In this study, cell suspension of Geotrichum candidum and Candida albicans were exposed to microwave. The degrees of inactivation by the various exposure time, initial yeast cells amount and different power of microwave were compared systematically. Maximum efficiency of microwave was observed at 30 sec of exposure time, 1x1012 of initial yeast cell concentration, and 600 W of microwave power for C. albicans, 60 sec of exposure time, 1x1014 of initial yeast cell concentration and 600 W of microwave power for G. candidum. Experimental data shows that microwaves apparently produced lethal effects on the examined yeast by heat generated during microwave exposure.
Bu çalışmada, Geotrichum candidum ve Candida albicans hücre süspansiyonları
mikrodalgaya maruz bırakılmıştır. Farklı maruz kalma süresi, başlangıç maya
hücre konsantrasyonu ve çeşitli mikrodalga güçlerinde inaktivasyonun derecesi
düzenli olarak karşılaştırılmıştır. En fazla mikrodalga etkisi; C. albicans
için 30 saniye, 1x1012 başlangıç maya hücre konsantrasyonu ve 600 W mikrodalga uygulaması
ile elde edilmiştir. G. candidum için ise 60 saniye, 1x1014 başlangıç maya
hücre konsantrasyonu ve 600 W mikrodalga uygulaması ile elde edilmiştir.
Deneysel veriler, denenen maya hücreleri için mikrodalganın uygulama sırasında oluşan
sıcaklık nedeni ile öldürücü etki gösterdiğini ortaya koymaktadır.
Journal Section | Research Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 30, 2011 |
Acceptance Date | May 17, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 24 Issue: 2 |