TR
EN
Yönetici Endeksi D-INDEX ’nın Firma Performansı Üzerıne Etkisi: Bist 100 Şirketleri Üzerıne Bir Araştırma
Abstract
Bu çalışmada, BIST100 endeksinde yer alan şirketler için kurumsal yönetim kalitesi ve firma performansı arasındaki ilişki incelenmektedir. Kurumsal yönetim kalitesi, temsilci çatışmalarını azaltan bir mekanizma olarak kabul edilmiş ve bu azalışın artan firma performansıyla sonuçlanacağı varsayılmıştır. Çalışmada, Yönetici endeksi DINDEX , kurumsal yönetim kalitesinin bir göstergesi kabul edilmiş ve çalışmayı literatürde yer alan benzer çalışmalardan farklılaştırmak amaçlanmıştır. Bu endeksi oluşturmak için Bushee vd. 2010 çalışmasından yararlanılmıştır. Ampirik bulgulara göre D-INDEX’in firma performansı üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamıştır. İkinci aşama olarak, firma performansı ve D-INDEX arasındaki ilişki farklı endüstrilerdeki şirketler için incelenmiş ve elektrik endüstrisindeki şirketlerden yüksek kurumsal yönetim kalitesine sahip şirketlerin, yüksek performansa sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Söz konusu şirketlerin kurumsal yönetimdeki değişiklikleri çabuk uygulamaya geçirmeleri bu sonuca ulaşmada etkili olmuştur
Keywords
References
- Adams, R. and D. Ferreira, 2007. A theory of friendly boards. The Journal of Finance, , 217-250.
- Adams, R. and D. Ferreira, 2009. Women in the boardroom and their impact on governance and performance. Journal of Financial Economics, 94, 291-309.
- Basti, E., Bayyurt, N. and A. Akin, 2011. A Comparative Performance Analysis of Foreign and Domestic Manufacturing Companies in Turkey. European Journal of Economics and Political Studies, 4(2), 125-137.
- Bebchuk, L., and A.Cohen, 2005. The Costs of Entrenched Boards. Journal of Financial Economics, 78, 409–33.
- Bebchuk, L., Cohen, A. and A.Ferrell, , 2009. What Matters in Corporate Governance. The Review of Financial Studies, 22 (2), 783-827.
- Brickley, J. and C. James, 1987. The Takeover Market, Corporate Board Composition and Ownership Structure: The Case of Banking. Journal of Law and Economics, 30, 161-180.
- Brown, L., and M. Caylor. 2006. Corporate Governance and Firm Valuation. Journal of Accounting and Public Policy, 25, 409–34.
- Bushee, B.J., Carter, M.E., J. Gerakos, 2010. Institutional Investor Preferences for Corporate Governance Mechanisms. Working Paper. The Wharton School of the University of Pennsylvania.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
April 1, 2015
Submission Date
-
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2015 Volume: 10 Number: 1
APA
Abdıoglu, N., & Kılıc, R. (2015). Yönetici Endeksi D-INDEX ’nın Firma Performansı Üzerıne Etkisi: Bist 100 Şirketleri Üzerıne Bir Araştırma. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, 10(1), 253-268. https://izlik.org/JA37SN72FC
AMA
1.Abdıoglu N, Kılıc R. Yönetici Endeksi D-INDEX ’nın Firma Performansı Üzerıne Etkisi: Bist 100 Şirketleri Üzerıne Bir Araştırma. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2015;10(1):253-268. https://izlik.org/JA37SN72FC
Chicago
Abdıoglu, Nida, and Recep Kılıc. 2015. “Yönetici Endeksi D-INDEX ’nın Firma Performansı Üzerıne Etkisi: Bist 100 Şirketleri Üzerıne Bir Araştırma”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi 10 (1): 253-68. https://izlik.org/JA37SN72FC.
EndNote
Abdıoglu N, Kılıc R (April 1, 2015) Yönetici Endeksi D-INDEX ’nın Firma Performansı Üzerıne Etkisi: Bist 100 Şirketleri Üzerıne Bir Araştırma. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 10 1 253–268.
IEEE
[1]N. Abdıoglu and R. Kılıc, “Yönetici Endeksi D-INDEX ’nın Firma Performansı Üzerıne Etkisi: Bist 100 Şirketleri Üzerıne Bir Araştırma”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, vol. 10, no. 1, pp. 253–268, Apr. 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA37SN72FC
ISNAD
Abdıoglu, Nida - Kılıc, Recep. “Yönetici Endeksi D-INDEX ’nın Firma Performansı Üzerıne Etkisi: Bist 100 Şirketleri Üzerıne Bir Araştırma”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 10/1 (April 1, 2015): 253-268. https://izlik.org/JA37SN72FC.
JAMA
1.Abdıoglu N, Kılıc R. Yönetici Endeksi D-INDEX ’nın Firma Performansı Üzerıne Etkisi: Bist 100 Şirketleri Üzerıne Bir Araştırma. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2015;10:253–268.
MLA
Abdıoglu, Nida, and Recep Kılıc. “Yönetici Endeksi D-INDEX ’nın Firma Performansı Üzerıne Etkisi: Bist 100 Şirketleri Üzerıne Bir Araştırma”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, vol. 10, no. 1, Apr. 2015, pp. 253-68, https://izlik.org/JA37SN72FC.
Vancouver
1.Nida Abdıoglu, Recep Kılıc. Yönetici Endeksi D-INDEX ’nın Firma Performansı Üzerıne Etkisi: Bist 100 Şirketleri Üzerıne Bir Araştırma. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi [Internet]. 2015 Apr. 1;10(1):253-68. Available from: https://izlik.org/JA37SN72FC