BibTex RIS Cite

Yaklaşık İdeal Talep Analizi Yöntemi ile Harca‐ ma ve Fiyat Esnekliklerinin Tahmini

Year 2010, Volume: 5 Issue: 2, 147 - 158, 01.10.2010

Abstract

Bu çalışmada, Yaklaşık İdeal Talep Sistemi kulla‐ nılarak, Türkiye, kent ve kır ayrımında harcama ve fiyat esneklikleri kullanılarak tüketici davranış kalıpları analiz edilmiştir. Türkiye İstatistik Kuru‐ mu 2002‐2006 yılları arası Hanehalkı Gelir ve Tüketim Harcamaları anket verileri kullanılmıştır. Gıda ve alkolsüz içecekler harcaması için harca‐ ma ve fiyat esneklikleri yaklaşık ideal talep sistemi yaklaşımı çerçevesinde tahmin edilmiştir. Harcama esneklikleri Türkiye, kent ve kır bazında sırasıyla 0.975, 0.961ve 0.992 olarak bulunmuş‐ tur. Türkiye, kent ve kır ayrımına göre, harcama esneklikleri değerleri birbirine yakın çıkmıştır.

References

  • Barten, A.P. (1968), “Estimating Demand Equations”, Econometrica, 36, 213‐251.
  • Baydemir, Mustafa. (1998), Doğrusala Yakın İdeal Talep Sisteminin (LA/AIDS) Bir Uygulaması: Erzurum İli Verileri, Atatürk Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi, Erzurum.
  • Blanciforti, L. A. ve R. D. Green. (1983),“An Almost Ideal Demand System Incorporating Habits: An Analysis of Expenditures on Food and Aggregate Commodity Groups”, Review of Economics and Statistics, 65, 511‐15.
  • Blanciforti, L. A., R. D. Green ve G. A. King (1986). “U.S. Consumer Behaviour Over the Postwar Period: An Almost Ideal Demand System Analysis”, Giannini Monograph, 40.
  • Deaton, A. ve J. Muellbauer (1980), “An Almost Ideal Demand System”, The American Economic Review, 70, 312‐326.
  • Deaton, A. ve C. Paxson (1998), “Economies of Scale, Household Size, and the Demand for Food”, The Journal of Political Economy, 106, 897‐930.
  • Ekinci, Seda. (1996), Türkiye’de Bazı Gıda Maddelerinin Talep Analizi, Çukurova Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Elsner, Karin. (1999), “Analysing Russian Food Expenditure Using Micro‐Data”, IAMO Discussion Papers, 23, 1‐50.
  • Hutasahut, M. C.and et. al (2001), “The Demand for Beef in Indonesia: Implications for Australian Agribusiness”, Agricultural and Resource Economics, 4, 2‐12.
  • Koç, A. (1994), “Neo‐Klasik Talep Analizinde Tam Sistem Yaklaşımları: Doğrusal Harcama (LES) ve Yaklaşık İdeal Talep (AIDS) Modelleri Uygulamaları”, Türkiye 1. Tarım Ekonomisi Kongresi.
  • Koç, A. (1995), “Türkiye’de Kırmızı Et Arz ve Talebinin Ekonometrik Analizi ve Kır‐ mızı Et Sanayi Yapısı ile İşleyişinin İncelenmesi”, Çukurova Üniversitesi Doktora Tezi, Adana.
  • Leser, C. E. V. (1941), “Family Budget Data and Price Elasticities of Demand”, The Review of Economic Studies, 9, 40‐57.
  • Muellbauer, John. (1976b), “A Comment of Limited Indepence Between Income Responses and Household Composition”, European Economic Review, 8, 91‐95.
  • Nişancı, M. (2002), “Kırsal ve Kentsel Kesimlerde Tüketim ve Tasarruf Kalıpları Genişletilmiş Doğrusal Harcama Sistemi Uygulaması”, İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 16(3), 60‐73.
  • Pollak, R. A. ve T. J. Wales. (1987), “Pooling International Consumption Data”, The Review of Economics and Statistics, 69, 90‐99.
  • Şengül, S. (2004), “Türkiye'de Gelir Gruplarına Göre Gıda Talebi”, ODTÜ Gelişme Dergisi, 31(1), 115‐148.
  • Tansel, A. (1986), “An Engel Curve Analysis Of Household Expenditure in Turkey”, METU Studies in Development, 13, 239‐257.
  • Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (2008), “İstatistikler” http://www.turkstat.gov.tr/MetaVeri.do?tb_id=22&ust_id=7 (Erişim: 27.11.2008).

