Çok Boyutlu Kalite Modeli’nin Sağlık Kurumlarında Uygulanmasına Yönelik Bir Yol Haritası

Cilt: 17 Sayı: 1 21 Aralık 2016

Çok Boyutlu Kalite Modeli’nin Sağlık Kurumlarında Uygulanmasına Yönelik Bir Yol Haritası

Öz

 

Kalite çalışmalarında uygulayıcılara yol gösterici olması bekle-nen; kalitenin tanımları, boyutları, hedefleri ile kalitenin nasıl başarılabileceği ve değerlendirilebileceği konuları, özellikle uygulayıcılar açısından kavramsal düzeyde karmaşık konular-dandır. Bu kavramların birbirleri ile ilişkileri ve sonuçta ilgili konuların bir bütün olarak nasıl ele alınacağı, sağlık kurumları gibi karmaşık yapılarda daha çok önem arz etmektedir. Sağlık hizmetlerinde kalitenin hedefleri, sağlık hizmetleri kalitesinin ne şekilde izlenip değerlendirilebileceği gibi unsurlar Sağlık Hizmet-leri Çok Boyutlu Kalite Modeli ile ele alınıp değerlendirilmekte, ancak ortaya konulan modelin nasıl uygulanabileceğine ilişkin bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma, Sağlık Hizmetleri Çok Boyutlu Kalite Modeli’nin sağlık kurumlarında nasıl uygulanabi-leceğini ve farklı standart setleri ya da kalite sistemlerinin tercih edilmesi durumunda bir değerlendirme aracı olarak nasıl kullanılabileceğinin ortaya konulmasına yönelik olarak hazır-lanmıştır. Bu amaçla çalışmada öncelikle kısaca modelden bahsedilmekte ve daha sonra modelin nasıl uygulanabileceği adım adım anlatılmaya çalışılmaktadır. Çalışmada açıklanan uygulama yol haritası için, seçilen bir sağlık kurumunda pilot uygulamaların gerçekleştirilmesi daha sonraki çalışmalar için önerilebilecektir.

Kaynakça

  1. Kaynakça Bulunmuyor

Kaynak Göster

APA
Kayral, İ. H. (2016). Çok Boyutlu Kalite Modeli’nin Sağlık Kurumlarında Uygulanmasına Yönelik Bir Yol Haritası. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17(1). https://doi.org/10.17494/ogusbd.48533
AMA
1.Kayral İH. Çok Boyutlu Kalite Modeli’nin Sağlık Kurumlarında Uygulanmasına Yönelik Bir Yol Haritası. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;17(1). doi:10.17494/ogusbd.48533
Chicago
Kayral, İbrahim H. 2016. “Çok Boyutlu Kalite Modeli’nin Sağlık Kurumlarında Uygulanmasına Yönelik Bir Yol Haritası”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 17 (1). https://doi.org/10.17494/ogusbd.48533.
EndNote
Kayral İH (01 Haziran 2016) Çok Boyutlu Kalite Modeli’nin Sağlık Kurumlarında Uygulanmasına Yönelik Bir Yol Haritası. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 17 1
IEEE
[1]İ. H. Kayral, “Çok Boyutlu Kalite Modeli’nin Sağlık Kurumlarında Uygulanmasına Yönelik Bir Yol Haritası”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 17, sy 1, Haz. 2016, doi: 10.17494/ogusbd.48533.
ISNAD
Kayral, İbrahim H. “Çok Boyutlu Kalite Modeli’nin Sağlık Kurumlarında Uygulanmasına Yönelik Bir Yol Haritası”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 17/1 (01 Haziran 2016). https://doi.org/10.17494/ogusbd.48533.
JAMA
1.Kayral İH. Çok Boyutlu Kalite Modeli’nin Sağlık Kurumlarında Uygulanmasına Yönelik Bir Yol Haritası. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;17. doi:10.17494/ogusbd.48533.
MLA
Kayral, İbrahim H. “Çok Boyutlu Kalite Modeli’nin Sağlık Kurumlarında Uygulanmasına Yönelik Bir Yol Haritası”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 17, sy 1, Haziran 2016, doi:10.17494/ogusbd.48533.
Vancouver
1.İbrahim H. Kayral. Çok Boyutlu Kalite Modeli’nin Sağlık Kurumlarında Uygulanmasına Yönelik Bir Yol Haritası. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 01 Haziran 2016;17(1). doi:10.17494/ogusbd.48533