TR
EN
Web Sitelerinin Globalizasyonu Üzerine Büyük Global Amerikan Markalarına Yönelik Bir İçerik Analizi Uygulaması
Abstract
Bu çalışmada, 100 büyük global markanın Türkçe web sitelerinin globalizasyon düzeyleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda, araştırmacıların dil kısıtı nedeniyle araştırmada 100 büyük global marka arasından 36 Amerikan markasının Okazaki’nin 2005 benzerlik ölçeğin‐ den yararlanılarak, globalizasyon düzeyleri İçerik Analizi yoluyla ortaya koyulmuştur. Kodlayıcılar arası güvenilirliğin hesaplanmasında Cohen’s Kappa formülü kullanılarak % 88 ve kodlayıcılar arası uyumun hesaplanmasında Perreault ve Leigh’in 1989 güvenilirlik indeksi formülü kullanılarak sırasıyla ortalama seviye % 95‐97 bulunmuştur. Kodlayıcılar içi güvenilirliği kontrol etmek için kodlamalar bir ay sonra tekrarlanmış ve katılma yüzdesi formülüyle % 93‐95 bulunmuştur. 21 benzerlik ölçeğine ilişkin tanımlayıcı istatistikler ortaya koyularak, özellikle şirket logosu, şirket logosunun yeri değişkenlerinin Türk ve Amerikan web sitele‐ rinde oldukça benzer olduğu standardize edildiği görülürken; pop‐up, banner ve ses/animasyon özelliklerinin ise her iki ülkenin web sitesinde çok az sayıda olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords
References
- Bilgin, N. (2006), “Sosyal Bilimlerde İçerik Analizi: Teknikler ve Örnek Çalışmalar”, 2. Baskı, Ankara: Siyasal Kitabevi.
- Chao, M. C. H. ve G. Muddyman (2008), “The Localization of MNEs’ Web Sites for Chinese Online Consumers: Content Analysis”, Academy of International Business Annual Conference, June 30‐July 3, Milan, Italy.
- Cry, D. ve H. Trevor‐Smith (2004), “Localization of Web Design: An Empirical Com‐ parison of German, Japanese, and United States Web Site Characteristics”, Journal of The American Society for Information Science and Technology, 55(13), 1199‐ 1208.
- Gibb, F. ve I. Matthaiakis (2007), “A Framework For Assessing Web Site Localisa‐ tion”, The Electronic Library, 25(6), 664‐678.
- Grayson, K. ve R. Rust (2001), “Interrater Reliability”, Journal of Consumer Psy‐ chology, 10(½), 71‐73.
- Leiva, F. M., R. Montoro ve T. L. Martinez (2006), “Assesment of Interjudge Relia‐ bility in the Open‐Ended Questions Coding Process”, Quality & Quantity, 40, 519‐ 537.
- Murphy, J. ve A. Scharl (2007), “An Investigation of Global Versus Local Online Branding”, International Marketing Review, 24(3), 297‐312.
- Okazaki, S. ve J. A. Rivas (2002), “A Content Analysis of Multinationals’ Web Com‐ munication Strategies: Cross‐Cultural Research Framework and Pre‐Testing”, In‐ ternet Research: Electronic Networking Applications and Policy, 12(5), 380‐390.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
October 1, 2010
Submission Date
-
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2010 Volume: 5 Number: 2
APA
Keskin, H. K., & Çilingir, Z. (2010). Web Sitelerinin Globalizasyonu Üzerine Büyük Global Amerikan Markalarına Yönelik Bir İçerik Analizi Uygulaması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, 5(2), 51-66. https://izlik.org/JA54SM56ZJ
AMA
1.Keskin H K, Çilingir Z. Web Sitelerinin Globalizasyonu Üzerine Büyük Global Amerikan Markalarına Yönelik Bir İçerik Analizi Uygulaması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2010;5(2):51-66. https://izlik.org/JA54SM56ZJ
Chicago
Keskin, H Keskin, and Zuhal Çilingir. 2010. “Web Sitelerinin Globalizasyonu Üzerine Büyük Global Amerikan Markalarına Yönelik Bir İçerik Analizi Uygulaması”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi 5 (2): 51-66. https://izlik.org/JA54SM56ZJ.
EndNote
Keskin H K, Çilingir Z (October 1, 2010) Web Sitelerinin Globalizasyonu Üzerine Büyük Global Amerikan Markalarına Yönelik Bir İçerik Analizi Uygulaması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 5 2 51–66.
IEEE
[1]H. K. Keskin and Z. Çilingir, “Web Sitelerinin Globalizasyonu Üzerine Büyük Global Amerikan Markalarına Yönelik Bir İçerik Analizi Uygulaması”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, vol. 5, no. 2, pp. 51–66, Oct. 2010, [Online]. Available: https://izlik.org/JA54SM56ZJ
ISNAD
Keskin, H Keskin - Çilingir, Zuhal. “Web Sitelerinin Globalizasyonu Üzerine Büyük Global Amerikan Markalarına Yönelik Bir İçerik Analizi Uygulaması”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 5/2 (October 1, 2010): 51-66. https://izlik.org/JA54SM56ZJ.
JAMA
1.Keskin H K, Çilingir Z. Web Sitelerinin Globalizasyonu Üzerine Büyük Global Amerikan Markalarına Yönelik Bir İçerik Analizi Uygulaması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2010;5:51–66.
MLA
Keskin, H Keskin, and Zuhal Çilingir. “Web Sitelerinin Globalizasyonu Üzerine Büyük Global Amerikan Markalarına Yönelik Bir İçerik Analizi Uygulaması”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, vol. 5, no. 2, Oct. 2010, pp. 51-66, https://izlik.org/JA54SM56ZJ.
Vancouver
1.H Keskin Keskin, Zuhal Çilingir. Web Sitelerinin Globalizasyonu Üzerine Büyük Global Amerikan Markalarına Yönelik Bir İçerik Analizi Uygulaması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi [Internet]. 2010 Oct. 1;5(2):51-66. Available from: https://izlik.org/JA54SM56ZJ