TR
EN
Dış Ticaretin Enflasyon Üzerindeki Etkileri: Türkiye İçin Zaman İçinde Değişen Birim Kök ve Nedensellik Testleri
Abstract
Türkiye ekonomisi 1990’lı yıllarda yaşadığı yüksek enflasyon oranlarından, 2002 sonrası dönemde büyük ölçüde kurtulmuş ve enflasyon tek hanelere gelmiştir. Ancak son dönemlerde enflasyon tekrar artma eğilimine girmiş, politika yapıcıların dikkati bir kez daha bu konu üzerinde toplanmıştır. Nitekim bir önceki orta vadeli programda cari işlemler açığı birinci öncelikli hedef iken, 2015-2017 dönemi için açıklanan orta vadeli programda öncelikli hedef enflasyon olmuştur. Bu çalışmada, bu azalışın arkasında yatan makroekonomik dinamikler tartışılacak ve dış ticaretin bu olaydaki etkileri belirlenmeye çalışılacaktır. Bu amaçla; Türkiye’nin 1992-2014 dönemi ihracat, ithalat ve TÜFE verileri kullanılarak, yuvarlanan pencerelerde zaman içinde değişen birim kök testi ve nedensellik analizleri gerçekleştirilecektir. Bu analizler literatürde oldukça yeni olup, zaman periyodunun bütünü için değil, alt dönemler için de ayrı ayrı sonuç verebilmesi yönüyle oldukça güçlü kabul edilmektedir.
Keywords
References
- Ball, L. (2006), “Has Globalization Changed Inflation?”, No 12687, NBER Working Papers, National Bureau of Economic Research, Inc, http://EconPapers.repec.org/RePEc:nbr:nberwo:12687, (Erişim: 02.03.2015)
- Bayraktutan, Y. ve İ. Arslan (2003), “Türkiye’de Döviz Kuru, İthalat ve Enflasyon İlişkisi: Ekonometrik Analiz (1980-2000)”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi, 5(2), 89-104.
- Dickey, D. A. ve W. A. Fuller (1979), “Distribution of the Estimators for Autoregressive Time Series with a Unit Root”, Journal of the American Statistical Association, 74, 427–431.
- evds.tcmb.gov.tr, (Erişim: 12.04.2015)
- Granger, C. W. J. (1969), “Investigating Causal Relations by Econometric Models and Cross-Spectral Methods”, Econometrica, 37, 424–438.
- Güneş, Ş. ve F. Konur (2013), “Türkiye Ekonomisinde Dışa Açıklık ve Enflasyon İlişkisi Üzerine Ampirik Bir Analiz”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 8(2), 7‐ 20.
- Hatemi-J, A. (2008), “Tests for Cointegration with Two Unknown Regime Shifts with an Application to Financial Market Integration”, Empirical Economics, 35, 497-505.
- Hatemi-J, A. (2012), “Asymmetric Causality Tests with an Application”, Empirical Economics, 43(1), 447-456.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
August 1, 2016
Submission Date
-
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2016 Volume: 11 Number: 2
APA
Göçer, İ., & Gerede, C. (2016). Dış Ticaretin Enflasyon Üzerindeki Etkileri: Türkiye İçin Zaman İçinde Değişen Birim Kök ve Nedensellik Testleri. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, 11(2), 25-46. https://izlik.org/JA34UB43TT
AMA
1.Göçer İ, Gerede C. Dış Ticaretin Enflasyon Üzerindeki Etkileri: Türkiye İçin Zaman İçinde Değişen Birim Kök ve Nedensellik Testleri. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2016;11(2):25-46. https://izlik.org/JA34UB43TT
Chicago
Göçer, İsmet, and Cemaleddin Gerede. 2016. “Dış Ticaretin Enflasyon Üzerindeki Etkileri: Türkiye İçin Zaman İçinde Değişen Birim Kök Ve Nedensellik Testleri”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi 11 (2): 25-46. https://izlik.org/JA34UB43TT.
EndNote
Göçer İ, Gerede C (August 1, 2016) Dış Ticaretin Enflasyon Üzerindeki Etkileri: Türkiye İçin Zaman İçinde Değişen Birim Kök ve Nedensellik Testleri. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 11 2 25–46.
IEEE
[1]İ. Göçer and C. Gerede, “Dış Ticaretin Enflasyon Üzerindeki Etkileri: Türkiye İçin Zaman İçinde Değişen Birim Kök ve Nedensellik Testleri”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, vol. 11, no. 2, pp. 25–46, Aug. 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA34UB43TT
ISNAD
Göçer, İsmet - Gerede, Cemaleddin. “Dış Ticaretin Enflasyon Üzerindeki Etkileri: Türkiye İçin Zaman İçinde Değişen Birim Kök Ve Nedensellik Testleri”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 11/2 (August 1, 2016): 25-46. https://izlik.org/JA34UB43TT.
JAMA
1.Göçer İ, Gerede C. Dış Ticaretin Enflasyon Üzerindeki Etkileri: Türkiye İçin Zaman İçinde Değişen Birim Kök ve Nedensellik Testleri. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2016;11:25–46.
MLA
Göçer, İsmet, and Cemaleddin Gerede. “Dış Ticaretin Enflasyon Üzerindeki Etkileri: Türkiye İçin Zaman İçinde Değişen Birim Kök Ve Nedensellik Testleri”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, vol. 11, no. 2, Aug. 2016, pp. 25-46, https://izlik.org/JA34UB43TT.
Vancouver
1.İsmet Göçer, Cemaleddin Gerede. Dış Ticaretin Enflasyon Üzerindeki Etkileri: Türkiye İçin Zaman İçinde Değişen Birim Kök ve Nedensellik Testleri. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi [Internet]. 2016 Aug. 1;11(2):25-46. Available from: https://izlik.org/JA34UB43TT