with conventional
kraft alone, giving higher yields at a given kappa number. However, the
best Sodium borohydride NaBH4- Kraft pulping condition for the Calabrian
pine was found with 16% Active Alkali, 28% Sulfidity and 0.5% NaBH4
level whereas the best pulping conditions for Monterey pine was found
with 20% Active Alkali, 26% Sulfidity and 0.7% NaBH4 level.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Forest Products |
Authors | |
Publication Date | December 25, 2016 |
Submission Date | May 20, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 1 Issue: 4 A |