Estimation of Expenditure and Price Elasticities with an Almost Ideal Demand System

Year 2010, Volume: 5 Issue: 2, 147 - 158, 01.10.2010

Abstract

In this study, Turkish consumer behaviors models for Turkey, urban and rural districtions are made an analysis by estimating income and price elasticities for food and non‐alcoholic beverages group by applying An Almost Ideal Demand System. Household income and consumption expenditure data between 2002‐2006 years are used. Expenditure and price elasticities under food and non‐alcoholic beverages group are estimated within the framework of the almost ideal demand system approach in Turkey was analyzed. Expenditure elasticities for Turkey, urban and rural were calculated and respectively 0.975, 0.961 ve 0.992. According to Turkey, urban and rural, values of expenditure elasticities are obtained almost the same.

References

  • Barten, A.P. (1968), “Estimating Demand Equations”, Econometrica, 36, 213‐251.
  • Baydemir, Mustafa. (1998), Doğrusala Yakın İdeal Talep Sisteminin (LA/AIDS) Bir Uygulaması: Erzurum İli Verileri, Atatürk Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi, Erzurum.
  • Blanciforti, L. A. ve R. D. Green. (1983),“An Almost Ideal Demand System Incorporating Habits: An Analysis of Expenditures on Food and Aggregate Commodity Groups”, Review of Economics and Statistics, 65, 511‐15.
  • Blanciforti, L. A., R. D. Green ve G. A. King (1986). “U.S. Consumer Behaviour Over the Postwar Period: An Almost Ideal Demand System Analysis”, Giannini Monograph, 40.
  • Deaton, A. ve J. Muellbauer (1980), “An Almost Ideal Demand System”, The American Economic Review, 70, 312‐326.
  • Deaton, A. ve C. Paxson (1998), “Economies of Scale, Household Size, and the Demand for Food”, The Journal of Political Economy, 106, 897‐930.
  • Ekinci, Seda. (1996), Türkiye’de Bazı Gıda Maddelerinin Talep Analizi, Çukurova Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Elsner, Karin. (1999), “Analysing Russian Food Expenditure Using Micro‐Data”, IAMO Discussion Papers, 23, 1‐50.
  • Hutasahut, M. C.and et. al (2001), “The Demand for Beef in Indonesia: Implications for Australian Agribusiness”, Agricultural and Resource Economics, 4, 2‐12.
  • Koç, A. (1994), “Neo‐Klasik Talep Analizinde Tam Sistem Yaklaşımları: Doğrusal Harcama (LES) ve Yaklaşık İdeal Talep (AIDS) Modelleri Uygulamaları”, Türkiye 1. Tarım Ekonomisi Kongresi.
  • Koç, A. (1995), “Türkiye’de Kırmızı Et Arz ve Talebinin Ekonometrik Analizi ve Kır‐ mızı Et Sanayi Yapısı ile İşleyişinin İncelenmesi”, Çukurova Üniversitesi Doktora Tezi, Adana.
  • Leser, C. E. V. (1941), “Family Budget Data and Price Elasticities of Demand”, The Review of Economic Studies, 9, 40‐57.
  • Muellbauer, John. (1976b), “A Comment of Limited Indepence Between Income Responses and Household Composition”, European Economic Review, 8, 91‐95.
  • Nişancı, M. (2002), “Kırsal ve Kentsel Kesimlerde Tüketim ve Tasarruf Kalıpları Genişletilmiş Doğrusal Harcama Sistemi Uygulaması”, İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 16(3), 60‐73.
  • Pollak, R. A. ve T. J. Wales. (1987), “Pooling International Consumption Data”, The Review of Economics and Statistics, 69, 90‐99.
  • Şengül, S. (2004), “Türkiye'de Gelir Gruplarına Göre Gıda Talebi”, ODTÜ Gelişme Dergisi, 31(1), 115‐148.
  • Tansel, A. (1986), “An Engel Curve Analysis Of Household Expenditure in Turkey”, METU Studies in Development, 13, 239‐257.
  • Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (2008), “İstatistikler” http://www.turkstat.gov.tr/MetaVeri.do?tb_id=22&ust_id=7 (Erişim: 27.11.2008).
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Mehmet Arif Şahinli This is me

Publication Date October 1, 2010
Published in Issue Year 2010 Volume: 5 Issue: 2

Cite

APA Şahinli, M. A. (2010). Yaklaşık İdeal Talep Analizi Yöntemi ile Harca‐ ma ve Fiyat Esnekliklerinin Tahmini. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, 5(2), 147-158.